Πόσες φορές δεν ακούσαμε κάποιον να λέει : «μα καλά, αφήνεις το παιδί σου να παίζει μόνο του στην πυλωτή (στο πάρκο ή οπουδήποτε αλλού) ; Μπορεί να σου το κλέψουν! ξέρεις βρε
ασυνείδητε ξέρεις πόσα παιδιά κλέβουν κάθε χρόνο;»
Και συνειρμικά θυμόμαστε αμέσως τις δραματικές εξαφανίσεις του Μπεν, της Μαντλίν, του Άλεξ ή την σχετικά πρόσφατη της Μαρίας με τα ξανθά μαλλιά ή κι άλλων παιδιών που πήραν δημοσιότητα τα προηγούμενα χρόνια.
Κινδυνεύει όμως πραγματικά το παιδί σας αν το χάσετε λίγο από τα μάτια στην παιδική χαρά; Καραδοκεί ο γνωστός κύριος με τα γλειφιτζούρια έξω από το σχολείο για να το κλέψει;
***************
Αλήθεια εσείς πόσα παιδιά πιστεύετε ότι εξαφανίζονται (ή απαγάγονται) πραγματικά κάθε χρόνο στην Ελλάδα;
Και δεν εννοώ το παιδί που μπορεί να το πήρε ο χωρισμένος γονέας που δεν του έδωσαν την επιμέλεια ή μάλωσε με τη γυναίκα του -που μπορεί να είναι πολύ σοβαρό αλλά δεν το εξετάζουμε εδώ – αλλά υποθέσεις που δεν έχουν εξιχνιαστεί και πρόκειται για απαγωγή ή κλοπή παιδιού.
Κάντε το παρακάτω τεστ πριν σας αναφέρουμε τα πραγματικά νούμερα
Κανένα
Περίπου 10
Περίπου 100
Περίπου 1.000
Περίπου 10.000
Περίπου 100.000
**************
Χωρίς να θέλουμε να υποβαθμίσουμε το γεγονός, θα προσπαθήσουμε να ρίξουμε μια πιο ψύχραιμη κι ορθολογική ματιά σ όλες αυτές τις φήμες, τα κουτσομπολιά της γειτονιάς, αλλά και τα τρομολαγνικά δημοσιεύματα που μαστίζουν τα κοινωνικά δίκτυα (κι όπως έχουμε ξαναπεί, πολλές φορές, άλλο σκοπό έχουν…)
**************
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΑΣ που παρουσιάστηκαν πέρσι σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε το «Χαμόγελο του Παιδιού»:
«Ένα παιδί εξαφανίζεται καθημερινά στην Ελλάδα, με τον συνολικό αριθμό των εξαφανισμένων παιδιών να ανέρχεται σήμερα στα 97, ενώ 23 είναι τα ανήλικα θύματα
Τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2013 εξαφανίστηκαν 138 παιδιά, από τα οποία τα 90 έχουν βρεθεί.
Παρουσιάζοντας τα επίσημα στατιστικά στοιχεία εξαφανίσεων ανηλίκων, ο αστυνόμος Β’ Αντώνης Παπαντώνης, από το Τμήμα Αναζητήσεων Προσώπων και το Γραφείο Εξαφανίσεων Ατόμων, τόνισε ότι ο μέσος όρος ανεύρεσης των ανηλίκων που έχουν εξαφανιστεί το 2012 και τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2013 ανέρχεται σε 78,4%, ποσοστό που κατά πάσα πιθανότητα είναι μεγαλύτερο.
Το ποσοστό εξαφανίσεων ανηλίκων στην περιφέρεια είναι μεγαλύτερο από ότι στην Αττική, σε αντίθεση με το παρελθόν.
Στον κατάλογο με τα αίτια εξαφάνισης παιδιών πρώτα είναι τα οικογενειακά, ενώ επισήμανε ότι είναι 2,5 φορές μεγαλύτερος ο αριθμός των κοριτσιών που εξαφανίζονται σε σχέση με τα αγόρια. «
Κύριοι λόγοι για την εξαφάνιση ανηλίκων, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας Amber Alert Hellas είναι σε ποσοστό 46% οι σχέσεις με την οικογένεια, κατά 30% οι σχέσεις με το άλλο φύλο, προβλήματα ψυχικής υγείας σε ποσοστό 14%, καθώς και άλλοι παράγοντες.
Ας δούμε μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά για τη χώρα μας ανά έτος:
2012
Σύμφωνα με «Το Χαμόγελο του Παιδιού», το 2012 καταγγέλθηκαν 127 περιπτώσεις εξαφανισμένων παιδιών, από τις οποίες εξιχνιάστηκαν οι 105 και τα παιδιά επέστρεψαν στις οικογένειές τους.
το πρώτο τετράμηνο του 2013
η υπηρεσία Amber Alert Hellas (Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000) είχε 41 αιτήματα για την υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισμένων παιδιών.
