Επειδή πολύς λόγος περί αξιών που δεν υπήρχαν στον Ελληνικό προχριστιανικό κόσμο, καλό είναι να ρίχνουμε που και που μία σύντομη ματιά, πριν τον κρίνουμε με τα γνωστά στερεότυπα τα
οποία μας μεγάλωσαν.
"Εάν οι διανοητές και οι επιστήμονες που γράψανε τα
περισπούδαστα έργα για την ηθική και την πολιτική, από την Πολιτεία του Πλάτωνα ως την Ηθική του Σπινόζα και το Κεφάλαιο του Μαρξ, είχαν αγνοήσει το πλήθος των στοιχείων που ερεύνησαν, και δούλευαν μόνο την ιδέα της Δίκης, θα μας είχαν δώσει πολύ πιο φιλάνθρωπο, αδρό, και τελεσφόρο έργο για τη δίκαιη πολιτική μας συγκατοίκηση.
Γιατί όλα τα άλλα πολιτικά σημαίνοντα σε σύγκριση με την ιδέα της Δίκης επουσιώνονται, ξεθωριάζουν, απομαγνητίζονται, δευτεραγωνιστούν.
Η Δίκη, παρότι απεριχώρητη έννοια, είναι απλή. Όπως συμβαίνει με όλα τα θεμελιώδη του κόσμου.
Δίκη θα ειπεί να συμπεριφέρεται μετρημένα ο άνθρωπος στη σχέση του με τον εαυτό του, στη σχέση του με το συνάνθρωπο, και στη σχέση του με τα φαινόμενα και τις δράσεις του κόσμου. Η πράξη του να τον υψώνει σταθερά στο επίπεδο της φυσικής αληθινότητας.
Δίκη θα ειπεί να μη χαρίζεσαι ποτέ στον εαυτό σου μπροστά στο άδικο, στο ψέμα, στην αδυναμία, σ’ αυτό που το νομίζεις συφέρο σου. Και όλες σου τις επιθυμίες να τις αφήνεις να ευδοκιμήσουν και να αυξηθούν όσο και το μπόι σου. Ούτε χιλιοστό περισσότερο.
Αν είναι να μάθουμε τα παιδιά μας αυτή τη Δίκη, τότε χαλάλι να κλείσουμε τα σχολεία. Να καταργήσουμε τα μαθήματα. Να κόψουμε τη γλώσσα στις μάνες, στους σοφούς, και στους δασκάλους. Που όλο μας ορμηνεύουν και όλο μας κανοναρχούν. Και να πιαστούμε να φυτέψουμε το δέντρο της στις απλωσιές της γης. Παντού."
Δ. Λιαντίνης
"Τα Ελληνικά"
Όπως η δίκη είναι η κυβερνήτρα της φύσης, όμοια και η δικαιοσύνη -το ανθρώπινο αντίκρυσμα της δίκης- είναι η κυβερνήτρα της πόλης που έκαμε ο Σόλων. Μία ακόμα απόδειξη του πόσο απλού και φυσικού δρόμου, τον οποίο διάλεγαν για να φτάσουν στο ποθητό οι Έλληνες. Αυτό που εμάς τους απαίδευτους και αμόρφωτους (δεν φταίμε εμείς για αυτό), μας φαίνεται τόσο πολύπλοκο και για να το κατανοήσουμε φανταζόμαστε ουράνιους ΕΛ και οτιδήποτε άλλο αφύσικο.
http://emmanouilpapas.blogspot.gr/2011/08/blog-post_17.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html