Το έθιμο έχει τις ρίζες του στα Ελληνικά Κρόνια (αγροτικές γιορτές προς τιμήν του Θεού Κρόνου) κατά το Χειμερινό Ηλιοστάσιο
Ήταν οικογενειακή γιορτή στο τέλος της συγκομιδής των
καρπών. Στο στρωμένο γιορτινό τραπέζι συνέτρωγαν όλοι μαζί ,και οι δούλοι.
Φαίνεται ότι μετά το γεύμα μοιράζονταν μικρά ψωμάκια ή πίτες μέσα στις οποίες έβαζε η νοικοκυρά ένα κομμάτι στάχυ, έναν καρπό εποχής, και ένα ομοίωμα αλόγου.
Όλοι ευχόντουσαν, το στάχυ που τους έτυχε ή ο καρπός να αυξήσει την σοδειά τους , και αν τύχαιναν ομοίωμα ζώου, το θεωρούσαν καλό οιωνό για τα ζώα που έτρεφαν.
Το έθιμο της βασιλόπιτας είναι η συνέχιση των ρωμαϊκών «Σατουρναλίων») που παρέλαβαν οι Φράγκοι. Ο Μ Βασίλειος δανείστηκε απο την αρχαία Ελληνική συνήθεια της τοποθέτησης ομοιώματος ίππου η σταχυού και προώθησε το νόμισμα μέσα στη πίτα και ανακηρυσσόταν ως «Βασιλιάς της βραδιάς» αυτού που το έβρισκε.
Κατά άλλο έθιμο, αντί νομίσματος, έβαζαν φασόλι και αυτόν που το έβρισκε τον αποκαλούσαν "φασουλοβασιλιά".
Συνταγή κρονόπιτας
- Υλικά: 850 γρ. αλεύρι Ζέας , 100 γρ. μαγιά μπίρας, 6 αυγά, 180 γρ. βούτυρο, 180 γρ. ζάχαρη, 1 κοφτή κουταλιά αλάτι, 100 γρ. κάντιτα, 100 γρ. σταφίδα και ξύσμα ενός πορτοκαλιού.
Ζυμώνουμε το υπόλοιπο αλεύρι με τα αυγά ολόκληρα, το βούτυρο διαλυμένο, τη ζάχαρη, το αλάτι και το ανεβασμένο προζύμι.
Εξακολουθούμε το δούλεμα για αρκετή ώρα μέχρι να πετύχουμε μια πυκνή ζύμη.
Προσθέτουμε το κίτρο κάντιτα ψιλοκομμένα, την σταφίδα και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Αφήνουμε να φουσκώσει η ζύμη μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο και μετά την πλάθουμε σε θολωτό σχήμα χαράζοντας ένα ισοσκελή σταυρό στην επιφάνεια,Ηλιακό σύμβολο των Ελλήνων εδώ Δές http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/09/blog-post_2280.html
Ψήνουμε την πίτα σε φούρνο 180 βαθμούς για μια ώρα περίπου.
Μετά το ψήσιμο θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 24 ώρες πριν την σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html