Τα 33 αφορούσαν σε φυγές εφήβων 80%
Τα 4 αφορούσαν σε ανησυχητικές εξαφανίσεις ανηλίκων 10%
Τα 2 αφορούσαν σε γονικές αρπαγές 5%
Τα 2 αφορούσαν σε εξαφανισμένους ασυνόδευτους ανήλικους 5%
Σε ποσοστό πάνω από 80% ήταν Ελληνόπουλα και ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα 13 έως 18.
Οι μισές σχεδόν (46%) από τις περιπτώσεις φυγών εφήβων και ανησυχητικών εξαφανίσεων ανηλίκων σχετίζονταν με «σχέσεις στην οικογένεια», οι 3 στις 10 με «σχέσεις με το άλλο φύλο» και οι υπόλοιπες με πρόβλημα ψυχικής υγείας, απώλεια προσανατολισμού, ασυνόδευτο ανήλικο και άλλες αιτίες.
Το Χαμόγελο διαχειρίστηκε τα 34 εκ των 41 περιστατικών στα οποία, μετά την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών και κατευθύνσεων που δόθηκαν από τους εθελοντές, βρέθηκαν και τα 34 παιδιά. Όπως δήλωσε και η κυρία Λαγουμιτζή, «εκτός από την απόλυτη επιτυχία για τους 4 πρώτους μήνες του 2013, στο πλαίσιο της ευρύτερης αναζήτησης βρέθηκε ακόμα ένα παιδί, το οποίο και ψάχναμε από το 2012».
Για όλο το 2013 (βλ. αρχείο pdf)
στην υπηρεσία «116000 Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά» διαχειρίστηκαν 124 περιπτώσεις αναζήτησης εξαφανισμένων παιδιών , από τα οποία βρέθηκαν τα 118 παιδιά (95%)
Από το σύνολο των 124 περιστατικών:
• τα 16 περιστατικά έλαβαν δημοσιότητα
• για 3 περιστατικά κυκλοφόρησαν αφίσες ή αφισέτες
• για 4 περιστατικά ενεργοποιήθηκε το σύστημα AMBER ALERT HELLAS
• για 9 περιστατικά ενεργοποιήθηκε η Ομάδα έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής»
• για 5 περιστατικά ενεργοποιήθηκαν διαδικασίες διακρατικής συνεργασίας
• τα 16 περιστατικά έλαβαν δημοσιότητα
• για 3 περιστατικά κυκλοφόρησαν αφίσες ή αφισέτες
• για 4 περιστατικά ενεργοποιήθηκε το σύστημα AMBER ALERT HELLAS
• για 9 περιστατικά ενεργοποιήθηκε η Ομάδα έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής»
• για 5 περιστατικά ενεργοποιήθηκαν διαδικασίες διακρατικής συνεργασίας
το πρώτο τετράμηνο του 2014 (βλ. αρχείο pdf )
ο Οργανισμός δέχθηκε μέσω της «Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000», σαράντα εννέα (49) αιτήματα για την υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισθέντων παιδιών εκ των οποίων:
• 36 (74%) αφορούσαν σε φυγές εφήβων
• 10 (20%) αφορούσαν σε γονικές αρπαγές
• 3 (6%) αφορούσαν σε ανησυχητικές εξαφανίσεις ανηλίκων
• 36 (74%) αφορούσαν σε φυγές εφήβων
• 10 (20%) αφορούσαν σε γονικές αρπαγές
• 3 (6%) αφορούσαν σε ανησυχητικές εξαφανίσεις ανηλίκων
Από το σύνολο των σαράντα εννέα (49) περιστατικών που αναφέρθηκαν στον Οργανισμό
μας, σε:
• 37 (75,5%) περιστατικά παρασχέθηκαν εξειδικευμένες υπηρεσίες
• 12 (24,5%) περιστατικά δόθηκαν κατευθύνσεις για το χειρισμό
μας, σε:
• 37 (75,5%) περιστατικά παρασχέθηκαν εξειδικευμένες υπηρεσίες
• 12 (24,5%) περιστατικά δόθηκαν κατευθύνσεις για το χειρισμό
Από τα σαράντα εννέα (49) περιστατικά στα οποία παρασχέθηκαν εξειδικευμένες υπηρεσίες με στόχο την εύρεση του παιδιού, βρέθηκαν τα τριάντα πέντε 35 (71,5%) παιδιά, ενώ σε
• 10 (20,5%) περιστατικά διεκόπη η επικοινωνία από την οικογένεια και
• 4 (8%) περιστατικά εξακολουθούν να αναζητούνται
• 4 (8%) περιστατικά εξακολουθούν να αναζητούνται
Για τέσσερα (4) περιστατικά παιδιών ο Οργανισμός προέβη στην δημοσιοποίηση της εξαφάνισης στα ΜΜΕ, στα social media & στην ιστοσελίδα του Οργανισμού
• Για δύο (2) περιστατικά παιδιών ενεργοποιήθηκαν διαδικασίες διακρατικής συνεργασίας
• Σε ένα (1) περιστατικό αναζήτησης παιδιού κινητοποιήθηκε η Συντονιστική Επιχειρησιακή Ομάδα
• Σε οχτώ (8) περιστατικά παιδιών ο Οργανισμός παρείχε συμβουλευτική υποστήριξη στο παιδί και την οικογένεια
• Σε ένα (1) περιστατικό αναζήτησης παιδιού κινητοποιήθηκε η Συντονιστική Επιχειρησιακή Ομάδα
• Σε οχτώ (8) περιστατικά παιδιών ο Οργανισμός παρείχε συμβουλευτική υποστήριξη στο παιδί και την οικογένεια
Παράλληλα, κατά το ως άνω αναφερόμενο χρονικό διάστημα βρέθηκαν δυο(2) ακόμη παιδιά για τα οποία κατά το προηγούμενο έτος ο Οργανισμός είχε προβεί σε δημοσιοποίηση (γεγονός που μειώνει τις εξαφανίσεις σε 2 που δεν ξέρουμε αν κι αυτά βρέθηκαν ως τις στιγμή που μιλάμε).
