Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Αρχιτεκτονική του μέλλοντος: 13 απίστευτες κατασκευές που θα υπάρχουν γύρω μας σε λίγα χρόνια!! VIDEO

Το μέλλον όπου θα ζούμε μέσα σε αόρατα κτήρια, θα κάνουμε μπάνιο σε πλωτές πισίνες και θα φοράμε φουτουριστικές «ζακέτες» σε θεόρατους γυάλινους ουρανοξύστες, είναι πιο κοντά από όσο νομίζετε. Η σύγχρονη αρχιτεκτονική, επηρεασμένη τόσο από τα νέα τεχνολογικά δεδομένα και την δύναμη (και αξιοποίηση) των φυσικών στοιχείων όσο και από την επιστημονική φαντασία, έχει ήδη ξεκινήσει να το πραγματοποιεί. Τα ακόλουθα 13 παραδείγματα το

αποδεικνύουν με τον πλέον

εντυπωσιακό τρόπο.



Γέφυρες που υπνωτίζουν



Γιατί να χρησιμοποιούμε βαρετές, συνηθισμένες γέφυρες, όταν η ανθρωπότητα έχει την ικανότητα να δημιουργεί τέτοια αριστουργήματα για να περνάμε πάνω από ένα ποτάμι ή μια θάλασσα; To εντυπωσιακό αυτό κυματιστό σχέδιο, το οποίο προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως πεζογέφυρα πάνω από τον ποταμό Dragon King Harbour στην Κίνα, ανήκει στους NEXT Architects. Ο σχεδιασμός της γέφυρας περιλαμβάνει τρεις επιμέρους, στροβιλίζομενες λωρίδες που αιωρούνται πάνω από το γραφικό τοπίο της Τσανγκσά.
Ουρανοξύστες που περιστρέφονται

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO






Αυτή η εικόνα ενός ουρανοξύστη 80 ορόφων που οραματίστηκε ο David Fisher των Dynamic Architecture το 2008, είναι ένα κάπως παρατραβηγμένο σχέδιο για τους πλούσιους του Dubai. Γιατί; Γιατί, εμ, περιστρέφεται. Το θεόρατο κτήριο θα έχει ορόφους που θα μετακινούνται ανεπαίσθητα, πραγματοποιώντας μια πλήρη στροφή 360 μοιρών κάθε 90 λεπτά. Έτσι οι ενοικιαστές δε θα χρειάζεται να ψάχνουν για ένα δυτικό διαμέρισμα, καθώς θα έχουν διαθέσιμα και τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Και έχει και καλύτερο. Το κτήριο θα διαθέτει γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες που θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια για τους ενοικιαστές, ενώ οι κάτοικοι του ρετιρέ θα μπορούν να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους στο διαμέρισμά τους, χάρη σε κατάλληλους ανελκυστήρες.
Πάρκα εσωτερικών χώρων



Τον Νοέμβριο του 2013 το Ινστιτούτο Strelka ανακοίνωσε τον νικητή ενός διαγωνισμού που διεξάχθηκε σε δύο φάσεις, για το σχεδιασμό του Zaryadye Park, του πρώτου, νέου δημόσιου πάρκου στη Μόσχα εδώ και 50 χρόνια. Ο νικητής ήταν οι Diller Scofido + Renfro (σε συνεργασία με τους Hargreaves Associates and Citymakers) οι οποίοι πρότειναν αυτό το ιδιαίτερα εντυπωσιακό σχέδιο βασισμένοι στη θεωρία της «Άγριας Πολεοδομίας» ή, αλλιώς, στην ιδέα «ενός υβριδικού τοπίου όπου το δομημένο και το φυσικό μπορούν να συνυπάρξουν για να δημιουργήσουν ένα νέο δημόσιο χώρο». Το πάρκο θα περιλαμβάνει τέσσερις τύπους τοπίου -τούνδρα, στέπα, δάση και υγροβιότοπους, με ενσωματωμένα επαυξημένα μικρό-κλίματα που θα βοηθούν το πάρκο να λειτουργεί ως δημόσιος χώρος, παρά τους σκληρούς χειμώνες της Ρωσίας.
Αόρατη αρχιτεκτονική



