Μετά από έξι μήνες διαπραγματεύσεων Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσαν το απόγευμα της Τρίτης τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για την ονομασία της γειτονικής χώρας. Ικανοποίηση στην Αθήνα για το αποτέλεσμα, εύσημα από NATO και ΕΕ. Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Ποια είναι τα επόμενα
βήματα για οριστική επικύρωση.
Δείτε ΕΔΩ τη live κάλυψη των εξελίξεων της ημέρας από την efsyn.gr
Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα της Τρίτης ο Ζόραν Ζάεφ κάλεσε στο τηλέφωνο τον Αλέξη Τσίπρα για δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες. Σκοπός της νέας επικοινωνίας ήταν να μπουν οι τελευταίες πινελιές σε μία ιστορική συμφωνία.
Μόλις ολοκληρώθηκε η επαφή των δύο πρωθυπουργών ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως, μαζί με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, κατέληξαν σε συμφωνία για το όνομα της γειτονικής χώρας και για μια σειρά από άλλα ζητήματα.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία «καλή συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει συνταγματική αναθεώρηση και erga omnes ονομασία».
Τα βασικότερα σημεία της συμφωνίας
Με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν σήμερα
Η νέα ονομασία της ΠΓΔΜ θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας («Severna Makedonja») με την ονομασία να ισχύει για όλες τις χρήσεις (erga omnes)
Το νέο όνομα θα εγγραφεί στο σύνταγμα της γειτονικής χώρας, μετά την αναθεώρηση, ενώ οι 140 και πλέον χώρες που αναγνωρίζουν σήμερα την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» θα την αναγνωρίζουν με το νέο όνομα
Μετά τη συνταγματική αναθεώρηση θα απαλειφθούν οι αλυτρωτικές αναφορές
Η ονομασία της ιθαγένειας/υπηκοότητας της γειτονικής χώρας θα είναι Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia.
Αναγνωρίζεται η Μακεδονική εθνότητα για το γειτονικό κράτος με σαφή διαχωρισμό από την αρχαία Μακεδονική ταυτότητα
Η Μακεδονική γλώσσα αναγνωρίζεται, αλλά ως γλώσσα σλαβικής προέλευσης.
Λίγη ώρα αργότερα, με διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι το νέο όνομα που συμφωνήθηκε είναι το Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), ενώ χαρακτήρισε τη συμφωνία «μεγάλη διπλωματική νίκη και ιστορική ευκαιρία».
Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Ζάεφ: Αξιοπρεπής ιστορική λύση
Διάγγελμα απηύθυνε και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ από τα Σκόπια.
Ο Ζόραν Ζάεφ, πλαισιωμένος από υπουργούς της κυβέρνησής του, μίλησε για μία αξιοπρεπή ιστορική λύση στο θέμα της ονομασίας, ενώ έκανε λόγο για ενδυνάμωση της μακεδονικής ταυτότητας.
«Η μακεδονική γλώσσα προστατεύεται, δεν υπάρχει πλέον ΠΓΔΜ. Δεν θα υπάρχουν συμφωνίες όπου θα αποφεύγεται η μακεδονική γλώσσα».
Μίλησε για σταθερότητα και ευημερία για τους πολίτες, ενώ περιέγραψε τα επόμενα βήματα από πλευράς ΠΓΔΜ.
(AP Photo/Boris Grdanoski)
Η συμφωνία θα παρουσιαστεί στους θεσμούς της χώρας, θα σταλεί στο ΝΑΤΟ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να οριστεί ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Το δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο.
Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, πάντως, καλείται τώρα να αντιμετωπίσει και τα εσωτερικά μέτωπα, καθώς ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ έχει εκφράσει αντιρρήσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση, ενώ και η αντιπολίτευση αντέδρασε με σφοδρότητα στις ανακοινώσεις.
