Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

2006: Σαν σήμερα μέρα που ‘έπεσε’ στο καθήκον ο Σμηναγός Κώστας Ηλιάκης


Σαν σήμερα, ο Σμηναγός Κωνσταντίνος Ηλιάκης, ‘έπεσε’ εν ώρα καθήκοντος, μετά από θερμό επεισόδιο με τουρκικά μαχητικά
Στις 23 Μαΐου του 2006, ο Σμηναγός της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας Κωνσταντίνος Ηλιάκης, έχασε τη ζωή του, όταν το
αεροσκάφος του κατέπεσε κοτνά στην Κάρπαθο, μετά από θερμό επεισόδιο με τουρκικά μαχητικά.

Το αεροσκάφος του Ηλιάκη κατέπεσε, κατά την προσπάθειά του να αναχαιτίσει τουρκικό F-16.

Λίγο αργότερα, εντοπίστηκαν τα συντρίμμια, επιβεβαιώνοντας το τραγικό συμβάν.

Από την στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση της συντριβής του αεροσκάφους και του θανάτου του Σμηναγού, εκφράστηκαν υποψίες για κατάρριψή του από Τούρκο πιλότο.

Ο Κώστας Ηλιάκης είχε καταγωγή από το Καστέλλο Ρεθύμνουμ, ήταν 35 ετών και πατέρας δύο παιδιών, 1,5 και 5 χρονών αντίστοιχα.

Στις 28 Δεκεμβρίου 2006, στην καθιερωμένη τελετή απονομής μεταλλίων και βραβείων από την Ακαδημία Αθηνών, του απονεμήθηκε το αργυρό μετάλλιο αρετής και αυτοθυσίας.

Στις 20 Μαΐου 2007 έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου προς τιμήν του, στην οδό Ακρωτηρίου στη περιοχή Άγιος Ματθαίος Χανίων.

Η χάλκινη προτομή του πιλότου κλάπηκε από αγνώστους στις 2 Δεκεμβρίου 2012 και τελικά βρέθηκε εγκαταλελειμμένη την επόμενη ημέρα σε κοντινή περιοχή.



Eπίσης δρόμος προς τιμήν του, υπάρχει και στο Ηράκλειο Αττικής.

Τον Απρίλιο του 2016, έφυγε από τη ζωή η μητέρα του Σμηναγού. Ο αδελφός του, Φίλιππος, δημοσίευσε στο facebook ένα συγκινητικό μήνυμα:

Θα συναντήσει τον Κώστα, θα έχουν χρόνο, για να της λύση την απορία : Πώς ήταν δυνατό σε τόσο απέραντο ουρανό να πέσει πάνω του ο Τούρκος πιλότος
Η Μητέρα «έφυγε» για την γειτονιά των αγγέλων με αξιοπρέπεια ακριβώς όπως έζησε όλη της την ζωή ! Τώρα θα συναντήσει τον Κώστα, θα έχουν χρόνο, για να της λύση την απορία : πως ήταν δυνατό σε τόσο απέραντο ουρανό να πέσει πάνω του ο Τούρκος πιλότος….μα και να του πει τα δικά μας νέα και πόσο μας λείπει.. Ας είναι αιωνία η μνήμη σου μητέρα, συγχώρηση δεν χρειάζεσαι από κανένα, ήσουν παράδειγμα για μίμηση σε όλο τον δύσκολο και με στερήσεις βίο σου με κύρια έννοια σου να μεγαλώσεις σωστά τους 4 γιούς σου!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html