Σάββατο 7 Απριλίου 2018

Μαχαιριά στην καρδιά του Αμαζονίου


ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΕΔΩ

Πανίσχυρη πολυεθνική θέλει ν’ ανοίξει γιγάντιο υπαίθριο χρυσωρυχείο στην καρδιά του Αμαζονίου. Αλλά ιθαγενείς φυλές αντιστέκονται κι ένα δικαστήριο μόλις ανέβαλε την άδεια. Αν καταφέρουμε τους βασικούς επενδυτές να εγκαταλείψουν το έργο, μπορούμε να αποτρέψουμε αυτόν τον οικολογικό εφιάλτη. Ας στηρίξουμε τους προστάτες του Αμαζονίου:
ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΕΔΩ
Αγαπημένοι φίλοι και φίλες,

Γενναίες ιθαγενείς φυλές του Αμαζονίου δίνουν μάχη ενάντια στον καναδικό μεταλλευτικό κολοσσό που θέλει ν’ ανοίξει τοξικό χρυσωρυχείο στην καρδιά της ιερής γης τους! Μία ολόκληρη φυλή κινδυνεύει με εξαφάνιση, αν προχωρήσει το καταστροφικό σχέδιο. Και ομάδες πολιτών ζητούν τώρα τη βοήθειά μας!  

Η εξορυκτική εταιρεία έχει σχεδόν όλες τις άδειες που χρειάζεται, αλλά οι ιθαγενείς κοινότητες έχουν καταφέρει μέσω δικαστηρίων να τρενάρουν το έργο. Και τώρα το κόστος της καθυστέρησης πιέζει τους επενδυτές να τα παρατήσουν.

Κι εδώ μπαίνουμε εμείς στο παιχνίδι.  

Ειδικοί λένε ότι η μεγαλύτερη επενδύτρια του ορυχείου, η AgnicoEagle Mines, νοιάζεται για τη διεθνή εικόνα της ως πρωτοπόρου στη βιωσιμότητα. Αν 1 εκατ. από εμάς της ζητήσουμε να αποσυρθεί απ’ το έργο και παραδώσουμε το ψήφισμα στους μετόχους της που συνεδριάζουν σε λίγες βδομάδες, μπορούμε να φέρουμε τα πάνω κάτω και να σταματήσουμε το παρανοϊκό έργο.

Ένωσε τη φωνή σου με τους προστάτες του Αμαζονίου

Αν προχωρήσει το ορυχείο, θα χρειαστεί να χτίσουν κι ένα φράγμα, που θα συγκρατεί ένα βουνό χημικών αποβλήτων, σχεδόν στο μέγεθος του Λυκαβηττού. Το 2015 μια παρόμοια, μικρότερη κατασκευή έσπασε, σκοτώνοντας 19 ανθρώπους και χύνοντας σε ποτάμια και θάλασσα τόση τοξική λάσπη που αντιστοιχεί σε 20.000 ολυμπιακές πισίνες. Κι ο μηχανικός που τότε είχε πει ότι το φράγμα ήταν «100% ασφαλές» είναι τώρα υπεύθυνος για την έκθεση ασφαλείας αυτού του ορυχείου!  

9 αυτόχθονες φυλές κι εκατοντάδες παραδοσιακές κοινότητες ζουν σ’ αυτήν την περιοχή. Μία απ’ τις φυλές μόλις πρόσφατα ήρθε σε επαφή με τον «σύγχρονο πολιτισμό» και τώρα πέφτει κατευθείαν στα βαθιά στη μάχη για την επιβίωσή της!  

Η 
Agnico έχει τεράστια επιρροή. Αν αποσυρθεί, το έργο θάφτηκε. Αλλά κινείται υπογείως και, χωρίς τη δημόσια προσοχή, θα συνεχίσει να σπρώχνει λεφτά στο έργο. Αν όμως στρέψουμε 1 εκατ. βλέμματα πάνω της, μπορούμε να την πείσουμε να τα παρατήσει.  