Η αόρατη αρχιτεκτονική είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του design επιστημονικής φαντασίας και οι σημερινοί αρχιτέκτονες ασχολούνται έμπρακτα μαζί της. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας LED ουρανοξύστης που κατασκευάζεται στην Κορέα, ο Infinity Tower, ο οποίος «θα δίνει τη ψευδαίσθηση του αόρατου μέσω της χρήσης μιας πρόσοψης LED υψηλής τεχνολογίας, χρησιμοποιώντας μια σειρά από κάμερες που θα στέλνουν εικόνες σε πραγματικό χρόνο πάνω στην αντανακλαστική επιφάνεια του κτηρίου». Ωστόσο, υπάρχει και μια μικρότερη, λιγότερο φανταχτερή δομή (αυτή στη φωτογραφία), σχεδιασμένη από την αρχιτεκτονική εταιρεία stpmj στην Νέα Υόρκη. Ο παραλληλόγραμμος αυτός αχυρώνας είναι κατασκευασμένος από ξύλο και καλυμμένος με ταινίες καθρέφτη. Κόστισε συνολικά μόλις $5.000. Η ιδέα ήταν να «θολωθούν τα όρια της αντίληψης» ανάμεσα στο αντικείμενο και το τοπίο, όπως δήλωσαν οι αρχιτέκτονες.
Σπίτια-οχυρά που αντέχουν τις φυσικές καταστροφές



Ο καλλιτέχνης Dionisio Gonzalez δημιούργησε για τη σειρά του «Dauphin Island», ονειρικά, φουτουριστικά οχυρά κατασκευασμένα από σίδηρο και τσιμέντο, συνδυάζοντας τους ρόλους καλλιτέχνη και αρχιτέκτονα, μηχανικού και πολεοδόμου. Τα ιδιόμορφα αυτά κτήρια -υβρίδια παραλιακών σπιτιών, καταφυγίων και διαστημοπλοίων- σχεδιάστηκαν με τους κατοίκους του νησιού Dauphin κατά νου. Βρίσκονται στην ακτή της Alabama στον κόλπο του Μεξικό, μια μικροσκοπική περιοχή γνωστή για τις διαρκείς καταστροφικές θύελλες που βιώνει κάθε χρόνο. Κάθε φορά που μια καταιγίδα χτυπά το μικρό νησί των 1200 κατοίκων, παίρνει συχνά μαζί της και μεγάλο μέρος της ακτογραμμής, αναγκάζοντας τους κατοίκους να ξαναχτίζουν τα σπίτια τους -ξανά και ξανά.
«Ζακέτες» για ουρανοξύστες



Το Burj Khalifa στο Dubai είναι γνωστό ως το πιο ψηλό κτήριο του κόσμου, με 160 ορόφους και συνολικό ύψος περίπου 252μ. Η ίδια η κατασκευή είναι μαγευτική, αλλά αυτό που είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι η ιδιαίτερη, παράξενη πρόταση που έπεσε στο τραπέζι για την κατασκευή ενός καλύμματος για τον τεράστιο ουρανοξύστη, το οποίο θα είναι αποτελείται από μια γιγαντιαία υφασμάτινη επένδυση, κατασκευασμένη από αντανακλαστικό υλικό. Το έργο αυτό, με την ονομασία EXO-BURJ, ανακοινώθηκε το 2014. Το περίεργο κάλυμμα θα τυλίγεται γύρω από ολόκληρο το κτήριο, από το κωδωνοστάσιο στην κορυφή μέχρι το ισόγειο. Το υλικό του καλύμματος θα είναι ένα «πάρα πολύ ελαφρύ, αντανακλαστικό και ήμι-διάφανο ύφασμα» σύμφωνα με την περιγραφή των δημιουργών, της εταιρείας OP-GR. Η προσωρινή αυτή «ζακέτα» θα αντανακλά το αχανές αστικό σκηνικό γύρω του, μετατρέποντας το Burj Khalifa σε έναν τεράστιο καθρέφτη.
«Πράσινες» μονάδες ηλεκτροπαραγωγής



