Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Ο εφοπλιστής Ρέστης, ο κατασκευαστής και το «Καρούζος Gate»



Στη φυλακή οδηγήθηκε ο άλλοτε πανίσχυρος κατασκευαστής στο πεδίο του Real Estate Research & Development Γιάννης Καρούζος, μετά την καταδίκη του από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για φοροδιαφυγή, ηθική αυτουργία στη φοροδιαφυγή και έκδοση
εικονικών τιμολογίων.

Πριν λίγες μέρες έπεσε η αυλαία της δίκης για το αποκαλούμενο «Καρούζος Gate» στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Κατά το κατηγορητήριο, το ύψος της φοροδιαφυγής ανέρχεται στα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τη δικογραφία της υπόθεσης, ο Όμιλος Καρούζου προχωρούσε σε αγορές ακινήτων με χρήματα προερχόμενα από φοροδιαφυγή, ενώ εξασφάλιζε δανεισμό από τράπεζες, με το ύψος των επισφαλών δανείων να φθάνει τα 300.000.000 ευρώ.

Μετά από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία, στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονταν ο ίδιος, η πρώην σύζυγός του και 4 ακόμη άτομα. Το δικαστήριο έκρινε ενόχους τους 5 από τους 6 κατηγορουμένους.

Εκτός από το ζεύγος Καρούζου, κρίθηκαν ομόφωνα ένοχοι για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ο επιχειρηματίας Βίκτωρ Ρέστης και οι εκπρόσωποι της εταιρίας Fantom Ιωάννης Παναγιωτόπουλος και Χρήστος Ρεκούμης, αθώος κρίθηκε ο Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος, γιος του Ιωάννη και επίσης εκπρόσωπος της Fantom.
Συγκεκριμένα, στον Γιάννη Καρούζο το δικαστήριο του επέβαλε ποινή κάθειρξης 16 ετών και χρηματική ποινή 200.000 ευρώ.
Στην πρώην σύζυγο του, Ρεβέκκα Σκαφτούρα, επέβαλε κάθειρξη 14 ετών και χρηματική ποινή επίσης 200.000 ευρώ.
Στον εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη επέβαλε φυλάκιση 5 ετών
και στους εκπροσώπους της εταιρείας ΦΑΝΤΟΜ Γιάννη Παναγιωτόπουλο και Χρήστο Ρεκούμη 7 και 5 χρόνια αντίστοιχα.
Από τους 5 ενόχους, μόνον ο Γ. Καρούζος οδηγείται στη φυλακή, καθώς στους υπολοίπους καταδικασμένους έδωσε αναστολή στην εκτέλεση της ποινής τους, μέχρι το Εφετείο.
Το δικαστήριο υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση για τους κατηγορούμενους, οι οποίοι αντιμετώπιζαν κατά περίπτωση κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, φοροδιαφυγή, ηθική αυτουργία στη φοροδιαφυγή και έκδοση εικονικών τιμολογίων.

Στη Ρεβέκκα Σκαφτούρου επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της εμφάνισής της στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της τρεις φορές τον μήνα, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της απαγόρευση χρήσης πλωτού ή εναέριου μέσου και της υποχρέωσης να διανυκτερεύει στην οικία της.

 Το δικαστήριο επέβαλε επίσης σε όλους στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων τριών ετών, και την υποχρέωση χρηματικής ικανοποίησης για ηθική βλάβη του Δημοσίου ύψους 100.000 ευρώ στον Καρούζο και 50.000 ευρώ σε έναν έκαστο εκ των υπολοίπων για ηθική βλάβη του Δημοσίου.

Στη διάρκεια της δίκης, οι άλλοτε αγαπημένοι σύζυγοι Γιάννης και Ρεβέκκα Καρούζου, που πρωτοστατούσαν στο παρελθόν στην κοσμική ζωή της χώρας, είχαν εξαπολύσει σφοδρές αλληλοκατηγορίες, επιρρίπτοντας ο ένας στον άλλον ευθύνες για την εμπλοκή τους στην υπόθεση.

Συγκεκριμένα, υπόμνημα που κατέθεσε πριν χρόνια δια του συνηγόρου της, Αλέξανδρου Λυκουρέζου αναφέρει τα εξής:

* «Από το φθινόπωρο του 2010, όταν και επήλθε οριστικά η διάσταση στον έγγαμο βίο μας επιδόθηκε σε έναν ανελέητο πόλεμο κατασυκοφάντησής μου, στερώντας μου ακόμη και την πρόσβαση στο γραφείο. (…) Εγώ, από νωρίς αποστασιοποιήθηκα από την εγγενή δραστηριότητα του τέως συζύγου μου διότι αφοσιώθηκα στις προσπάθειες τεκνοποίησης με εξωσωματική γονιμοποίηση και στη συνέχεια αυτό το επέβαλε η δύσκολη κυοφορία μου. Για διάστημα 2 ετών (2005-2007) απείχα πλήρως από τις δράσεις του ομίλου και έμεινα αφοσιωμένη αποκλειστικά στην οικογένειά  μου. Το έτος 2007 αναλαμβάνω τον Τομέα μισθώσεων των ακινήτων που αγοράζει ο Καρούζος».

