Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Ρόδος:Η «μαύρη εργασία» οργιάζει και γονατίζει τον κλάδο της οικοδομής – 700.000 πρόστιμα σε έναν χρόνο!
«Βροχή» πέφτουν τα πρόστιμα στη Ρόδο για την μαύρη εργασία που οργιάζει στον κλάδο της οικοδομής.
Οι περισσότερες παραβάσεις αφορούν μαύρη εργασία, ελλιπή μέτρα ασφαλείας και υγιεινής και μη πιστοποιημένα μηχανήματα. Σε δύο περιπτώσεις μάλιστα, έγινε διακοπή εργασιών μέχρι να
αποκατασταθούν οι παραβάσεις που εντοπίστηκαν και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής» τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στη διάρκεια του 2016 και μέχρι και σήμερα, ξεπερνούν τα 700.000 ευρώ (!) και οι έλεγχοι δεν πρόκειται να σταματήσουν, καθώς τα έσοδα που χάνει το κράτος είναι τεράστια.
Είναι χαρακτηριστικό, πως μόνο κατά την τελευταία επίσκεψη κλιμακίου του ΚΕΠΕΚ Πειραιώς (Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου), επιβλήθηκε πρόστιμο 100.000,  σε μια μόνο επιχείρηση!
Το κλιμάκιο έρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα στη Ρόδο και κόβει πρόστιμα με την… σέσουλα, αφού οι εργολάβοι δεν συνετίζονται και συνεχίζουν να απασχολούν εργαζόμενους, αλλοδαπούς και ημεδαπούς, χωρίς ασφάλιση.
Κατά τη διάρκεια του έτους 2016 επιβλήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε εργολάβους και ιδιοκτήτες, για μη συμμόρφωσή τους με την νομοθεσία.
Ένα ακόμα βασικό πρόβλημα, είναι πως οι εργολάβοι που έρχονται από άλλα μέρη της Ελλάδας για να αναλάβουν έργα, δεν προσλαμβάνουν ντόπιο προσωπικό αλλά φέρνουν μαζί τους εργαζόμενους από άλλα μέρη της Ελλάδας και πολλές φορές ανειδίκευτο, με αποτέλεσμα η ανεργία των οικοδόμων σε τοπικό επίπεδο να χτυπάει «κόκκινο» και παράλληλα, να χάνει πολλά χρήματα η τοπική αγορά. Δεν είναι λίγες όμως οι φορές που έρχονται στη Ρόδο και επιστήμονες από άλλα μέρη της Ελλάδας όπως αρχιτέκτονες και πολιτικοί μηχανικοί που εργάζονται εις βάρος του ντόπιου επιστημονικού δυναμικού.
Είναι χαρακτηριστικό, πως εργολάβος από άλλη περιοχή της Ελλάδας, που ανέλαβε έργο στη Ρόδο, έφερε στο νησί μας δικό του προσωπικό, αλλοδαπούς και ημεδαπούς, και δεν είχε ασφαλίσει ούτε έναν εργαζόμενο! Οι δε αλλοδαποί τους οποίους φέρνουν οι εργολάβοι, κυρίως, από την Αθήνα, πολλές φορές δεν έχουν ούτε καν άδεια παραμονής στη χώρα.
Το φαινόμενο αυτό, της… εισαγωγής δηλαδή οικοδόμων, και τις περισσότερες φορές ανειδίκευτων, λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις εις βάρος του ντόπιου δυναμικού και κατ΄επέκταση της τοπικής οικονομίας.
Η έλλειψη τοπικού ελεγκτικού μηχανισμού, διογκώνει το πρόβλημα της μαύρης εργασίας, που στον χώρο της οικοδομής τείνει πλέον, να γίνει κανόνας. Οι έλεγχοι από το κλιμάκιο της Αθήνας, θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς, σε μια προσπάθεια να επιβληθεί τάξη στο χάος που έχει δημιουργηθεί σε τοπικό επίπεδο, όπως λένε οι ντόπιοι οικοδόμοι, που ψάχνουν εναγωνίως για ένα μεροκάματο την ώρα που οι «εισαγόμενοι» συνάδελφοί τους, τους παίρνουν την δουλειά μέσα από τα χέρια, χωρίς καν να πληρούν τις προϋποθέσεις.


 Πηγή:www.dimokratiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html