Ιπτάμενο
ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας. Η σύμβαση της Ericsson με το ελληνικό
Δημόσιο ήταν αξίας ύψους 400 εκατ. ευρώ και τα συστήματα παρελήφθησαν ώς
το 2009.
«Ηταν μια βρώμικη πληρωμή. Ο ενδιάμεσος
πλήρωνε για να μη φανούν σε κανέναν οι παράνομες πληρωμές…». Χθες το
απόγευμα στο κρατικό ραδιόφωνο της Σουηδίας το πρώην στέλεχος της
Ericsson Λις Ολοφ Νέντσελ έδωσε συνέντευξη στους Ντάνιελ Ομαν και Γκόραν
Μποντίν, μιλώντας για τα συμβόλαια που είχε στην ευθύνη του, μεταξύ των
οποίων και εκείνο για τα ραντάρ Erieye EMB 145 H (ΑΣΕΠΕ), που αγόρασε
το ελληνικό Δημόσιο με τη σύμβαση 022α/99. Η σύμβαση ήταν αξίας ύψους
400 εκατ. ευρώ και τα συστήματα που παρελήφθησαν ώς το 2009 από την
Πολεμική Αεροπορία εντάχθηκαν όλα στη δύναμή της.Ο Νέντσελ, που διαχειριζόταν τέτοιες πληρωμές για λογαριασμό του σουηδικού γίγαντα, είπε στο ραδιόφωνο της χώρας του ότι είχε ταξιδέψει με τον συνάδελφό του Ινγκβε Μπρόμπεργκ στο Μονακό προκειμένου να διοχετεύσουν μέσω ενός μεσάζοντα στο πριγκιπάτο «που εργαζόταν για λογαριασμό του αντιπροσώπου της Ericsson, ένα ποσό σε παράνομες πληρωμές (μίζες)…». Οι δύο δημοσιογράφοι του σουηδικού ραδιοφώνου έχουν στα χέρια τους εντολές πληρωμής ύψους 13,8 εκατ. δολαρίων με ημερομηνία Ιανουαρίου 2000.
– Ποιοι ήταν οι τελικοί αποδέκτες των πληρωμών;
Νέντσελ: Υψηλά ιστάμενοι στο ελληνικό κατεστημένο.
– Πολιτικοί;
Νέντσελ: Ναι, πολιτικοί, αξιωματικοί και ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι.
Σύμφωνα με το σουηδικό ραδιόφωνο, το ταξίδι των δύο στελεχών της Ericsson στο Μονακό κρίθηκε αναγκαίο επειδή η πληρωμή είχε «σκαλώσει» και ο ενδιάμεσος φοβόταν να την ολοκληρώσει. Κατά πληροφορίες, για τις πληρωμές χρησιμοποιήθηκε μία τουλάχιστον λιβεριανή εταιρεία και ένας δικηγόρος διαχειριστής που όμως δεν έχει υπηκοότητα Μονακό και είναι γνωστός στις ελληνικές αρχές από παλαιότερες έρευνες. Ο συνάδελφος του Νέντσελ, Ι. Μπρόμπεργκ, αρνήθηκε ότι γνώριζε τους τελικούς αποδέκτες των χρημάτων. Μία εκπρόσωπος της Ericsson επιφυλάχθηκε να απαντήσει, λέγοντας ότι «ελπίζει πως δεν υπήρξαν παράνομες πληρωμές στην Ελλάδα για το συγκεκριμένο συμβόλαιο…».
Η ίδια εκπρόσωπος είπε ότι η εταιρεία θα δείξει μηδενική ανοχή σε παράνομες πρακτικές, αλλά δεν γνωρίζει αν για τη συγκεκριμένη σύμβαση είχαν γίνει παράνομες πληρωμές. Ο Νέντσελ, πάντως, έχει κατηγορηθεί από την Ericsson για υπεξαίρεση χρημάτων από «μαύρα ταμεία «της εταιρείας, ενώ ο σουηδικός κολοσσός τού έχει κάνει και αγωγή επιχειρώντας να πάρει πίσω εκατομμύρια. Ο Νέντσελ αρνείται ότι υπεξαίρεσε χρήματα. Ο αρμόδιος εισαγγελέας της Στοκχόλμης, πάντως, που ρωτήθηκε από το πρακτορείο Ρόιτερ για την υπόθεση, ανέφερε ότι την ερευνά, αλλά θα μπορεί να παρέμβει μόνο αν οι πληρωμές έχουν γίνει μετά την 1/7/2004, οι προηγούμενες πράξεις θεωρούνται στη Σουηδία παραγεγραμμένες. Ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής Εξοπλισμών Αντώνιος Κάντας είχε παραδεχθεί ότι είχε πληρωθεί από έναν απόστρατο της Αεροπορίας για το κυβερνητικό αεροπλάνο που είχε συνδεθεί με τη σύμβαση των ιπτάμενων ραντάρ. Κύκλοι του αντιπροσώπου της σουηδικής εταιρείας στην Ελλάδα διέψευδαν τις αιτιάσεις του Νέντσελ.
Kathimerini.gr
BETERANOS GR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html