Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ; Τα νησιά ελληνικής ιδιοκτησίας που βρίσκονται υπό τουρκική κυριαρχία γίνεται θέμα στην Ευρωβουλή


Το ξεχασμένο από την ελληνική πολιτεία αλλά και κρίσιμο ταυτόχρονα θέμα των νησιών ελληνικής ιδιοκτησίας που βρίσκονται υπό τουρκική κυριαρχία έγινε θέμα στην
ευρωβουλή.


Πρόκειται για τις αποκαλούμενες «Δωδεκανησιακής ιδιοκτησίες» που συμπεριλαμβάνουν όχι μόνο ολόκληρα νησιά αλλά και χιλιάδες στρέμματα γης στα παράλια της Μικράς Ασίας.

Το θέμα έφερε με γραπτή του ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωβουλή ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς.

Στην ερώτησή του η οποία απευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Έλληνας ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι «την ώρα που η Τουρκία αμφισβητεί την Ελληνική κυριαρχία στα Ίμια, στη νήσο Παναγιά και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, επί δεκαετίες συνεχίζει να παραβιάζει το δικαίωμα ιδιοκτησίας των Ελλήνων πολιτών σε σχέση με τις αποκαλούμενες “Δωδεκανησιακές περιουσίες”».

Πρόκειται για τα νησιά Αρκόνησος ή Ακρόνησος απέναντι από την Αλικαρνασσό, τα Τσατάλια απέναντι από το Karatoprak και τους Άγιους Απόστολους απέναντι από το Gümuslük, που ανήκουν σε Έλληνες βάσει επίσημων  Οθωμανικών τίτλων  καταχωρημένων στο κτηματολόγιο περιοχής  Αλικαρνασσού πλην όμως βρίσκονται υπό τουρκική κυριαρχία».

Και η ερώτηση  συνεχίζει:

«Τα νησιά αυτά μαζί με πολλές χιλιάδες στρέμματα γης στα παράλια της Μικράς Ασίας που ανήκουν σε 140 οικογένειες Δωδεκανησίων σύμφωνα με το πρακτικό του Συλλόγου Δωδεκανήσιων Γαιοκτημόνων εν Μικρά Ασία της 8/6/1952  είναι καταχωρημένα στο  Τουρκικό κτηματολόγιο στο όνομα των παραπάνω δικαιούχων Ελλήνων με τη σημείωση ότι ανήκουν σε περιουσίες μη ανταλλάξιμες.

Η Ελλάδα έθεσε στη Τουρκία το θέμα των «Δωδεκανησιακών ιδιοκτησιών» επανειλημμένα αρχής γενομένης το 1952».

Για τους λόγους αυτούς ο Νότης Μαριάς καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προενταξιακού διαλόγου με την Τουρκία να αναλάβει δράση προκειμένου οι Έλληνες ιδιοκτήτες των παραπάνω «Δωδεκανησιακών περιουσιών» να έχουν ακώλυτη χρήση και αξιοποίηση της περιουσίας τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όπως αναφέρεται πιο συγκεκριμένα στην ερώτηση του Έλληνα Ευρωβουλευτή:

«Την ώρα που η Τουρκία αμφισβητεί την Ελληνική κυριαρχία στα Ίμια, στη νήσο Παναγιά και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, επί δεκαετίες συνεχίζει να παραβιάζει το δικαίωμα ιδιοκτησίας των Ελλήνων πολιτών σε σχέση με τις αποκαλούμενες «Δωδεκανησιακές περιουσίες».

Πρόκειται για τα νησιά Αρκόνησος ή Ακρόνησος απέναντι από την Αλικαρνασσό, τα Τσατάλια απέναντι από το Karatoprak και τους Άγιους Απόστολους απέναντι από το Gümuslük, που ανήκουν σε Έλληνες βάσει επίσημων  Οθωμανικών τίτλων  καταχωρημένων στο κτηματολόγιο περιοχής  Αλικαρνασσού πλην όμως βρίσκονται υπό τουρκική κυριαρχία.

Τα νησιά αυτά μαζί με πολλές χιλιάδες στρέμματα γης στα παράλια της Μικράς Ασίας που ανήκουν σε 140 οικογένειες Δωδεκανησίων σύμφωνα με το πρακτικό του Συλλόγου Δωδεκανήσιων Γαιοκτημόνων εν Μικρά Ασία της 8/6/1952  είναι καταχωρημένα στο  Τουρκικό κτηματολόγιο στο όνομα των παραπάνω δικαιούχων Ελλήνων με τη σημείωση ότι ανήκουν σε περιουσίες μη ανταλλάξιμες.

Η Ελλάδα έθεσε στη Τουρκία το θέμα των «Δωδεκανησιακών ιδιοκτησιών» επανειλημμένα αρχής γενομένης το 1952.

Ερωτάται η Επιτροπή ποιες δράσεις προτίθεται να αναλάβει στο πλαίσιο του προενταξιακού διαλόγου με την Τουρκία προκειμένου οι Έλληνες ιδιοκτήτες των παραπάνω «Δωδεκανησιακών περιουσιών» να έχουν ακώλυτη χρήση και αξιοποίηση της περιουσίας τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων;»

pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html