Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Γιάνης Βαρουφάκης Ανίκητοι Ηττημένοι Εκδόσεις Πατάκη


Ανίκητοι ηττημένοι  - Για μια ελληνική άνοιξη μετά από ατελείωτους μνημονιακούς χειμώνεςΑρκετό σάλο προκάλεσε το νέο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη αρκετό καιρό πριν κυκλοφορήσει στην Ελλάδα.Τα γεγονότα που περιγράφει στο βιβλίο αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από τα προσωπικά του βιώματα  το εξάμηνο που διετέλεσε υπουργός οικονομικών
της χώρας. Ξεκινά την περίοδο που ψηφίστηκε το πρώτο μνημόνιο και την αντίθεση που εξέφρασε σε αυτό.  Λίγο πριν την επερχόμενη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είχε επαφές με τους Τσίπρα και Παππά για να εξετάσουν τη πιθανότητα να αναλάβει το υπουργείο μετά τις εκλογές.  Δεν έλειψαν τα προβλήματα κατά την διάρκεια της περιόδου πριν τις εκλογές καθώς δεν έλειψαν οι πρωτοβουλίες, όπως ήταν το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης που δεν είχε αποφασιστεί στις επαφές που είχε με την ηγεσία του κόμματος. Δυο είναι τα θέματα που είχε να αντιμετωπίσει ο συγγραφέας μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στο υπουργείο. Τα προβλήματα που προέρχονταν από τη τρόικα και τους εκπροσώπους της ήταν κάτι που περίμενε. Στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους υποστήριζαν ότι τα μνημόνια δεν έβγαιναν και θα έπρεπε να αλλάξουν πολλά πράγματα. Όμως, στις συνεδριάσεις των οργάνων η αντιμετώπιση που είχε ήταν τελείως διαφορετική.Ο μόνος που έμενε σταθερός στις απόψεις του ήταν ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, ο γνωστός μας Σόιμπλε, ο οποίος ήθελε το Grexit.  Από εκεί και πέρα, δεν είναι λίγα τα προβλήματα που προκαλούσαν στο έργο του στελέχη της ίδιας  του της κυβέρνησης. Ο Βαρουφάκης κατονομάζει τον Δραγασάκη ως άνθρωπο των τραπεζών, κάτι που φαίνεται από το γεγονός ότι από τη πρώτη ημέρα πήρε από την εποπτεία του τον έλεγχο των τραπεζών και τον Γιώργο Χουλιαράκη ως άνθρωπο του Στουρνάρα, κάτι που του το δήλωσε ο ίδιος. Όμως η σχέση του με τον Δραγασάκη τον διατήρησε στη θέση του και εμπόδισε τον Βαρουφάκη να προχωρήσει στην απόλυσή του. Από εκεί και πέρα, μιλάει για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Εκείνο το οποίο είχα την ευκαιρία να καταλάβω είναι ότι πρόκειται για ένα άτομο με με ασθενές ψυχολογικό υπόβαθρο, αρκετά φοβισμένο, που μπορούσε να παρασυρθεί αρκετά εύκολα, κάτι που τελικά έγινε από το στενό του περίγυρο, με αποτέλεσμα να γίνει ένας ακόμη απλός διαχειριστής ενός τρίτου μνημονίου. Με το βιβλίο του αυτό ο Βαρουφάκης ρίχνει φως σε πτυχές της ιστορίας όπως την έζησε, ένα βιβλίο που μπορεί να γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο για να κατανοήσουμε μια στιγμή που θα μπορούσε να γίνει μια ανάσα ελπίδας για τη χώρα μας και όπως όλα δείχνουν απετέλεσε τον οριστικό δρόμο για την καταστροφή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html