Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΘΕΩΝ.



Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΕΛΕΓΕ ΣΤΟΥΣ ΑΘΗΝΑΙΟΥΣ ΝΑ ΤΙΜΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟΥΣ ΚΑ ΒΕΙΡΟΥΣ 'Η ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ, ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΠ ΟΤΙ ΝΟΜΙΖΕΤΟ.ΣΤΟΝ ΚΡΙΤΩΝΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΕΟΡΤΕΣ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΩΝ ΕΙΧΑΝ ΟΡΓΙΑΣΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΕΡΗ ΕΚΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΥΣΤΩΝ.
Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΒΕΙΡΩ, ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΡΕΑΣ, ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ-

ΘΕΑΣ. ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΑΥΣΤΗΡΑ ΑΡΡΗΤΟ, ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΝ ΜΟΝΟΝ ΣΤΟΥΣ ΜΥΣΤΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΝ ΕΠΙΤΥΧΩΣ ΤΑ ΚΑΒΕΙΡΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ.
ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΡΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙΩ-ΚΑΠΤΩ, 'Η ΑΠ ΤΟ ΚΥΩ=ΚΥΟΦΟΡΩ.
ΓΟΝΙΜΙΚΟΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ, ΘΕΡΑΠΟΝΤΕΣ, ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΜΥΤΕΡΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΕΙΣ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΠΕΛΑΣΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΕΟΝΤΑΝ ΗΔΗ ΑΠ ΤΟΝ 4ο π.α.χ.χ ΑΙΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ, ΜΑΛΛΟΝ ΙΔΙΕΣ ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΟΝΟΜΑ 'Η ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΗ.ΠΡΟΣΦΩΝΟΥΝΤΑΝ ΔΕ ΑΠΛΩΣ
''ΜΕΓΑΛΟΙ ΘΕΟΙ.''
...

Ο Μνασέας αναφέρει ότι ήταν τέσσερεις ο Αξιόκερσος, ο Κάσμιλος, η Αξίερος και η Αξιόκερσα. Οι δύο πρώτοι είναι αρσενικοί και αντιστοιχούν στον Άδη ή Πλούτωνα και στον Ερμή ενώ οι άλλοι δύο είναι θηλυκοί και αντιστοιχούν στην Δήμητρα και την Περσεφόνη:« ΜΥΟΥΝΤΑΙ ΔΕ ΕΝ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗι ΤΟΙΣ ΚΑΒΕΙΡΟΙΣ, ΩΝ ΜΝΑΣΕΑΣ ΦΗΣΙ ΚΑΙ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ. ΤΕΣΣΑΡΕΣ Δ’ΕΙΣΙ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟΝ, ΑΞΙΕΡΟΣ, ΑΞΙΟΚΕΡΣΑ, ΑΞΙΕΡΟΣ ΜΕΝ ΕΣΤΙ Η ΔΗΜΗΤΗΡ, ΑΞΙΟΚΕΡΣΑ ΔΕ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ, ΑΞΙΟΚΕΡΣΟΣ ΔΕ Ο ΑΔΗΣ, Ο ΔΕ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟΣ, ΚΑΣΜΙΛΟΣ Ο ΕΡΜΗΣ ΕΣΤΙΝ, ΩΣ ΙΣΤΟΡΕΙ Ο ΔΙΟΝΥΣΟΔΩΡΟΣ. »

Εκτός από θεότητες της φωτιάς θεωρούνταν και υπόγειοι δαίμονες, επειδή ενεργούσαν απο τα βάθη της γής ως “Μεσίτες” θεοί. Κάποιες απόψεις υποστηρίζουν ότι οι Κάβειροι ήταν παλαιότεροι των Ολυμπίων Θεών λογω της πελασγικης τους καταγωγης.


Ο ΕΡΜΗΣ,Ο ΙΘΥΦΑΛΙΚΟΣ ΕΡΜΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΕΝΑΣ ΑΠ ΤΟΥΣ ΚΑΒΕΙΡΟΥΣ.
ΤΟΝ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ ''Ο ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΔΜΟΣ'''Η ''ΚΑΔΜΙΛΟΣ.'' ΕΝΑΣ ΦΑΛΟΣ ΚΕΚΑΛΛΥΜΕΝΟΣ, ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΥΟΥΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ.ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ''ΕΡΜΟΥ ΣΤΗΛΕΣ'' ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗ. ΗΤΑΝ ΦΑΛΙΚΕΣ ΣΤΗΛΕΣ.
Η ΛΑΤΡΕΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟΥ ΨΥΧΟΠΟΜΠΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ, ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΙΓΑΣΤΗ ΕΡΩΤΙΚΗ ΜΑΝΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΕΩΣ.
ΟΛΑ ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΑΛΛΩΣΤΕ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΗΣ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΝ; ΤΗΝ ΤΙΜΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΩΣ, ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΑΠ' ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ Η ΘΗΛΥΚΗ ΘΕΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΜΑΣ, ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΩΝ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΘΕΩΝ.
Nicholas Mykonios

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html