Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Αστρολάβος του 1500 ανασύρθηκε από τον Ινδικό Ωκεανό

Πέρυσι, ένα από τα 3.000 έργα τέχνης που ανασύρθηκαν από το σημείο του ναυαγίου, του πλοίου Εσμεράλντα, ανοικτά του Ομάν, κέντρισε την προσοχή των επιστημόνων. 

Οι περισσότεροι επιστήμονες εστίασαν την προσοχή τους σε έναν μυστηριώδη δίσκο κράματος χαλκού που βρέθηκε στο ναυάγιο, που αποδείχθηκε ότι πρόκειται για αστρολάβο.


Το πλοίο Εσμεράλντα, ναυάγησε το 1503 και αναγνωρίζεται επίσημα ως το παλαιότερο πλοίο που ανακαλύφθηκε της περιόδου των Μεγάλων Γεωγραφικών Ανακαλύψεων και ως μία μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη όλων των εποχών που μελετά  την ιστορία  της θαλάσσιας διαδρομής προς την Ινδία.


Ο δίσκος διπλής όψεως είναι κατασκευασμένος από κράμα χαλκού, έχει διάμετρο175 χιλιοστά και πάχος μικρότερο από 2 χιλιοστά, ανασύρθηκε  από το βυθισμένο πλοίο το 2014. Τρία χρόνια δαπανήθηκαν για τη διατήρηση και τη μελέτη του.


Οι επιστήμονες σπάνια συναντούν  συσκευές πλοήγησης στις έρευνες τους για πλοία του παρελθόντος , όπως του Βάσκο Ντε Γκάμα,  ιδιαίτερα για εκείνα που ταξίδευσαν για την αναζήτηση νέων κόσμων.


Μέχρι σήμερα έχουν εντοπισθεί μόνο 107 αστρολάβοι που διατηρούνται σε ικανοποιητική κατάσταση.

 Χρησιμοποιούνταν για τη μέτρηση του ύψους του ήλιου ή των αστεριών πάνω από τον ορίζοντα.


Οι ερευνητές πρότειναν ότι ο δίσκος που βρέθηκε ήταν μέρος ενός αστρολάβου, του λεγόμενου ‘πιάτου’, αλλά του έλειπε το κύριο εξάρτημα: η κλίμακα με διαχωριστικά στο εξωτερικό άκρο.


Οι αρχαιολόγοι αποφάσισαν να μεταφέρουν το πολύτιμο τεχνούργημα σε ειδικούς, ενός διαφορετικού πεδίου επιστήμης- της Μετρολογίας, δηλαδή την επιστήμη των ακριβών μετρήσεων. 


Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Γουόρβικ του Ηνωμένου Βασιλείου, Μαρκ Γουίλιαμς, ανέλαβε τη μελέτη  με τρισδιάστατη  σάρωση και την απεικόνιση υψηλής ακριβείας του δίσκου.

Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα  των επιστημονικών μελετών  έδειξαν ότι ο αστρολάβος της Εσμεράλντα  είναι η παλαιότερη συσκευή πλοήγησης στον κόσμο αυτού του τύπου. 

Η χρονολόγησή της  είναι μεταξύ του 1495 με 1500, γράφει το ρωσικό δημοσίευμα.


 
Rusplt.ru


--

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html