Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Μύθοι των Αστερισμών: Περσέας


O αστερισμός του Περσέα παριστάνεται σαν ένας γυμνός νέος που φοράει φτερωτά σανδάλια και κρατάει στο αριστερό του χέρι το γοργόνειο (το κεφάλι της Μέδουσας) και με το δεξί του χέρι την άρπη (είδος σπάθας). Ο σημαντικότερος άθλος του Περσέα ήταν το
ταξίδι του στους Υπερβόρειους.

Η Υπερβορέα, σύμφωνα με αναφορές βρισκόταν ψηλά στον βορρά και ήταν ένας παράδεισος που δεν έδυε ποτέ ο Ήλιος. Λάτρευαν το θεό Απόλλωνα-Φοίβο και ζούσαν ευτυχισμένοι χωρίς πολέμους και φιλονικίες. Οι θρύλοι λένε πως οι Υπερβόρειοι ζούσαν χίλια χρόνια. Ήταν αυτοί που καλοδέχτηκαν τον Περσέα και τον εφοδίασαν με όσα η Αθηνά του είχε πει ότι ήταν αναγκαία για τις δοκιμασίες του. Ο Περσέας έχοντας ήδη την ασπίδα της Αθηνάς ταξίδεψε στην Υπερβορέα με τα φτερωτά σανδάλια του Ερμή. Εκεί πήρε την άρπη με την οποία θα μπορούσε να σκοτώσει τη Μέδουσα, την περικεφαλαία του Άδη που θα τον καθιστούσε αόρατο και ένα μαγικό σακίδιο που άλλαζε μορφή ανάλογα με το περιεχόμενό του. 

nea acropoli perseus constellation

Έτσι εξοπλισμένος ο Περσέας, άφησε τη χώρα της ευτυχίας και ταξίδεψε ως το φοβερό νησί που κατοικούσε η Μέδουσα και οι αδερφές της οι Γοργόνες. Φόρεσε την περικεφαλαία του Άδη και προχώρησε κρατώντας την ασπίδα της Αθηνάς. Σύμφωνα με το θρύλο όποιος κοιτούσε τις Γοργόνες απολιθωνόταν. Όμως αυτός έβλεπε τα είδωλά τους στη γυαλισμένη του ασπίδα και τις πολεμούσε. Έτσι κατάφερε το θανατηφόρο χτύπημα, κόβοντας το κεφάλι της Μέδουσας. Καθώς το αίμα ανάβλυζε, συνέβη κάτι φοβερό: Από το ακέφαλο σώμα ξεπήδησε ο πολεμιστής Χρυσάορας και το φτερωτό άλογο Πήγασος. Στη συνέχεια οι Γοργόνες προσπάθησαν να σκοτώσουν τον Περσέα, αλλά εκείνος έγινε αόρατος και γλύτωσε. Πήρε το κεφάλι της Μέδουσας (το “δαιμονικό” άστρο Αλγκόλ) και χωρίς να κοιτάξει πίσω του, πέταξε μακριά με τα φτερωτά του σανδάλια. 

Αλλά οι περιπέτειες του δεν σταματούν εδώ. Όταν γύρισε στη Σέριφο βρέθηκε σε εχθρικό περιβάλλον και παίρνοντας τη μητέρα του Δανάη κατέφυγε στην Αιθιοπία όπου βασίλευε ο Κηφέας και η Κασσιόπη. Η χώρα αυτή απειλείτο από ένα θαλάσσιο τέρας, το Κήτος, που για να το εξευμενίσουν  του είχαν προσφέρει ως θύμα την Ανδρομέδα. 

Ο Περσέας φορώντας τα φτερωτά σανδάλια και την περικεφαλαία αποφάσισε να αντιμετωπίσει το τέρας θαρραλέα. Τη στιγμή που το Κήτος ήταν έτοιμο να του επιτεθεί, αυτός έβγαλε από το σακίδιό του το κεφάλι της Μέδουσας και το κράτησε μπροστά στα μάτια  του τέρατος. Έτσι το Κήτος απολιθώθηκε και η Ανδρομέδα απελευθερώθηκε.

Μετά απ’αυτό ο Περσέας και η Ανδρομέδα γύρισαν στη Σέριφο, όπου τον περίμενε ο Πολυδέκτης για να τον σκοτώσει. Ο Περσέας χρησιμοποιώντας και πάλι το φοβερό Γοργόνειο απολίθωσε τους επίδοξους δολοφόνους του. Τελικά γύρισε στο Άργος και βασίλεψε ειρηνικά στην Τίρυνθα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html