Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Οι δρόμοι της μετανάστευσης



O Τσέχος γλωσσολόγος, μαθηματικός και καλλιτέχνης Jakub Marian σχεδίασε δύο πολύ ενδιαφέροντες χάρτες που αποτυπώνουν τα ακριβή ποσοστά των οικονομικών μεταναστών χωρών της
Ευρώπης (σ.σ.: της γηραιάς ηπείρου, όχι μόνο χωρών της Ε.Ε.) που έχουν μετακινηθεί και ζουν στο εξωτερικό.Όπως προκύπτει από τους χάρτες του Marian, το 8% του ελληνικού πληθυσμού έχει μεταναστεύσει την τελευταία διετία στο εξωτερικό. Στην πλειονότητά τους οι Έλληνες που έφυγαν πήγαν στη ΓερμανίαΟι χάρτες δημιουργήθηκαν βάσει των στοιχείων των Ηνωμένων Εθνών από το 1990 έως το 2015 (United Nations Population Division), καθώς επίσης και των στοιχείων της Eurostat για τις αιτήσεις ασύλου μεταξύ του Ιανουαρίου 2015 και του Ιουνίου 2016 (ώστε να ληφθούν υπ' όψιν και οι επιπτώσεις από την προσφυγική κρίση).

Όπως προκύπτει από τους χάρτες του Marian, από την Ελλάδα έχει φύγει το 8% του πληθυσμού. 

Τα μεγαλύτερα ποσοστά μετανάστευσης καταγράφονται στη Βοσνία, με το 43,3% του πληθυσμού να έχει αναγκαστεί να φύγει από τη χώρα, ενώ ακολουθεί η Αλβανία με 38,8%. 

Γενικά, οι χώρες που έχουν μπλε ή κόκκινο χρώμα στον χάρτη είναι αυτές που «χάνουν» τον πληθυσμό τους εδώ και πολλές δεκαετίες. 


(Πατήστε πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)



Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ένας δεύτερος χάρτης του Jakub Marian, ο οποίος δείχνει πού πήγαν -στην πλειονότητά τους- όλοι αυτοί οι οικονομικοί μετανάστες.

(Πατήστε πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)



Όπως φαίνεται στον χάρτη, στην πλειονότητά τους οι Έλληνες που έφυγαν από την Ελλάδα πήγαν στη Γερμανία. Το ίδιο συνέβη και με τους πολίτες πολλών άλλων χωρών, όπως η Ιταλία, η Τουρκία κ.ά. Αντίθετα, οι πολίτες της Γερμανίας μετανάστευσαν στην πλειονότητά τους στις ΗΠΑ, οι Γάλλοι στην Ισπανία και οι Ισπανοί στη Γαλλία.

ζουγκλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html