Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Το Αγριόχορτο Ευφορβία-Γαλατσίδες (Euphorbia peplus), ελπίδα θεραπείας του καρκίνου του ……!



Περιγραφή
Με την ονομασία Ευφόρβια υπάρχουν σήμερα σε όλο τον κόσμο 1000 περίπου φυτά που ανήκουν στην οικογένεια των Ευφορβιοειδών. Από αυτά 40 είδη συναντούμε και στη χώρα μας τα οποία αποκαλούμε συνήθως Γαλατσίδες (λόγω

του γαλακτώδους χυμού που βγαίνει από τον κορμό του φυτού όταν κοπεί). Τα περισσότερα είδη των Ευφορβιοειδών είναι δηλητηριώδη για τον άνθρωπο. Υπάρχουν όμως κάποια είδη που έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, η χρήση τους όμως πρέπει να γίνεται μόνο κάτω από οδηγίες έμπειρων βοτανοθεραπευτών.

Η Euphorbia pilulifera (Ευφόρβια η σφαιριδιόκαρπη) – ονομαζόμενη και Euphorbia hirta-τη συναντούμε με την ονομασία Ευφόρβια είναι ένα από τα είδη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια για θεραπευτικούς σκοπούς, κάτω από τις οδηγίες έμπειρου βοτανοθεραπευτή.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των ευφορβιών αποτελεί η ταξιανθία τους που έχει το σχήμα κυπέλλου και για τον λόγο αυτό ονομάζεται κυάθιο (από την ελληνική λέξη για το κύπελλο).

Τα είδη Ευφόρβιας που έχουν εξακριβωμένα θεραπευτικές ιδιότητες είναι ακόμη:

1. Ευφόρβιον η λαθυρίς ή το καθαρτικόν (Euphorbia lathyris) που συναντούμε με τις ονομασίες Τσιρλαπίδι, Γαλατσίδα κ.α. Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται η ρίζα, οι σπόροι και τα φύλλα. Τα σπέρματα συλλέγονται όταν είναι τελείως ώριμα και η ρίζα την άνοιξη ή το φθινόπωρο.
Τα συμπτώματα δηλητηριάσεως που προκαλεί είναι κάψιμο και πόνοι στο στομάχι, έμετοι, πόνοι υπογαστρίου, αιματηρές κενώσεις, σπασμωδικές κινήσεις του επιγαστρίου με σφαδασμούς της λεκάνης, μικροσφυγμία και αργοσφυγμία, άγχος, κατάπτωση δυνάμεων και θάνατος μέσα σε γενική εξάντληση.
Αν τοποθετηθεί ο χυμός του φυτού επί του δέρματος προκαλεί φλύκταινες και ενίοτε σοβαρές φλεγμονές. Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούσαν από αρχαιοτάτων ετών τον χυμό σαν τοπικό φάρμακο για την άχωρα (κασίδα) και για την καταστροφή των ακροχορδόνων (κρεατοελιών). 2. Ευφόρβιον ο κυπαρισσίας (Euphorbium cyparissias). Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται ρίζες, φύλλα και καρποί. Πρόκειται για το «Τιθυμάλο»του Διοσκουρίδη και έχει ανάλογες ιδιότητες με το προηγούμενο. Στις αγροτικές περιοχές της Ευρώπης το ονόμαζαν «ρεβέντι των χωρικών». 3. Ευφόρβιον το ηλιοσκοπικόν (Euphorbia helioscopia). Το συναντούμε με τις ονομασίες Γαλόχορτο, Γαλατσίδα, Γαλακτόχορτο, Φλώμος. Οι αρχαίοι Έλληνες το θεωρούσαν λιγότερο δραστικό και χρησιμοποιούσαν μόνο τα σπέρματα του σε δόση ελαφρά, μέχρι 32 κόκκων μέσα σε ένα 24ωρο. 4. Ευφόρβιον των τελμάτων, κοινώς Φλώμος (Euphorbia palustris) με ιδιότητες όπως η Λαθύρις. 5. Ευφόρβιον το δασικόν, κοινώς Γαλατσίδι (Euphorbia sylvatica). Έχει ιδιότητες ανάλογες με της Ιπεκακουάνας. Σε μικρές δόσεις είναι εμετικό και καθαρτικό. 6. Ευφόρβιον η άπιος (Euphorbia apios) κοινώς Φλωμάκι, Τσαλαπίδι, Τσιρλαπίδι. Αχλαδάκι (Κυνουρία). Ο Διοσκουρίδης το ονόμαζε Άπιος και αναφέρει για αυτό ότι η ρίζα του φυτού προκαλεί εμέτους χολώδεις και βλεννώδεις. Τα κάτω μέρος της ρίζας είναι καθαρτικό. Η χρήση του ως καθαρτικό μπορεί να προκαλέσει αιμορραγίες. 7. Ευφόρβιον ο χαρακίας (Euphorbia characias). Το συναντούμε με τις ονομασίες Τιθυμαλώ, Γαλακτόχορτο, Φλώμος, Γαλατσίδα. Ίσως πρόκειται για το «φαρμακευτικό ευφόρβιο» των αρχαίων.


 http://blog.focuswebtv.gr/?p=264918

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html