Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

Πόνος στο στήθος και πονοκέφαλος: Ποιες παθήσεις μαρτυρά το ντουέτο των συμπτωμάτων!!!

συμπτωμάτων.
Για ποιες παθήσεις χτυπά «καμπανάκι» ο πόνος που εκδηλώνεται ταυτόχρονα στο κεφάλι και το στήθος;

Μπορεί καθένα από τα δύο συμπτώματα να οφείλεται σε διαφορετική αιτία. Για παράδειγμα, ο πονοκέφαλος είναι συχνά
αποτέλεσμα της αφυδάτωσης, ενώ ο πόνος στο στήθος προκαλείται από μια λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος.

Δεν αποκλείεται, ωστόσο, τα δύο συμπτώματα να έχουν κοινή αιτιολογία. Ο πόνος στο στήθος που συνδυάζεται με πονοκέφαλο μπορεί να σχετίζεται με την καρδιά, το ανοσοποιητικό ή και κάποιο ψυχολογικό παράγοντα.

1. Κρίση άγχους/πανικού
Σύμφωνα με την αμερικανική Ένωση για το Άγχος και την Κατάθλιψη (ADAA), η αγχώδης διαταραχή και δη η κρίση πανικού εκδηλώνεται συχνά με συμπτώματα όπως ο πόνος στο στήθος και ο πονοκέφαλος.

Μια κρίση πανικού παρομοιάζεται συχνά με ένα έμφραγμα και αυτό μπορεί να εντείνει ακόμη περισσότερο το άγχος που νιώθει εκείνη τη στιγμή ο πάσχοντας. Επιπρόσθετα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν μια κρίση πανικού είναι τα εξής:



Δύσπνοια
Ταχυπαλμία
Ζαλάδα
Έντονη εφίδρωση
Τρέμουλο
Αίσθημα απώλειας ελέγχου

Οι κρίσεις πανικού συχνά εκδηλώνονται αιφνιδίως, χωρίς προειδοποίηση, ή μπορεί να οφείλονται σε κάποιο στρεσογόνο συμβάν.

2. Ημικρανία
Ο συγκεκριμένος τύπος κεφαλαλγίας χαρακτηρίζεται από τον ισχυρό πόνο, συνήθως στη μία πλευρά του κεφαλιού. Σύμφωνα με μελέτη του 2014, πιθανό (αν και σπάνιο) σύμπτωμα μιας κρίσης ημικρανίας είναι και ο πόνος στο στήθος.

Άλλα τυπικά συνοδά συμπτώματα της ημικρανίας είναι τα εξής:

πόνος πίσω από το ένα ή και τα δύο μάτια
Ναυτία ή τάση για εμετό
Ευαισθησία στους ήχους ή στο φως
Αύρα (π.χ. φώτα που τρεμοπαίζουν, απώλεια όρασης)

Σύμφωνα με την ADAA, η ημικρανία μπορεί να σχετίζεται με τις αγχώδεις διαταραχές, όπως η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή ή η διαταραχή μετατραυματικού στρες.

3. Λύκος
Ο ΛΥΚΟΣ είναι μια αυτοάνοση πάθηση όπου το ανοσοποιητικό σύστημα «επιτίθεται» σε υγιείς ιστούς του σώματος. Οι βλάβες που προκύπτουν μπορεί να εντοπίζονται στην καρδιά ή στα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας πόνο στο στήθος και πονοκέφαλο αντίστοιχα.

Χαρακτηριστικές εκδηλώσεις του λύκου είναι οι εξής:

Πυρετός
Απώλεια όρεξης
Θολή όραση
Νευρολογικά συμπτώματα

Άλλες παθήσεις
Σπανιότερα, ο συνδυασμός πονοκεφάλου και πόνου στο στήθος αποδίδεται στα εξής:

Ινομυαλγία
Δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα
Μηνιγγική (υπαραχνοειδής) αιμορραγία
Πεπτικό έλκος
Σαρκοείδωση
Εγκεφαλικό επεισόδιο
Πνευμονία
Φυματίωση

Μπορεί ο πόνος στο στήθος και ο πονοκέφαλος να οφείλεται στην υπέρταση;
Ορισμένοι άνθρωποι εσφαλμένα πιστεύουν ότι τα δύο συμπτώματα προειδοποιούν για την ανεβασμένη αρτηριακή πίεση. Η ΥΠΕΡΤΑΣΗ δεν προκαλεί εμφανή σημάδια και συμπτώματα, γι’ αυτό άλλωστε χαρακτηρίζεται συχνά ως «σιωπηλός δολοφόνος».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας (AHA), σε περίπτωση υπερτασικής κρίσης, όταν δηλαδή η πίεση φτάνει ή υπερβαίνει το όριο των 180/120 mm Hg, υπάρχει περίπτωση να εκδηλωθούν συμπτώματα όπως ο πόνος στο στήθος και ο πονοκέφαλος, καθώς και τα εξής:

Ρινορραγία
Κρίση άγχους
Δύσπνοια
Πόνος στη μέση
Αλλοιώσεις στην όραση

Η υπερτασική κρίση αποτελεί επείγουσα κατάσταση που επιβάλλει την άμεση μετάβαση στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Μπορεί ο πονοκέφαλος να οφείλεται σε έμφραγμα;
Ο πόνος στο στήθος είναι ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά συμπτώματα του εμφράγματος. Ισχύει όμως το ίδιο και για τον πονοκέφαλο;

Όχι, σύμφωνα με την AHA, όμως άλλες ενοχλήσεις που γίνονται αισθητές στην περιοχή του κεφαλιού και είναι ενδεικτικές για έμφραγμα είναι ο πόνος στο σαγόνι, ο κρύος ιδρώτας και η ζαλάδα.

Απαραίτητη κρίνεται η επίσκεψη στον γιατρό εάν ο πόνος στο στήθος και ο πονοκέφαλος συνοδεύονται και από άλλες, σοβαρές ενοχλήσεις, όπως η πνευματική σύγχυση, η δυσκαμψία του αυχένα, η ναυτία και ο εμετός, η αιμορραγία, η μυϊκή αδυναμία και η διαταραχή της ομιλίας.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr  ,  Medical News Today

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html