Κυριακή 8 Μαρτίου 2020

Η Ηρωίδα Αναστασία της Ρόδου! 1522


Στο τέλος της  περιόδου της Ιπποτοκρατίας στο νησί της Ρόδου η μάχες με τους σιλιασμένους απάνθρωπους του Ισλαμ τουρκοαιγυπτιους δεν σταμάταγαν,με τους Ιωαννίτες και άλλους Ευρωπαίους Ιππότες όμως και με Ρόδιους σφυρηλατημένους σε μάχες πολεμιστές,  αντιστεκόντουσαν και κατατρόπωναν τις ορδές των εισβολέων τουρκοαιγυπτίων για 100 και πλέον χρόνια μετά την άλωση της
Νέας Ρώμης-Βυζάντιου.
Στις τελευταίες μάχες πριν πέσει το νησί, στον Σουλεΐμάν,1522μχ.χ,{που έπεσε απο προδοσία τελικά},, παράδειγμα ηρωισμού στάθηκε η Αναστασία
 Ήταν μια  Ρόδια που επάξια κέρδισε την αιώνια υστεροφημία,και γράφτηκε στο βιβλίο της ιστορίας με χρυσά γράμματα.
Ηταν παντρεμένη με Άγγλο αρχηγό τάγματος,  απέκτησε μαζί του δυό παιδιά,όμως μετά από πολλές μάχες  σκοτώθηκε .
Μόλις η Αναστασία κατάλαβε πως ο αγώνας πουλήθηκε και ήταν θέμα χρόνου η εισβολή των Τουρκοαιγύπτιων του Σουλεΐμάν στο νησί, πήγε στο σπίτι της,,,,,πήρε τα  δυο της παιδιά και  τα έσφαξε !!  μετά άναψε φωτιά και τα έκαψε!!μην τυχόν και τα βρουν οι Τούρκοι και τα κάνουν  γενίτσαρους!!


Ανδρειωμένη με θάρρος, φόρεσε την αιματόβρεχτη πανοπλία του άντρα της και ρίχτηκε στη μάχη. Σκότωσε και τραυμάτισε πολλούς Τούρκοαιγύπτιους, πολέμησε σαν άνδρας ώσπου  σκοτώθηκε και η ίδια.

Όταν η Ρόδος απελευθερώθηκε τίμησε τη μνήμη της με μνημόσυνο και με μια πινακίδα εντοιχισμένη στην εξωτερική είσοδο του Καστέλλου. Εκεί παριστάνεται το βιβλίο που ο Φοντάνος περιγράφει το συμβάν στα λατινικά και δίπλα είναι μια μετάφραση στα νέα ελληνικά.

Αθάνατη η ηρωίδα Αναστασία, παράδειγμα μίμησης και ηρωισμού…
για τις  ευτυχώς ολίγες ξεπερασμένες Ρόδιες  του σήμερον ημέρα












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html