Το εν λόγω, στη καλύτερη περίπτωση, παραπλανητικό δημοσίευμα έχει εμφανιστεί κατά καιρούς σε μεγάλα ειδησεογραφικά κέντρα όπως η Huffington Post [πηγή]
screenshot-97
και πρόσφατα σε ελληνικές ιστοσελίδες. [πηγή]
Πρώτον και κυριότερων: Η έρευνα δεν είναι νέα! Πρόκειται για μια έρευνα η οποία εκδόθηκε το 2012 στο περιοδικό «The Journal of Physiology» με το τίτλο:
«Improvements in skeletal muscle strength and cardiac function induced by resveratrol during exercise training contribute to enhanced exercise performance in rats» [πηγή]
Οι ερευνητές ασχολήθηκαν με τη δραση της χημικής ουσίας ρεσβερατρόλης, μιας φαινόλης που παράγεται από πολλά φυτά ως μέρος ενός αμυντικού μηχανισμού απέναντι στους τραυματισμούς ή τις επιθέσεις παθογόνων μικροοργανισμών όπως βακτήρια ή μύκητες.[πηγή]
Μια από τις πηγές ρεσβερατρόλης είναι η φλούδα των σταφυλιών και έτσι καταλήγουμε στην έρευνα. Σύμφωνα με το ελληνικό άρθρο:
«Αν βαριέστε να γυμναστείτε και θέλετε να χάσετε κιλά ή απλά δεν έχετε χρόνο για να πάτε στο γυμναστήριο, χαλαρώστε… Ανοίξτε ένα κόκκινο κρασί και απολαύστε ένα ποτηράκι. Όσο κι αν και ακούγεται απίστευτο, το κόκκινο κρασί μπορεί να αντικαταστήσει την άθληση. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μελέτη Καναδών επιστημόνων, σύμφωνα με την οποία ένα ποτήρι κόκκινο κρασί ισούται με μία ώρα στο γυμναστήριο.»
Υπάρχουν δυο βασικά προβλήματα με αυτό το «πόρισμα». Πρώτον, δεν αναφέρεται τίποτα τέτοιο στην έρευνα. Αυτή η μελέτη και η πλειονότητα των ερευνών σχετικά με τη ρεσβερατρόλη μέχρι τώρα έχουν διεξαχθεί σε ποντίκια, όχι σε ανθρώπους.
Δεύτερον, δε χρησιμοποιήθηκε κόκκινο κρασί στην έρευνα που παρουσιάστηκε αλλά ρεσβερατρόλη ως συμπλήρωμα διατροφής.
Γιατί είναι σημαντικό αυτό; Σύμφωνα με έναν από τους συμμετέχοντες της έρευνας, τον Jason Dycke, για να πάρουμε την ίδια ποσότητα ρεσβερατρόλης με τα πειραματόζωα της έρευνας πρέπει να πίνουμε μεταξύ 100-1000 μπουκάλια κρασί την ημέρα. [πηγή]
Επίσης, δεν είχαμε σύγκριση μεταξύ ποντικών που αθλούνταν αλλά δεν έπαιρναν την ουσία και ποντικών που δεν αθλούνταν και έπαιρναν την ουσία. Όλα τα πειραματόζωα της έρευνας αθλούνταν και σε κάποια δόθηκε συμπληρωματικά ρεσβερατρόλη. Με λίγα λόγια τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν τη δράση συμπληρώματος ρεσβερατρόλης σε πειραματόζωα όλα εκ των οποίων είχαν σταθερή άσκηση.
Ποιο είναι το συμπέρασμα από όλα αυτά; Όπως είπε και ο ίδιος ο Jason Dycke:
«Ίσως πολλές σελίδες προσπαθούν να τραβήξουν τη προσοχή των ακροατών με έναν εντυπωσιακό τίτλο, ώστε να τους ωθήσουν να διαβάσουν την ίδια την έρευνα»
Δυστυχώς όμως δε συμβαίνει ακριβώς αυτό. Και ο τίτλος και το περιεχόμενο της έρευνας αλλοιώνονται από αρθρογράφους που δεν μπαίνουν στη διαδικασία να διαβάσουν την ίδια τη μελέτη ή έστω περιγραφή της έρευνας από άτομα με κατάλληλο υπόβαθρο. Σκοπός είναι, σε πολλές περιπτώσεις, να αυξηθούν οι επισκέψεις στην εκάστοτε σελίδα και το τελικό αποτέλεσμα είναι η περαιτέρω παραποίηση του νοήματος με τις συνεχείς κοινοποιήσεις και σχολιασμούς τρίτων.
Οι περισσότεροι ερευνητές είναι, δικαιολογημένα, συγκρατημένοι όταν παρουσιάζουν ευρήματα ερευνών γιατί αφενός υπάρχει πάντα η πιθανότητα σφάλματος και αφετέρου γιατί υπάρχουν πολλές παράμετροι που μπορεί να μην έχουν εξεταστεί. Οι κλινικές δοκιμές είναι το καλύτερο και πιο αξιόπιστο τεστ για την αποτελεσματικότητα μιας ουσίας στον ανθρώπινο οργανισμό και κάθε άλλη μελέτη πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ενδιαφέρουσα πηγή πληροφοριών αλλά με τη δέουσα προσοχή όσων αφορά την ερμηνεία. Είναι πολύ εύκολο να παραπλανήσουμε άτομα μέσω των αναρτήσεων μας οπότε σκεφτείτε δυο φορές πριν πατήσετε «κοινοποίηση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html