Θλιβερή η εικόνα των χρεών στα χρόνια της κρίσης που ξεπερνούν τα 240 δισ. ευρώ ή το 133% του ΑΕΠ.
Περισσότεροι από 4 εκατ. φορολογούμενοι χρωστούν στην Εφορία πάνω από 95 δισ. ευρώ ενώ τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία
ανέρχονται σε 25 με 28 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, στα 107 δισ. ευρώ ή στο 45% του συνόλου των χορηγήσεων φτάνουν τα κόκκινα δάνεια ενώ στον συνολικό λογαριασμό των οφειλών θα πρέπει να προστεθεί και το χρέος που δεν καταγράφεται στις στατιστικές αλλά είναι υπαρκτό, αφού περιλαμβάνει μισθούς που δεν έχουν καταβληθεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 4 – 5 μηνών ενοίκια που δεν έχουν αποδοθεί, αλλά και τιμολόγια που παραμένουν απλήρωτα.
Η διόγκωση του προβλήματος συνεχίζεται αφού κάθε μήνα προστίθενται ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω του ενός δισ. ευρώ προς την Εφορία και τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Ενας στους δύο δεν μπορεί να εκδώσει φορολογική ενημερότητα ενώ οι οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων που χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ ο καθένας είναι περίπου 315.000.
Το «κρυφό» χρέος
Το εκρηκτικό πρόβλημα των υποχρεώσεων που έχουν συσσωρεύσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις αποτελεί βασικό κεφάλαιο στις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές και ειδικά το ΔΝΤ, όπου στην πρόσφατη έκθεσή του αναφέρεται ότι το χρέος των ιδιωτών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία έχει φτάσει το 70% του ΑΕΠ.
Στο ήδη τεράστιο για τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας «φανερό» ιδιωτικό χρέος έρχεται να προστεθεί και ένα «κρυφό» ύψους πολλών δισ. ευρώ.
Οι στατιστικές, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας, δεν καταγράφουν τον αριθμό των μισθωτών που παραμένουν απλήρωτοι από τον εργοδότη τους επί σειρά μηνών. Το μοναδικό επίσημο έγγραφο στο οποίο καταγράφεται το στοιχείο είναι οι φορολογικές δηλώσεις καθώς ο μισθωτός που δεν εισπράττει εμπρόθεσμα τους μισθούς του έχει τουλάχιστον το δικαίωμα να μην φορολογείται για τον μισθό που δεν εισέπραξε.
Με βάση τις εκτιμήσεις οι εργαζόμενοι που έχουν λαμβάνειν απλήρωτους μισθούς υπερβαίνει τους 400.000 κάτι που σημαίνει ότι η συσσωρευμένη οφειλή μπορεί να υπερβαίνει ακόμη και τα δύο δισ. ευρώ.
Απλήρωτοι είναι πολλοί και με ευθύνη του κράτους. Το Δημόσιο οφείλει επισήμως περισσότερα από 4,5 δισ. ευρώ σε προμηθευτές ή φορολογούμενους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html