Σταθερά... ακροδεξιά από Μητσοτάκη
Σφοδρή ήταν η αντίδραση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να μην υπογράψει τη συμφωνία, γιατί δεν έχει τη νομιμοποίηση να το κάνει.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη δήλωσή του, μίλησε για «εθνική υποχώρηση» και «κακή συμφωνία που έρχεται σε αντίθεση με την πλειονότητα των Ελλήνων».
Αναλυτικά:
Επιφυλάσσεται το Κίνημα Αλλαγής, απορρίπτουν ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων
Για τη συμφωνία τοποθετήθηκαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης με το Κίνημα Αλλαγής να επιφυλάσσεται για το εάν θα στηρίξει ή όχι, αναμένοντας το επίσημο σχέδιο της συμφωνίας.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό επισήμανε ότι όλοι οι όροι της συμφωνίας είναι στον αέρα, ενώ τόνισε πως«με αυτή τη συμφωνία, παραμένει το "σπέρμα" του αλυτρωτισμού, που έγκειται στην αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση των θέσεων της κυβέρνησης της FYROM περί "Μακεδόνα πολίτη" και "Μακεδονικής γλώσσας"».
Από την πλευρά του ο Βασίλης Λεβέντης δήλωσε στον Αλέξη Τσίπρα ότι θα κάνει τα πάντα για να ακυρώσει τη συμφωνία.
Ικανοποίηση και εύσημα από ΕΕ, ΟΗΕ και NATO
Με θετικό τρόπο υποδέχθηκαν τις ανακοινώσεις Τσίπρα-Ζάεφ τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο ο ΟΗΕ και το NATO.
Ο Ντόναλντ Τουσκ σχολίασε μέσω Twitter τη συμφωνία σημειώνοντας ότι «Τσίπρας και Ζάεφ έκαναν το αδύνατο δυνατό».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, σημείωσε ότι «Αυτή η ιστορική συμφωνία αποδεικνύει την πολυετή υπομονετική διπλωματία και την προθυμία αυτών των δύο ηγετών να λύσουν μια διαμάχη που επηρέασε την περιοχή για πολύ καιρό».
Ιστορική χαρακτήρισε τη συμφωνία και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, ο οποίος μίλησε για αποφασιστικότητα και όραμα από τους δύο πρωθυπουργούς. Η δήλωση του Γερμανού ΥΠΕΞ, όμως, περιέχει και ευγενικές αιχμές προς τη Νέα Δημοκρατία και το VMRO-DPMNE, καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης των δύο χωρών να συμβάλουν ώστε να υλοποιηθεί η συμφωνία.
Τις δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών χαιρέτισε και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς
(AP Photo/Boris Grdanoski)
«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτή η συμφωνία θα οδηγήσει σε μια περίοδο ενισχυμένων σχέσεων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών και ιδιαίτερα μεταξύ των λαών τους. Στο πλαίσιο αυτό, με ενθαρρύνει η αφοσίωση και των δύο κυβερνήσεων για την επίτευξη αμοιβαίων οφελών για όλους τους πολίτες τους μέσω της δημιουργίας μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης, ως βάσης για εντατική συνεργασία σε όλους τους τομείς», αναφέρει στη δήλωσή του ο διεθνής μεσολαβητής.
Επόμενο ραντεβού εντός Βουλής
Μέχρι να δοθούν στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες για τη συμφωνία το σίγουρο είναι πως η ελληνική πολιτική σκηνή θα... πάρει φωτιά.
Κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν ήδη κλείσει το επόμενο ραντεβού σύγκρουσης, καθώς τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός θα καλέσει προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για να ενημερώσει την Εθνική Αντιπροσωπεία για τη συμφωνία και τα αποτελέσματα των συζητήσεων.
Επιμέλεια κειμένου: Χρήστος Καλλιμάνης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
«Λευκός καπνός» για το Μακεδονικό
Τσίπρας: Καταλήξαμε σε καλή συμφωνία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html