«Καταραμένα»… βιβλία σχολικής ιστορίας ΕUROKINISSΙ/ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Συντάκτης: Τάσος Κωστόπουλος, Αντα Ψαρρά
Σχεδόν προφητικός ακόμα και για τον εαυτό του ήταν ο
πανεπιστημιακός καθηγητής Χάρης Αθανασιάδης με ειδικό ερευνητικό αντικείμενο την Ιστορία της Εκπαίδευσης και τη Δημόσια Ιστορία.
Στο πρόσφατο βιβλίο του «Τα αποσυρθέντα βιβλία, Εθνος και σχολική Ιστορία στην Ελλάδα, 1858-2008» μελετάει για ποιους λόγους και υπό ποιες συνθήκες ένα σχολικό εγχειρίδιο γίνεται αντικείμενο δημόσιας διαμάχης. Αφετηρία της μελέτης του ήταν η «πυρά» στην οποία έριξαν οι φανατικοί, οι εθνικιστές και οι κάθε λογής προπαγανδιστές τους το βιβλίο της Ιστορίας της Στ’ Δημοτικού που συντάχτηκε από την ομάδα ιστορικών υπό την εποπτεία της τότε υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου.
Η συγκεκριμένη μελέτη εξετάζει το πώς κάθε νέο βιβλίο που απέκλινε από το κατασκευασμένο εθνοποιητικό πρότυπο διδασκαλίας της Ιστορίας, το οποίο είχε διαμορφωθεί στα τέλη του 19ου αιώνα, αφοριζόταν ως αιρετικό και αποσυρόταν.
Ο ίδιος μάλιστα αναδεικνύει, σε αντίθεση με τον θλιβερό αυτόν κανόνα, το δημοφιλέστερο και μακροβιότερο αναγνωστικό του 19ου αιώνα, που κατάφερε, αν και απέκλινε από τον ισχύοντα κανόνα, να αναγνωριστεί διαχρονικά ακριβώς επειδή είχε γραφτεί λίγο πριν αυτός ο κανόνας κατισχύσει ολοκληρωτικά.
Να λοιπόν που η σημερινή πραγματικότητα ξεπέρασε τον καθηγητή, μια και στην προκειμένη περίπτωση η αθλιότητα και οι επιθέσεις στο πρόσωπό του, στις μελέτες και στις έρευνές του εξαπολύθηκαν πριν ακόμα ο ίδιος βάλει την προσωπική του συμβολή σε μια προσπάθεια να υπάρξει επιτέλους μια σύγχρονη γραφή και διδασκαλία της Ιστορίας.
πηγή: http://www.efsyn.gr/arthro/thema-tofylakes-tis-istorias-toy-skotadismoy
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html