Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Κρούγκμαν: Το καλύτερο για την Ελλάδα είναι να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη


Την πεποίθηση ότι για καλύτερη συμφωνία εντός της Ευρωζώνης, «η Ελλάδα έπρεπε να είναι διατεθειμένη, in extremis, να φύγει, αλλά δεν ήταν» εξέφρασε ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.

Aπό το βήμα του Athens Democracy Forum, που διοργανώνουν οι New York Times μέχρι την Κυριακή στην Αθήνα, ο αρθρογράφος της εφημερίδας δήλωσε ότι το καλύτερο για την Ελλάδα είναι να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. «Αλλά αυτό είναι μία ρητορική ερώτηση. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», συμπλήρωσε.

Συνέχισε λέγοντας πως είναι τέτοια η πολιτική δέσμευση των ελίτ των ευρωπαϊκών χωρών για τη διατήρηση της ακεραιότητας της Ευρωζώνης, που τίποτα δεν θα τους πείσει να προχωρήσουν στη διάλυσή της.

Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα υπογράμμισε πως αφού έδειξε πως δεν είναι διατεθειμένος να κάνει το μεγάλο βήμα» της εξόδου, είναι «πρωθυπουργός χωρίς καθόλου διαπραγματευτική δύναμη».

Στίγκλιτς: «Κακής σύλληψης το ευρώ»

Παράλληλα, ο Τζόζεφ Στίγκλιτς τόνισε πως το ευρώ, κακής σύλληψης και υπό την επιρροή της «νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας», είναι η αιτία πολλών κακών, όπως η οικονομική στασιμότητα, η υψηλή ανεργία ή η άνοδος της ακροδεξιάς.

Σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος και δηλώνει: «Όταν οι κανόνες είναι κακοί, πρέπει να τους αλλάξουμε, διαφορετικά κινούμαστε προς την καταστροφή».

Εμφανίζεται πολύ επικριτικός απέναντι στην ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική. «Με εσφαλμένα οικονομικά μοντέλα, έχουμε αναγκαστικά κακή διάγνωση και κακή θεραπευτική αγωγή», ανέφερε.

Μετά την εισαγωγή του ευρώ, «οι οικονομολόγοι περίμεναν το πρώτο σοκ για να θέσουν σε δοκιμασία το νόμισμα. Εγινε το 2008 και οι συνέπειες ήσαν καταστροφικές», λέει ο αμερικανός οικονομολόγος που συγκρίνει το συμπέρασμά του με τη ματιά του Alexis de Tocqueville στις ΗΠΑ στις αρχές του 19ου αιώνα.

Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας επικρίνει τους κανόνες, κυρίως το ακλόνητο 3% του δημοσιονομικού ελλείμματος «που έχει πέσει από τον ουρανό» και δεν βασίζεται «σε καμία οικονομική θεωρία».

Σχολιάζει ειρωνικά ότι «ο Θεός διαβιβάζει τις Δέκα Εντολές στο Ορος Σινά, αλλά τους κανόνες που διέπουν το ευρώ τους εισάγουν κοινά ανθρώπινα όντα» για να ζητήσει την αναθεώρηση των κανόνων αυτών.

TPP


Πηγή: http://anemosantistasis.blogspot.com/2016/09/blog-post_987.html#ixzz4KGL4RW7m

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html