Τι σχέση έχει ένας ξεπερασμένος, εγκαταλειμμένος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής με το μέλλον; Λοιπόν, γιατί να μη δώσουμε σε αυτές τις χαοτικές, κατεστραμμένες εγκαταστάσεις ένα «πράσινο» makeover που θα εξυπηρετεί δύο σημαντικές λειτουργίες: να ομορφαίνει το κτήριο και να παρέχει έναν νέο τρόπο αντιμετώπισης των εκπομπών CO2; Θα λειτουργεί κάπως έτσι: Η αρχιτεκτονική εταιρεία AZPA (Alejandro Zaera-Polo Arquitectura) σχεδιάζει να μετατρέψει την υπάρχουσα μονάδα παραγωγής ενέργειας Wedel Vattenfall στη Γερμανία, σε ένα νέο βιομηχανικό συγκρότημα. Ένα συγκρότημα που θα δημιουργηθεί από τις προηγούμενες εγκαταστάσεις και θα τυλιχθεί με ένα αυλακωτό στρώμα από αναρριχητικά φυτά. Αυτό το στρατηγικά τοποθετημένο «δεύτερο δέρμα» του κτηρίου, όχι μόνο θα κάνει πιο όμορφη και «μαλακή» την εξωτερική αισθητική της μονάδας, αλλά θα δημιουργήσει και έναν μανδύα από αναρριχητικά φυτά που θα απορροφούν τις εκπομπές CO2.
Κομποστοποιήσιμα Πύργοι



Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (MoMA) της Νέας Υόρκης και το MoMA PS1 επέλεξαν νωρίτερα μέσα στο 2015 τον πύργο «Hy-Fi» της αρχιτεκτονικής εταιρείας The Living, ως νικητή του 15ου Προγράμματος Νέων Αρχιτεκτόνων (YAP). Ο πύργος αυτός περιγράφεται ως «ένας κυκλικός πύργος από οργανικά και αντανακλαστικά τούβλα» και θα κατασκευαστεί με προσωρινό χαρακτήρα, χρησιμοποιώντας μια νέα μέθοδο βίο-σχεδιασμού που θα ενσωματώνει εξ ολοκλήρου οργανικά υλικά.
Εσωτερικοί χώροι που δημιουργούνται από 3D εκτυπωτές

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO



Ξεχάστε τους διακοσμητές εσωτερικών χώρων, το μέλλον του εσωτερικού σχεδιασμού είναι στα χέρια των εκτυπωτών 3D. Και όλα αυτά χάρη στους αρχιτέκτονες Michael Hansmeyer και Benjamin Dillenburger που μας σύστησαν αυτή την ιδέα. Το δίδυμο δημιούργησε πέρυσι μια τρισδιάστατη εκτύπωση που ξεπερνά ό,τι έχουμε δει ως τώρα. Στα πλαίσια του έργου «Digital Grotesque», οι αρχιτέκτονες τύπωσαν ένα ολόκληρο τρισδιάστατο δωμάτιο, δημιουργώντας έναν κύβο 16τ.μ. στολισμένο με μια απίστευτη διακόσμηση που μοιάζει να ανήκει σε έναν φουτουριστικό καθεδρικό ναό. «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια αρχιτεκτονική που αψηφά τις κατηγοριοποιήσεις και τις αναγωγές» δηλώνουν οι δύο αρχιτέκτονες. «Το Digital Grotesque κινείται μεταξύ χάους και τάξης, είναι εξίσου φυσικό και τεχνητό, ούτε ξένο, ούτε οικείο. Οποιεσδήποτε αναφορές στη φύση ή τα υπάρχοντα στυλ δεν εντάσσονται στη διαδικασία του σχεδιασμού, αλλά εμφανίζονται μόνο ως συσχετίσεις στα μάτια των θεατών».
Πλωτές πισίνες



