Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

CIA: «Η ελληνική μειονότητα της Αλβανίας, Χιμάρα, Βόρειος Ήπειρος, δυνατότητα για πρόβλημα …»



Οι σχέσεις μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας έχουν επιδεινωθεί αισθητά μετά από τη βίαια επέμβαση στα σύνορα τον Απρίλιο, το τελευταίο περιστατικό στα τρία χρόνια τεταμένων διμερών σχέσεων.

Η Ελλάδα έχει εντείνει τις κατηγορίες για την αλβανική καταπίεση στην ελληνική εθνική μειονότητά της, ενώ τα Τίρανα φοβούνται ότι η Αθήνα έχει σχέδιο για τους Έλληνες.


Οι Έλληνες ισχυρίζονται ότι τα Τίρανα παραβιάζουν συστηματικά τα δικαιώματα της εθνικής ελληνικής μειονότητας με στόχο την εκδίωξή τους από την Αλβανία.

Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, οι Έλληνες που ζουν στην Αλβανία είναι από 300 έως 500 χιλιάδες, ενώ σύμφωνα με την αλβανική κυβέρνηση, ο αριθμός τους κυμαίνεται από 60 έως 80 χιλιάδες.

Η αμερικανική  Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών ( CIA) δημοσίευσε για πρώτη φορά μυστικά έγγραφα για την κατάσταση της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία το 1994.


Αρχικά, η έκθεση της CIA έχει εκτιμήσει ότι η ελληνική κοινότητα στην Αλβανία φαίνεται σχετικά αθόρυβη, αλλά εμπεριέχει μεγάλες δυνατότητες, οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αναστάτωση και αστάθεια στην Αλβανία.


 Στην έκθεση αναφέρεται η τιμωρία 5 μελών της «Ομόνοιας» (Ελληνική Πολιτική Οργάνωση), και στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να τους απελευθερώσει ως αποτέλεσμα της παρέμβασης της αμερικανικής κυβέρνησης.

Την μαζική επιστροφή των εκατοντάδων χιλιάδων Αλβανών προσφύγων από την Ελλάδα, απέκλεισε η ελληνική κυβέρνηση, όταν ο πρώην πρόεδρος Μπερίσα συνεργάσθηκε με την μυστική υπηρεσία πληροφοριών και εξέφρασε αντιρρήσεις στην τιμωρία των Ελλήνων ηγετών της μειονότητας, μια πράξη που θα έδειχνε την κακή κατάσταση των Ελλήνων που ζουν στην Αλβανία.


Η έκθεση αναφέρει ότι η κατάσταση είναι ανησυχητική καθώς οι περιουσίες της ελληνικής κοινότητας, ακόμη και η Ορθόδοξη Εκκλησία  εξακολουθούν να ελέγχονται από την αλβανική κυβέρνηση, ενώ εναντίον του Ορθόδοξου Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου, δημιουργήθηκε ένα μεγάλο αλβανικό εθνικιστικό μέτωπο.


Η έκθεση παρουσιάζει ένα ειδικό κεφάλαιο για τη Βόρειο Ήπειρο και τις ελληνικές εδαφικές διεκδικήσεις, οι οποίες βασίζονται σε ορισμένες διεθνείς συμβάσεις, τις οποίες η Αλβανία δεν έχει επικυρώσει..


(Στοιχεία από:
--
               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html