Ας υποδεχτούμε τους μετόχους της στην ετήσια συνεδρίασή τους στο Τορόντο με μια δυνατή εκστρατεία, για να τους δείξουμε πόσο καταστροφικό είναι το έργο που χρηματοδοτούν και να τους πιέσουμε να το εγκαταλείψουν μια για πάντα. Υπόγραψε και διάδωσέ το:

Ένωσε τη φωνή σου με τους προστάτες του Αμαζονίου
Το κίνημά μας έχει σταθεί στο πλευρό τοπικών κοινωνιών και αυτόχθονων πληθυσμών απ’ την Ευρώπη μέχρι τη νότια Αμερική κι απ’ την Αφρική μέχρι την Ασία, για να προστατέψουμε τους φυσικούς θησαυρούς του πλανήτη μας από πανίσχυρες πολυεθνικές. Τώρα ας δώσουμε άλλη μια μάχη για τον Αμαζόνιο!            

Με ελπίδα και αποφασιστικότητα,            
Luis, Diego, Flora, Danny, Joseph, Alice και η υπόλοιπη ομάδα του Avaaz                        

Περισσότερες πληροφορίες:            

Τα φράγματα απειλούν τον Αμαζόνιο -- Το Βήμα
http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=886024            

Δυστύχημα στο αμφιλεγόμενο φράγμα της Βραζιλίας -- Newsbeast
https://www.newsbeast.gr/world/arthro/827145/dustuhima-sto-amfilegomeno-fragma-tis-vrazilias 

Δικαστήριο ανακόπτει σχέδια ανασκαφών για το μεγαλύτερο χρυσωρυχείο της Βραζιλίας (στα Αγγλικά) -- Mongabay
https://news.mongabay.com/2017/02/judge-halts-excavation-plans-for-largest-ever-brazilian-goldmine/  

 Η καταστροφή συνεχίζεται κατά μήκος του ποταμού Σινγκού (στα Αγγλικά) -- Social Environmental Stories
https://medium.com/social-environmental-stories/destruction-advances-along-the-xingu-river-146aa86d9ae4  

Παρά τη ζημιά που προκάλεσε το φράγμα του Μπέλο Μόντε, η κυβέρνηση της Παρά έδωσε άδεια για κατασκευή του μεγαλύτερου χρυσωρυχείου στην ίδια περιοχή (στα Αγγλικά) -- Environmental Justice Atlas
https://ejatlas.org/conflict/belo-sun-mining-project-brasil  

Αναστολή αδείας για το χρυσωρυχείο της Belo Sun υπέρ των δικαιωμάτων των ιθαγενών της Βραζιλίας (στα Αγγλικά) -- Amazon Watch
http://amazonwatch.org/news/2017/1207-license-revoked-for-belo-sun-gold-mine-in-victory-for-indigenous-rights-in-brazil 

Η Βραζιλία αναστέλλει την άδεια κατασκευής χρυσωρυχείου της Belo Sun και οι μετοχές της καταρρέουν (στα Αγγλικά) -- Mining.com
http://www.mining.com/brazil-suspends-belo-suns-gold-mine-licence-stock-collapses/



Το Avaaz είναι το μεγαλύτερο κίνημα πολιτών με 46 εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως
. Κινητοποιούμαστε για να φέρνουμε τις απόψεις και τις αξίες των λαών στο επίκεντρο των παγκόσμιων πολιτικών αποφάσεων. Η λέξη «Avaaz» σημαίνει «φωνή» ή «τραγούδι» σε πολλές γλώσσες. Τα μέλη του Avaaz βρισκόμαστε σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ενώ η ομάδα μας είναι διασκορπισμένη σε 18 χώρες και 6 ηπείρους, και χρησιμοποιεί 17 γλώσσες. Μάθε περισσότερα για τις μεγαλύτερες νίκες του κινήματός μας ή βρες μας στο Facebook και τοTwitter.

Έλαβες αυτή την ειδοποίηση επειδή στις έγινες μέλος του Avaaz υπογράφοντας ένα ψήφισμα με τη διεύθυνση email Nektron444@gmail.com.

Για να βεβαιωθείς ότι οι ειδοποιήσεις του Avaaz εμφανίζονται στα εισερχόμενά σου, πρόσθεσε το avaaz@avaaz.org στις επαφές σου. Αν θέλεις να αλλάξεις το email, τη γλώσσα ή άλλα στοιχεία σου, πάτα εδώ, ενώ αν θέλεις να σταματήσεις να λαμβάνεις ειδοποιήσεις πάτα εδώ για να διαγραφείς από μέλος.


Αν θέλεις να επικοινωνήσεις με το Avaaz, μην απαντήσεις σε αυτό το email. Απλά γράψε μας μέσω του συνδέσμου www.avaaz.org/el/contact.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html