* «Η διοίκηση της εταιρίας τυπικά και ουσιαστικά ανήκε αποκλειστικά στον Καρούζο. Αυτός έπαιρνε όλες τις αποφάσεις σχετικά με την επεκτατική, τιμολογιακή και αρχιτεκτονική πολιτική των ακινήτων που ανήκαν στον όμιλο. (…) ουδέποτε υπήρξα εκτελεστικό μέλος κάποιας από τις εταιρείες του Καρούζου, ο οποίος επέλεγε πάντα τα ακίνητα που θα αγόραζε και σε ποιόν θα τα πουλούσε».*
 «Την ανεύρεση δανείων είχε αναλάβει αποκλειστικά όπως και τη γενικότερη χρηματοπιστωτική πολιτική του ομίλου ο Καρούζος με τους οικονομικούς του συνεργάτες».* «Ότι ασκούσε την απόλυτη εξουσία του ομίλου ο Ιω. Καρούζος αποδεικνύεται περίτρανα από το γεγονός ότι πώλησε κυριολεκτικώς σε μία νύκτα εν ανγνοία μου όλες τις εταιρείες του στον Ζωγραφάκη (πρόκειται για τον άνθρωπο που κατήγγειλε στη Δικαιοσύνη την υπόθεση), δίχως να το ανακοινώσει σε κανέναν άλλο συνεργάτη του».* «Ο Καρούζος έπαψε να επικοινωνεί με τα τέκνα μας από το Πάσχα του 2012, ενώ το Δεκέμβρη του ίδιου έτους συνελήφθη ως φυγόποινος. 

Η αγωγή διαζυγίου μου για ισχυρό κλονισμό εκδικάστηκε στις 3/6/2013 μετά από τρεις αναβολές με ευθύνη του εν διαστάσει συζύγου μου και αναμένεται η έκδοση της απόφασης».Κατά τη ακροαματική διαδικασία, τόσο ο ίδιος ο Ιωάννης Καρούζος, όσο και ο υπερασπιστής του, Γιώργος Παπαδάκης, επέρριψαν ευθύνες στη Ρεβέκκα Σκαφτούρα, υποστηρίζοντας πως εκείνη ήταν ο «εγκέφαλος» του Ομίλου. 

Ο ίδιος ο κατηγορούμενος μάλιστα, ουκ ολίγες φορές υπαγόρευσε στο συνήγορό του ερωτήσεις που αφορούσαν στην κοσμοπολίτικη ζωή της πρώην συζύγου του και στην δυσκολία του να λάβει εγκρίσεις για να λάβει χρήματα.

Ενώ η γραμματέας του Ομίλου είχε καταθέσει ότι ενημέρωνε την Ρεβέκκα Σκαφτούρα ως υπεύθυνη για όλα τα χρήματα της εταιρίας. Ο κατηγορούμενος  πρόσθεσε: «εδώ χρειαζόμουν έγκριση για να μου δώσει ένα χαρτζιλίκι. Υπάρχει ένα ιδιόχειρο σημείωμα για 2000 ευρώ που ζητήθηκε έγκριση Σκαφτούρα για να δοθούν στον πρόεδρο της εταιρίας».

Η μάρτυρας υποστήριξε ότι ο Ιωάννης Καρούζος αποφάσιζε για τα ακίνητα, ενώ η τότε σύζυγός του επέβλεπε τα χρήματα, και ήταν υπεύθυνη για τη χλιδάτη ζωή. Μετά από ερώτηση της υπεράσπισης, εξήγησε ότι υπήρχε οικογενειακή σχέση του ζεύγους με δικαστικό(Γιώργο Γεράκη) και με πολιτικό(Ευάγγελος Μεϊμαράκης), οι οποίοι ήταν οι νονοί των παιδιών τους.

Η πρώην εργαζόμενη του Ομίλου πρόσθεσε στην κατάθεσή της ότι και οι δύο κατηγορούμενοι ασχολούνταν με το Όμιλο, ενώ αναφορικά με τα μεγάλα ποσά, τη διοίκηση την ασκούσαν επίσης παράλληλα…

Φωτογραφία Eurokinissi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html