Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Γλυκάνισο το πολύτιμο





Το γλυκάνισο φυτρώνει ενδημικά εδώ και χιλιετίες στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Αίγυπτο. Όμως η μοίρα τού επιφύλασσε να γίνει ανάρπαστο στην κεντρική Ευρώπη, όπου πιάστηκε στα γρανάζια της εφορίας ως μπαχαρικό υψηλής αξίας. Πάντως το γλυκό άρωμά του προσφέρει, εκτός των άλλων, ευφορία και ελαφριά μυϊκή χαλάρωση, ενώ οι χρήσεις του είναι πολλές (μπαίνει ακόμα και σε
δολώματα για ψάρια).
Όλοι οι γιατροί της αρχαιότητας είχαν το γλυκάνισο σε υπόληψη. Ο Ρωμαίος φυσιοδίφης Πλίνιος αναγνώριζε την ιδιότητά του να διατηρεί τα νιάτα και τη σωματική ευεξία. Στην αρχαία Ρώμη θεωρούνταν πολύτιμο αγαθό και το χρησιμοποιούσαν για να πληρώσουν τους φόρους. Τον Μεσαίωνα ο Καρλομάγνος διέταξε τη χρήση του σε όλη την τότε αυτοκρατορία, με αποτέλεσμα να φτιάχνονται με αυτό ελιξίρια, σιρόπια και φάρμακα.
Το φυτό στοίχιζε πανάκριβα και προσφερόταν ως δώρο στον Πάπα, σε βασιλιάδες και σε μεγάλες προσωπικότητες. Το μονοπώλιο του πολύτιμου σπόρου κατείχε μάλιστα συγκεκριμένη αδελφότητα (Anysetiers). Τον 14ο αιώνα ο Άγγλος βασιλιάς Εδουάρδος ο 1ος αναγνώρισε επίσημα το γλυκάνισο ως φάρμακο, για το οποίο οι έμποροι έπρεπε να πληρώνουν πολύ μεγάλους φόρους (κάπως έτσι συντηρήθηκε και η γέφυρα του Λονδίνου).
Προικισμένο με φλαβονοειδή και φυτοοιστρογόνα. Το γλυκάνισο περιέχει βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή, που βοηθούν τα πόδια μας να ξεπρήζονται, και σε φυτοοιστρογόνα, που απαλύνουν τις εξάψεις της εμμηνόπαυσης. Βοηθάει στην πέψη και απαλλάσσει από τυμπανισμό και αέρια. Είναι διουρητικό και κατάλληλο για να ξεφουσκώσουμε, αν το σώμα μας κάνει κατακράτηση υγρών.
Επίσης είναι και φυσικό αποχρεμπτικό – το βρίσκουμε συχνά μέσα σε καραμέλες και σιρόπια για τον βήχα. Οι οδοντίατροι συνιστούν να μασάμε τους σπόρους του όποτε θέλουμε εύοσμη αναπνοή – γι΄ αυτό άλλωστε πολλές οδοντόκρεμες και υγρά για στοματικές πλύσεις θυμίζουν τη γεύση του. Στα παραδοσιακά γιατροσόφια είναι γνωστό επειδή διεγείρει την παραγωγή γάλακτος στις λεχώνες (λόγω των φυτοοιστρογόνων του).
Ένα θερμό άρτυμα. Θερμαντικό το λένε οι ειδικοί στα βότανα, θερμό το ονοματίζουν και οι Κινέζοι, αφού το κατατάσσουν στις yang τροφές – έστω και αν αναφέρονται στο ασιατικό γλυκάνισο, το οποίο έχει μορφή αστεριού. Σύμφωνα με το αρχαίο ελληνικό, το ινδικό και το κινεζικό παραδοσιακό σύστημα ιατρικής, το γλυκάνισο έχει απολυμαντικές, αντιβακτηριακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιικές, αποχρεμπτικές, ηρεμιστικές αλλά και αφροδισιακές ιδιότητες.
Σε ψωμί, ομελέτες και κέικ. Το γλυκάνισο ταιριάζει θαυμάσια σε ομελέτες με τυρί φέτα, σε γιαούρτι μαζί με ελαιόλαδο (σαν ντιπ), σε σαγανάκι φέτας με κόκκινη σάλτσα (με ολόκληρους σπόρους ή κοπανισμένους), ενώ αρωματίζει υπέροχα τις πατάτες φούρνου. Επίσης προσθέτει την ιδιαίτερη γευστική του πινελιά σε μια απλή σάλτσα ντομάτας για λαζάνια (ή άλλα χοντρά ζυμαρικά) αλλά και σε σαλάτα βραστών λαχανικών με γλυκιά γεύση, όπως τα καρότα, το μπρόκολο και το κουνουπίδι.
Ακόμα, εκτός από το ψωμί, μπορεί να δανείσει την ευχάριστη μυρωδιά του σε πολλές παραλλαγές κέικ και μπισκότων – αλλά πάντα με μέτρο. Είναι ευπρόσδεκτο μέσα σε μαρμελάδες, ενώ συνδυάζεται ωραία με ξερά σύκα και σταφίδες. Τέλος, αν μείνει μέσα σε ένα βάζο με ζάχαρη (δεμένο σε τουλπάνι), θα την αρωματίσει όμορφα.
Προσοχή στην αλόγιστη κατανάλωση! Το γλυκάνισο, όπως όλα τα μπαχαρικά και τα βότανα, θέλει προσοχή, γιατί εύκολα μπορεί να μετατραπεί σε δηλητήριο. Συνιστάται να μην καταναλώνεται από εγκύους, μικρά παιδιά (κάτω των 12 ετών) και όσους υποφέρουν από έλκος στομάχου και δωδεκαδακτύλου, γαστρική υπεροξύτητα ή ελκώδη κολίτιδα.
Σταματήστε το βήχα με γλυκάνισο. Πολτοποιείστε 1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους γλυκάνισου για κάθε φλιτζάνι βραστό νερό. Αφήστε να τραβήξει για 10-20 λεπτά και σουρώστε.
Ζελέ από τσάι με αστεροειδή γλυκάνισο
Υλικά:
20 στίγματα σαφράν (περίπου)
4-5 κουτ. σούπας μέλι
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 λίτρο νερό βραστό
4 φακελάκια τσάι πράσινο
1 αστεροειδή γλυκάνισο
20γρ. ζελατίνη μουλιασμένη σε κρύο νερό για 10 λεπτά και καλά στυμμένη.

Εκτέλεση: Ρίχνετε τα φακελάκια του τσαγιού μαζί με τον αστεροειδή γλυκάνισο και το σαφράν σε μια κανάτα. Προσθέτετε το βραστό νερό.
Μετά από λίγο σουρώνετε το τσάι, προσθέτετε το χυμό λεμονιού, το μέλι και τη ζελατίνη καλά στυμμένη. Ανακατεύετε καλά να διαλυθεί η ζελατίνη και μοιράζετε το μείγμα σε 5 φλιτζάνια ή ποτήρια.
Αφήνετε το ζελέ τσαγιού να κρυώσει εντελώς και το μεταφέρετε στο ψυγείο. Το αφήνετε να σταθεροποιηθεί και το σερβίρετε σκέτο ή μαζί με κομμάτια από  φρούτα της επιλογής σας.
* Αν θέλετε μπορείτε να παραλείψετε το ζελέ και να σερβίρετε το μείγμα σαν ζεστό τσάι.
Καλή απόλαυση
glykaniso 

 http://www.edwhellas.gr/stories/food/glikaniso-to-politimo.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html