Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Νέα κορυφαία αρνητική καταγραφή για την Ελλάδα μαςΕκτρώσεις της κρίσης: ανευθυνότητα ή παρακμή;


Εκτρώσεις. Γυναικεία ανευθυνότητα ή πολιτική παρακμή; Τελικά ποιος σκοτώνει τα παιδιά πριν ακόμα γεννηθούν;
Μία πραγματικότητα, χιλιάδες ερωτηματικά. Η Ελλάδα είναι σύμφωνα με τη Eurostat πρώτη
πανευρωπαϊκά στις διακοπές κυήσεως, με το 22% των Ελληνίδων να παραδέχονται πως έχουν τερματίσει έστω μια φορά στη ζωή τους μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Επιμέλεια: Όλγα Παρθενέα-Γεωργάτσου

 Μια θλιβερή πρωτιά για την Ελλάδα που δεν τιμά κανέναν μας. Μια πρωτιά που συμβολίζει την αδυναμία μας να ανταπεξέλθουμε στο χάος της ελληνικής πραγματικότητας του 21ου αιώνα.



Προσπαθώντας να επιτύχω μια αντικειμενική προσέγγιση του θέματος, διαπίστωσα πως οι αμβλώσεις απασχολούν γυναίκες και άντρες ανεξαρτήτως αν εκείνοι τάσσονται υπέρ ή κατά των συγκεκριμένων πρακτικών. Το ποσοστό της αύξησης τους στην Ελλάδα είναι δραματικά υψηλό και συνεχώς αυξανόμενο, πράγμα που προσωπικά με θυμώνει. Και με θυμώνει διότι δε μπορώ να διανοηθώ το ότι υπάρχουν γυναίκες που βάζουν σε τέτοιου είδους διαδικασίες το σώμα και την ψυχή τους ενώ είναι στο χέρι τους να προλάβουν το «κακό». Αλλά είπαμε, θα προσπαθήσω να μην εμπλακώ συναισθηματικά.

Οι πρώτοι άνθρωποι στους οποίους σκέφτηκα να απευθυνθώ είναι ο κ. Αλέξης Βεργέτης, ο οποίος τυγχάνει να είναι ο άνθρωπος που με έφερε στη ζωή, και ο γιος του, Βασίλης Βεργέτης, Μαιευτήρες – Γυναικολόγοι και οι δύο. Ήξερα εκ των προτέρων πως αυτά που θα άκουγα δε θα με ευχαριστούσαν όμως θα καθρεφτίζουν απόλυτα τα όσα αντιμετωπίζουν οι γυναικολόγοι στις μέρες μας.



Και επιβεβαιώθηκα. Μέχρι τώρα ξέραμε κάποιες συγκεκριμένες αιτίες που οδηγούσαν μια γυναίκα στη διακοπή εγκυμοσύνης. Το νεαρό της ηλικίας, η έλλειψη του πατέρα, το κοινωνικό στίγμα των μονογονεϊκών οικογενειών και η απλή ανευθυνότητα των –νεαρών κυρίως ζευγαριών- είναι μόλις μερικές από αυτές. Πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι γυναίκες που δίνουν τέλος στην εγκυμοσύνη τους στο μεγαλύτερο ποσοστό τους δεν είναι ούτε μικρές σε ηλικία ούτε έχουν άγνοια για τη φύση της έκτρωσης.


Θέλετε να μάθετε το προφίλ της μέσης Ελληνίδας που αρνείται να φέρει στον κόσμο το παιδί της; Φέρτε στο μυαλό σας μια γυναίκα παντρεμένη, γύρω στα 30 που πιθανώς να έχει ήδη ένα παιδί, σύζυγο που προσπαθεί να παρέχει τα απαραίτητα στην οικογένειά του και… τεράστιο άγχος για το μέλλον.

«Πλέον οι εκτρώσεις λόγω απροσεξίας είναι ελάχιστες. Τα νέα ζευγάρια παίρνουν προφυλάξεις κατά τη σεξουαλική επαφή κυρίως λόγω της εξάπλωσης του ιού του Aids. Οι εκτρώσεις που έχουν αυξηθεί αφορούν στα παντρεμένα ζευγάρια που αδυνατούν να ανταποκριθούν οικονομικά στη γέννηση και την ανατροφή ενός παιδιού. Πρόκειται για μια νέα κατηγορία εκτρώσεων: Τις εκτρώσεις της κρίσης», παραδέχεται ο κ. Αλέξης Βεργέτης.

«Στις περιπτώσεις αυτές τα ζευγάρια έρχονται μαζί και ζητούν διακοπή της κυήσεως, σε επιτρεπτά χρονικά όρια φυσικά. Η γυναίκα πρέπει να πάρει την απόφαση αν είναι σε θέση να φέρει στον κόσμο το παιδί που εγκυμονεί μέχρι το 2ο- 3ο μήνα της κύησης. Όταν δηλαδή μιλάμε ακόμα για έμβρυο, και όχι για σχηματισμένο παιδί. Μετά τον 3ο μήνα τα πράγματα περιπλέκονται και πρέπει να υπάρχει σοβαρός λόγος ασθενείας της μητέρας ή του εμβρύου για να προβεί ο γιατρός σε διακοπή», συνεχίζει.



Βέβαια, όπως ενημερώθηκα από τον κ. Βασίλη Βεργέτη, οι αμβλώσεις μέχρι την 11η εβδομάδα της εγκυμοσύνης θεωρούνται νόμιμες, καθώς δίνεται στη μητέρα η επιλογή να αποφασίσει αν θέλει να φέρει στον κόσμο το παιδί της ή όχι. Ή αν μπορεί τελικά.

Ερχόμαστε λοιπόν αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα κοινωνικών, πολιτικών, και οικονομικών προεκτάσεων που δεν είναι άλλο από την αδυναμία των νέων ανθρώπων να υποστηρίξουν οικονομικά ένα νέο μέλος της οικογένειά τους. Μιλάμε για λάθος κοινωνικές τακτικές; Για πολιτική ηλιθιότητα ή μήπως τελικά για μια προσπάθεια εξολόθρευσης του γένους;

Τα συμπεράσματα δικά σας. Όπως και έχει, οφείλουμε να παραδεχτούμε πως μια έκτρωση δεν είναι ανώδυνη. Έχει σωματικό και ψυχικό κόστος, αλλά κυρίως αποτελεί ένδειξη ανευθυνότητας εκ μέρους των άμεσα εμπλεκομένων. Γιατί, ας είμαστε ειλικρινείς, πλέον η επιστήμη έχει προχωρήσει τόσο που όχι μόνο υπάρχουν επαρκέστατα μέσα και τεχνικές αντισύλληψης, αλλά επιπλέον τρόποι να προλάβεις μια πιθανή εγκυμοσύνη ακόμα κι αν υπάρξουν απρόοπτα κατά τη σεξουαλική επαφή.

Δε νομίζω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html