Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Έλληνες εναντίων Γότθων. Νέα στοιχεία για την επική μάχη των Θερμοπυλών αιώνες μετά αυτή του Λεωνίδα

     

Όλοι μας ξέρουμε την μάχη των Θερμοπυλών που διεξήχθη το 480 π.Χ.,ναι αυτή με τους 300 και τον Λεωνίδα, αλλά πόσοι ξέρουν την μάχη των Θερμοπυλών όπου οι Έλληνες μερικούς αιώνες αργότερα αντιμετώπισαν με επιτυχία τους
Γότθους;

Πρόκειται για μια μάχη που δόθηκε τον 3ο αιώνα μ.Χ. άγνωστη σε πολλούς,
όμως «θραύσματα» από ένα έγγραφο που εντοπίστηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας ρίχνει φως στην αναμέτρηση που διεξήχθη μεταξύ των Αθηναίους αυτή τη φορά και των Γότθων.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη μέθοδο της φασματογραφίας προκειμένου να μπορέσουν να διαβάσουν τα «θραύσματα». Από την ανάλυση προκύπτει η εκτίμηση ότι τα «θραύσματα» αντιγράφηκαν τον 11ο μ. Χ. Αιώνα και συγγραφέας του πρωτότυπου ήταν ο Αθηναίος ιστορικός που έζησε τον 3ο αιώνα μ.Χ., όπου κατά την εποχή του η Ελλάδα και Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία πάλευαν για να αναχαιτίσουν τις συνεχείς επιθέσεις των Γότθων.

Ειδικότερα σύμφωνα με δημοσίευμα του livescience, οι καθηγητές Christopher Mallan από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ο Caillan Davenport από το πανεπιστήμιου του Κουίνσλαντ (Queensland) της Αυστραλίας πρόσφατα μετέφρασαν τα «θραύσματα» στα Αγγλικά.
Σε αυτά γίνεται αναφορά στους Γότθους, τους οποίους οι Ρωμαίοι και όχι μόνο θεωρούσαν βαρβαρικά φύλα που πραγματοποιούν επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη.
«Προσπάθησαν σε στενό σχηματισμό να καταλάβουν την πόλη των Θεσσαλονικέων» γράφει ο Δέξιππος, σύμφωνα με τη μετάφραση των δύο ακαδημαϊκών και συνεχίζει: «Όσοι έμειναν μέσα αμύνθηκαν γενναία απωθώντας τους εισβολείς με τη βοήθεια πολλών ακόμη».
Αποτυγχάνοντας να καταλάβουν τη Θεσσαλονίκη οι Γότθοι στράφηκαν νότια προς την Αθήνα λαχταρώντας να βάλουν τα χέρια τους στο χρυσάφι και στα άλλα ασημένια αφιερώματα προς το δωδεκάθεο καθώς έμαθαν ότι η πόλη ήταν εύπορη γράφει ο Δέξιππος.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο διοικητής των Ελλήνων, ο στρατηγός Μαριανός, συγκέντρωσε τον στρατό του στις Θερμοπύλες και προσπάθησε να εμψυχώσει τους άντρες του θυμίζοντας τους τις μάχες που έδωσαν οι πρόγονοί τους ενάντια στους Πέρσες.
«Οι στρατιώτες ήταν οπλισμένοι με μικρές λόγχες, τσεκούρια, αξίνες και με ότι μπορούσε να οπλίσει τον εαύτό του ο κάθε άνδρας» αναφέρει η μαρτυρία του Δέξιππου.
«Για τους προγόνους σας που πολέμησαν σε αυτά τα χώματα και δεν απογοήτευσαν την Ελλάδα, δεν της στέρησαν την ελευθερία της» είπε ο Μαριανός στο λόγο του όμως λείπει μέρος από το θραύσμα με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν άλλες λεπτομέρειες για την μάχη.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις η νέα μάχη των Θερμοπυλών δόθηκε το 250 ή το 260 μ. Χ.
Τα Θραύσματα που περιγράφουν τις επιθέσεις των Γότθων στην Ελλάδα και ιδίως η μάχη στις Θερμοπύλες δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά το 2014 στη Γερμανία στο journal Wiener Studies από τους Gunther Martin and Jana Grusková, ερευνητές στο πανεπιστήμιο Bern και στο Comenius της Μπρατισλάβα αντίστοιχα.
Οι ίδιοι σε άλλα δημοσιέυματά τους βάσει των γραπτών του Δέξιππου αναφέρουν ότι όπως ο Μαριάνος έτσι και ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Δέκιος (201 – 251 μ.Χ) έδινε μάχες κατά των Γότθων χάνοντας εδάφη και άνδρες.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html