Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Κατεβάστε δωρεάν το βιβλίο του Ηλία Βενέζη "Το Νούμερο 31328"






"1922. Η Ανατολή γλυκύτατη πάντα, για σονέτο - κάτι τέτοιο. Όλα ήταν ήμερα και αβρά εκείνο το φθινόπωρο. Ο εχτρός είχε κατεβεί στην πόλη μας, το Αϊβαλί. Και στο λιμάνι είχαν αράξει βαπόρια με αμερικάνικες παντιέρες. Διαταγή: το σάπιο εμπόρευμα - τα παιδάκια κ' οι γυναίκες θα μπάρκερναν για την
Ελλάδα. Μα οι άντρες, από δεκαοχτώ ίσαμε σαρανταπέντε χρονώ, θα φεύγαν για το εσωτερικό, σκλάβοι στα εργατικά τάγματα.. "


***

Ο Βενέζης έζησε το βιβλίο του πριν το γράψει. Ήταν δεκαοχτώ χρονών το 1922, όταν κορυφώθηκε ο Ελληνοτουρκικός πόλεμος που έριξε στη φωτιά και πλημμύρισε με αίμα την Ανατολή. Οι Έλληνες έχασαν τις μικρασιατικές τους εστίες και οι ελληνικοί πληθυσμοί σύρθηκαν από τους Τόυρκους στα ενδότερα για να αποτελέσουν τα "εργατικά τάγματα".

από την κριτική του Henri Liebrecht της Βελγικής Βασιλικής Ακαδημίας για το 'Νούμερο 31328', το βιβλίο της σκλαβιάς, του Ηλία Βενέζη

Κατεβάστε ολόκληρο το βιβλίο εδώ (αρχείο pdf , 837KB)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html