Επίσης
Ο πρόεδρος του ΔΣ «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισήμανε πως το πρόβλημα των εξαφανίσεων ανηλίκων στην Ελλάδα είναι υπαρκτό αλλά δεν είναι μεγάλο. «Υπάρχουν εξαφανίσεις παιδιών αλλά όχι αυτό που διαδίδεται. Ούτε ισχύουν οι φήμες ότι παιδιά απαγάγονται, τους αλλάζουν τα ρούχα, μέσα σε πολυκαταστήματα. Δεν ισχύει. Μην τρομοκρατείται ο κόσμος. Το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι μεγάλο. Έχουμε συντονιστεί όλοι μαζί, πολλοί φορείς. Κινητοποιούμαστε για την ανεύρεση ενός παιδιού. Παράλληλα, έχουμε ευαισθητοποιήσει και κινητοποιήσει την κοινωνία. Όταν υπάρχει Amber Alert, υπάρχει κινητοποίηση».
Ο κ. Παναγιώτης Παπαντώνης, αστυνόμος Β’ στο γραφείο εξαφανισμένων ατόμων ΕΛ.ΑΣ., έχει δηλώσει ότι «οι αρπαγές εξαφανισμένων παιδιών σήμερα αφορούν μόνο τις γονικές αρπαγές και όχι αρπαγές από αγνώστους με ένα συγκεκριμένο αυτοκίνητο σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως τα μηνύματα που διαβάζουμε συχνά στα social media».
(Η αναζήτηση και ο εντοπισμός των εξαφανισθέντων προσώπων είναι μια από τις σημαντικότερες αρμοδιότητες της Ελληνικής Αστυνομίας και προβλέπεται από το άρθρο 124 του ΠΔ 141/1991.)
Αν κάνετε μια βόλτα στο site «το χαμόγελο του παιδιού» και στην ενότητα εξαφανισμένα παιδιά μπορείτε να διαπιστώσετε ότι το πιο πρόσφατο περιστατικό παιδιών που αναζητούνται , είναι ένα παιδί (? 22 ετών) που εξαφανίστηκε το 2008. Επίσης τα περισσότερα παιδιά της λίστας είναι αλλοδαπά μ ότι αυτό μπορεί να σημαίνει (Δεν ξέρω για παράδειγμα τι πληροφόρηση και διασυνδέσεις έχουμε με τις τυχόν χώρες καταγωγής τους – που κάποιες μπορεί να είναι τριτοκοσμικές- ή αν απλά τα παιδιά αυτά μπορεί να μην θέλουν να βρεθούν γιατί έχουν πρόβλημα νομιμότητας ή παραμονής)
Άρα, όπως θα καταλάβατε, η πιθανότητα κάποιος να απαγάγει το παιδί σας, προσεγγίζει το ποσοστό της δραστικής ουσίας στα φάρμακα της εναλλακτικής ιατρικής…
Επομένως ο αριθμός αυτών που αγνοούνται ή που έχουν απαχθεί στην Ελλάδα και δεν βρέθηκαν, τα τελευταία χρόνια είναι …0 ή μηδαμινές !
Φυσικά η αξία μιας ζωής είναι ανεκτίμητη και δεν πρέπει να χάνετε ούτε μία!
Φυσικά ευχόμαστε να παραμείνουν αυτοί οι αριθμοί και πρέπει να πούμε ένα πολύ μεγάλο μπράβο στις αρμόδιες αρχές για την δουλειά τους!
Φυσικά δεν θα εφησυχάσουμε και θα συνεχίσουμε κι εμείς την καλή δουλειά που κάνουμε σαν γονείς.
Απλά ας ηρεμήσουμε λίγο κι ας αφήσουμε τα παιδιά μας, να χαρούν, να παίξουν, και να ανεξαρτητοποιηθούν χωρίς το αδιάκοπο άγρυπνο βλέμμα μας
ΥΓ.Πριν λίγο καιρό ο Greek Skeptic είχε γράψει ένα σχετικό άρθρο «Ο παραλογισμός του φόβου – Απαγωγές παιδιών« αποδεικνύοντας επίσης το υπερβολικό του πράγματος και το τεκμηρίωσε άριστα με στοιχεία από τις ΗΠΑ. Δείτε το
Γιώργος Γ. – Antichainletter
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html