Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024

O Πυθαγόριος νόμος της σιωπής και η Omertà





Ο Πυθαγόρας όπως είναι γνωστό επέβαλε τον νόμον της σιωπής σε ότι αφορούσε τις διδασκαλίες του (στον Κρότωνα της νοτίου Ιταλίας). Από εκεί προέρχεται και η λέξη Omertà, που χρησιμοποιεί η μαφία στην Ιταλία. Omertà = κώδιξ τιμής/σιωπής , των λεγομένων «αρρήτων δογμάτων». 

«ἐν ἐχερρημοσύν ῃ φυλάττωσιν ο ὓς ἂνἀκροάσωνται λόγους»....
Ιάμβλιχος ( Περί του Πυθαγορικού Βίου, 34, 246, 9 – 10)

Στην πραγματικότητα, η Omertà είναι ο «Νόμος της σιωπής», που η παραβίαση του πρέπει να τιμωρηθεί με θάνατο. Συναφής με το νόμο της σιωπής, είναι και η Μαφίοζικη Σικελιάνικη παροιμία: 

«Όποιος δεν ακούει, δε βλέπει και δε μιλάει, ζει εκατό χρόνια».

Φράση η οποία επίσης προέρχεται από την αντίστοιχη Πυθαγόρεια διδαχή: 

«Ἂκουε, Ὃρα, Σίγα»…!!!

Οι μαθητές του Πυθαγόρα, υποβάλλονταν αρχικά στη δοκιμασία της σιωπής(έχεμυθία), περιοριζόταν δηλα­δή αποκλειστικά στο να ακούνε τις διδασκαλίες δίχως να ζητούν οποιαδήποτε εξήγηση · γι' αυτό και οι δόκιμοι ονομάζονταν "ακουσματικοί". 
Κατά το αρ­χικό αυτό στάδιο της μύησης οι μαθητές δεν αντίκριζαν το δάσκαλο τους, που ήταν κρυμμένος πίσω από μια κουρτίνα, γι' αυτό και οι μαθητές ονο­μάζονταν "οι έξω".
Στη συνέχεια, οι νεόφυτοι ανέρχονταν στις τάξεις των "μαθηματικών" και, απαλλαγμένοι πια από τον όρκο σιωπής, όφειλαν να διδάξουν. Τελικό στάδιο ήταν η τάξη των "φυσικών", των μελετητών δηλα­δή των φυσικών φαινομένων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html