Η σπιτική σταφιδίνη μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη… χρειάζεται όμως προσοχή γιατί είναι αρκετά πιο γλυκιά.
Ταιριάζει με φρέσκα, μαλακά κατσικίσια τυριά, με γιαούρτι, παγωτό και πολλές γλυκές δημιουργίες
Μπορείτε να τη...
χρησιμοποιείται στο ψωμί, στις κρέπες, στα κέικς ακόμα και να αντικαταστήσετε την μερέντα που είναι γεμάτη συντηρητικά και θερμίδες, με την θρεψίνη που σας προσφέρει γλυκιά γεύση σταφυλιού χωρίς ζάχαρη και χημικά πρόσθετα.
Δροσιστικό αναψυκτικό
1 μέρος σταφιδίνης και
5 μέρη παγωμένου νερού
Μια φέτα ψωμί αλειμμένη με σταφιδίνη σε μορφή κρέμας, τη θρυλική θρεψίνη, ήταν το καθιερωμένο κολατσιό των περισσότερων ελληνοπαίδων μέχρι και τη δεκαετία του ’60.
Ένα παρόμοιο σιρόπι παράγεται κι από τα ξερά σύκα, αν κι έχει διαφορετική γεύση.
Είναι αρκετά απλό να φτιάξει κανείς σταφιδίνη στο σπίτι.
Παρασκευή:
Η αναλογία σταφίδων νερού είναι 1:2 (χρησιμοποίησα 2 φλ. μαύρες σταφίδες)
Αφήνουμε στις σταφίδες 48 ώρες στο νερό, να φουσκώσουν.
Μαζί με το νερό τις περνάμε στο μπλέντερ.
Σουρώνουμε το υγρό με ένα τουλουπάνι 2-3 φορές, πιέζοντας δυνατά με τα χέρια μας.
Μαζεύουμε το υγρό σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε 1 κ. σ. στάχτη.
Ανακατεύουμε κι αφήνουμε για 2 ώρες, να κατασταλάξει η στάχτη.
Αφαιρούμε τον αφρό που θα σχηματιστεί και σουρώνουμε ξανά με το τουλουπάνι.
Βάζουμε το υγρό στη φωτιά και μετά από 1-2 βράσεις χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει.
Αποθηκεύουμε το σιρόπι σε ένα καθαρό βάζο.
Η ιστορία της σταφίδας…
Στις αρχές της δεκαετίας του 1890 η μαύρη σταφίδα- κορυφαίο εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας- έπαψε να έχει ζήτηση στις διεθνείς αγορές, με αποτέλεσμα να κατρακυλήσουν οι τιμές πώλησής της, σε μια περίοδο μάλιστα που υπήρχε υπερπαραγωγή στη χώρα. Η πτώση των τιμών είχε σαν αποτέλεσμα την κατάρρευση της Ελληνικής σταφιδικής οικονομίας.
Το κράτος υπό την πίεση των σταφιδοπαραγωγών προσπάθησε ν’ ανακουφίσει την κατάσταση με διάφορα υποστηρικτικά μέτρα, ένα από τα οποία ήταν η αγορά της σταφίδας και η διοχέτευση της στην παραγωγή φτηνού αλκοόλ, αλκοολούχων ποτών και σιροπιού (σταφιδίνη). Μ’ αυτό τον τρόπο η σταφίδα άρχισε να παίζει σημαντικό ρόλο στην ποτοποιία και στη ζαχαροπλαστική.
Το 1936, ο δικτάτορας Ι. Μεταξάς για να ενισχύσει τους σταφιδοπαραγωγούς απαγόρευσε με νόμο τη χρήση της ζάχαρης στη βιομηχανία γλυκισμάτων. Η σταφιδίνη ήταν το κυρίαρχο γλυκαντικό μέχρι το 1965, οπότε έπαψε να ισχύει ο νόμος.
Σήμερα χρησιμοποιείται στην αρτοποιία, στη ζαχαροπλαστική και για την ενίσχυση των βαθμών του κρασιού.
Η Θρεψίνη είναι ένα φυσικό γλυκαντικό από σταφύλια σε μορφή κρέμας, που έκανε «θραύση» στον παιδόκοσμο της δεκαετίας του 1960. Θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε ως τον πρόγονο της νουτέλας, ενώ η πιο ορθή και περιγραφική της ονομασία είναι: Σταφυλόκρεμα.
Χρησιμοποιείται στην παρασκευή γλυκισμάτων, κέικ, παγωτών, για κρέπες και ως επάλειμμα στο ψωμί. Δεν περιέχει πρόσθετη ζάχαρη ή συντηρητικά. Είναι ένα αγνό προϊόν που αξίζει να βάλετε στο διαιτολόγιό σας από γνήσιο χυμό σταφυλιού, μη υδρογονοποιημένο φυτικό λίπος, σιρόπι καλαμποκιού και αλεύρι σόγιας. Η θρεπτική αξία της Θρεψίνης ανά 100gr είναι: ενέργεια 379Kcal, πρωτεΐνες 5,1%, υδατάνθρακες 56,4%, λίπος 14,8%, σίδηρος 1,47mg, ασβέστιο 144mg, φώσφορος 30mg και σουκρόζη 9,6%.
http://freepatentsgr.blogspot.gr/2014/05/blog-post_12.html
http://www.newsitamea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html