Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019

Βουλγαρία: Στη Φιλιππούπολη ανακαλύφθηκε αγαλματίδιο της θεάς Κυβέλης


Βουλγαρία.

Μαρμάρινο αγαλματίδιο της θεάς- μητέρας Κυβέλης, ανακαλύφθηκε στο κέντρο της Φιλιππούπολης, όπως δήλωσε η Μάγια Μαρτίνοβα, επικεφαλής των αρχαιολογικών ανασκαφών.



Το αρχαίο αντικείμενο ανακαλύφθηκε σε ιδιωτικό οικόπεδο που αγοράστηκε πρόσφατα από τη δήμο Φιλιππούπολης.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βουλγαρικής ραδιοτηλεόρασης είναι ακέφαλο και υπάρχουν σε αυτό ίχνη στάχτης.


Πρόκειται για άγαλμα της πρώιμης αρχαιότητας, στις αρχές του 4ου αιώνα, όταν άρχισε να εξαπλώνεται ο χριστιανισμός στην περιοχή της τότε βυζαντινής αυτοκρατορίας και τα παγανιστικά μνημεία, εκείνη την εποχή, όπως είναι γνωστό είχαν υποστεί καταστροφές, πιθανόν για αυτό δεν υπάρχει το κεφάλι του αγάλματος, σύμφωνα με την Μάγια Μαρτίνοβα.


«Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της αρχαίας Αγοράς – σημερινή πλατεία Φιλιππούπολης- που ήταν γεμάτη με τέτοια αγάλματα που σχετίζονταν με τη θρησκευτική και διοικητική ζωή. Πολύ κοντά βρήκαμε και μια επιγραφή που φαίνεται ως κομμάτι αυτοκρατορικής επιστολής», είπε η αρχαιολόγος.


Ιστοσελίδα της Φιλιππούπολης σημειώνει, μάλιστα,  ότι η μαρμάρινη επιγραφή ήταν γραμμένη στα αρχαία ελληνικά και ήταν μέρος μιας αυτοκρατορικής επιστολής που γράφηκε σε απάντηση ενός αιτήματος εκ μέρους της πόλης ή του Κοινού (της Ένωσης Θρακικών Πόλεων).


Σύμφωνα με την Μαρτίνοβα, ο χώρος στον οποίο βρέθηκε το αγαλματίδιο θα ενσωματωθεί με τον υπόλοιπο αρχαιολογικό χώρο, θα συντηρηθεί και θα προβληθεί. Προβλέπεται η δημιουργία ενός πεζόδρομου που θα συνδέει την Επισκοπική Βασιλική με την πλατεία της πόλης.


bnr.bg, plovdivmedia.com,
--

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html