Είναι δύσκολο να μην λατρέψεις αυτό το project από την νεοϋορκέζικη αρχιτεκτονική φίρμα Family and PlayLab, το οποίο στοχεύει να σχεδιάσει ένα γιγαντιαία σύστημα φιλτραρίσματος στα θολά νερά μεταξύ Μανχάταν και Μπρούκλιν. Το έργο αυτό θα έχει την μορφή μιας τεράστιας πλωτής πισίνας και αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2016 -αν τα πλάνα χρηματοδότησής του ολοκληρωθούν βάσει σχεδίου. Σε μια δήλωση που έκαναν το 2013, οι υπεύθυνοι πίσω από αυτό το εντυπωσιακό έργο – Archie Lee Coates IV, Dong-Ping Wong και Jeff Franklin- ανακοίνωσαν πως ξεκινούν την κατασκευή του Float Lab, συγκεντρώνοντας τα χρήματα για την πρώτη, μικρότερη εκδοχή του μέσω καμπάνιας στο Kickstarter. «Δεν σκεφτόμαστε ποτέ τη χρήση του ποταμού για δράσεις αναψυχής. Έτσι, ως αρχιτέκτονας, σκέφτεσαι “Τι θα συνέβαινε αν μπορούσαμε να το αλλάξουμε αυτό ή να προτείνουμε μια ιδέα που θα μπορούσε να το αλλάξει;”. Αποφασίσαμε έτσι να προτείνουμε αυτή την πισίνα στον κόσμο. Δεν είχαμε ιδέα πως θα είχε τέτοια ανταπόκριση».
Φουσκωτές αίθουσες συναυλιών



Εξωτερικά, μοιάζει με ένα τεράστιο, στρουμπουλό μωβ φασόλι. Στο εσωτερικό του, μοιάζει με ένα λαμπερό, χρωματιστό κοχύλι. Όμως, αυτό το μπαλονοειδές έργο είναι στην πραγματικότητα η πρώτη φουσκωτή αίθουσα συναυλιών του κόσμου, με το όνομα «Ark Nova». Ο διάσημος Άγγλος γλύπτης Anish Kapoor και ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας Arata Isozaki, συνεργάστηξαν για να δημιουργήσουν ένα χτίσμα που θα μπορεί να περιηγείται μέσα στις διάφορες περιοχές της Ιαπωνίας που επλήγησαν από τον σεισμό και το τσουνάμι του 2011. Πρόκειται για μια καινοτόμο ιδέα που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια ριζοσπαστική στρατηγική σχεδιασμού σε πολλούς άλλους τομείς.
Ξύλινοι Ουρανοξύστες



Παρότι ένας ουρανοξύστης από ξύλο μπορεί να μην ακούγεται τόσο τρομερό όσο αυτοί που αναφέραμε προηγουμένως, η ιδέα ενός κτηρίου που θα αποτελείται από 34 ξύλινους ορόφους, ο ένας πάνω στον άλλον, είναι κάτι το αρκετά εντυπωσιακό. Κάτι που ίσως γίνει πραγματικότητα, αν οι Σκανδιναβοί C.F. Møller και Dinnell Johansson -νικητές του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού HSB Stockholm το 2013- καταφέρουν να δώσουν ζωή στο σχέδιό τους για τον ψηλότερο ξύλινο ουρανοξύστη του κόσμου. Το σχέδιο (φωτογραφία) είναι ένα από τα τρία «υπέρ-σύγχρονα πολυώροφα κτήρια κατοικιών» που σχεδιάστηκαν για το κέντρο της Στοκχόλμης το 2013 -μόνο ένα από αυτά, όμως, θα κατασκευαστεί.
Αστικοί ορίζοντες επιστημονικής φαντασίας



Το 2014, η κινέζικη αρχιτεκτονική φίρμα MAD αποκάλυψε τα σχέδια για το Chaoyang Park Plaza, ένα κέντρο από ουρανοξύστες, συγκροτήματα γραφείων και δημόσιους χώρους που στόχος του είναι να μιμηθεί την εικόνα των βουνών, των λόφων και των λιμνών που απεικονίζονται στους κινέζικους πίνακες τοπίων. Το συγκρότημα τελεί υπό κατασκευή στο Πεκίνο και θα οδηγήσει σε έναν επεκατικό αστικό ορίζοντα που θα μοιάζει σαν να βγήκε από τις σελίδες κάποιου φουτουριστικού μυθιστορήματος.

huffingtonpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html