Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023

Χριστιανοταλιμπάν αμερικάνος τουρίστας έσπασε ρωμαϊκά αγάλματα σε μουσείο του Ισραήλ «επειδή ήταν ειδωλολατρικά»



7/10/2023

Ενας Αμερικανός τουρίστας συνελήφθη σε μουσείο του Ισραήλ καθώς έριξε δύο ρωμαϊκά αγάλματα στο πάτωμα με αποτέλεσμα να σπάσουν. Ο βανδαλισμός έχει δημιουργήσει σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια αρχαίων εκθεμάτων σε μια

περίοδο που αντίστοιχες πράξεις παρουσιάζουν αύξηση στη χώρα.

Φωτογραφίες από τον βανδαλισμό δείχνουν ένα μαρμάρινο κεφάλι της θεάς Αθηνάς να βρίσκεται στο πάτωμα έχοντας πέσει από το βάθρο του. Επίσης, ένα άγαλμα ενός γρύπα που πιάνει τον τροχό της μοίρας του Ρωμαίου θεού Νέμεση, έχουν αναφερθεί από τους Times of Israel ως αυτά που έσπασαν. Τα κατεστραμμένα αγάλματα, σύμφωνα με το μουσείο, αποκαταστάθηκαν αλλά οι αρχές αρνήθηκαν να δώσουν ένα νούμερο για το κόστος των ζημιών.

Σύμφωνα με την αστυνομία, υπεύθυνος για τον βανδαλισμό είναι ένας 40χρονος Αμερικανοεβραίος τουρίστας. Στην ανάκριση ισχυρίστηκε ότι έσπασε τα αγάλματα επειδή τα θεωρεί «ειδωλολατρικά και αντίθετα προς την Τορά». Η Τορά, στον ιουδαϊσμό, συνοψίζει τις διδασκαλίες που έδωσε ο Μωυσής στους Εβραίους στην Πεντάτευχο, αλλά και τις προφορικές παραδόσεις που αργότερα καταγράφηκαν στο Ταλμούδ και στο Μιδρά που είναι μέρος του εβραϊκού νόμου.


Ισραήλ: Τουρίστας έσπασε ρωμαϊκά αγάλματα σε μουσείο «επειδή ήταν ειδωλολατρικά»


Ωστόσο, ο δικηγόρος του άνδρα, Νικ Κάουφμαν, αρνήθηκε ότι ο πελάτης του ενήργησε με κίνητρα θρησκευτικού φανατισμού. Αντίθετα, ισχυρίστηκε ότι ο άνδρας πάσχει από μια ψυχική διαταραχή γνωστή ως «σύνδρομο της Ιερουσαλήμ». Πρόκειται για μια μορφή αποπροσανατολισμού που πιστεύεται ότι προκαλείται από τον «θρησκευτικό μαγνητισμό» της πόλης και λέγεται ότι κάνει τους ξένους προσκυνητές να πιστεύουν ότι είναι μορφές από τη Βίβλο. Στο πλαίσιο αυτό, ο κατηγορούμενος διατάχθηκε να υποβληθεί σε ψυχιατρική αξιολόγηση.

Ο βανδαλισμός έρχεται έπειτα από σειρά επιθέσεων από Εβραίους σε αρχαία έργα τέχνης της Ιερουασαλήμ τους τελευταίους μήνες. Τον Φεβρουάριο, ένας επίσης Αμερικανοεβραίος τουρίστας κατέστρεψε ένα άγαλμα του Ιησού σε ένα χριστιανικό προσκύνημα στην Παλιά Πόλη ενώ τον Ιανουάριο, Εβραίοι έφηβοι παραμόρφωσαν ιστορικές χριστιανικές επιτύμβιες στήλες σε νεκροταφείο της Ιερουσαλήμ.


Πηγή: ΚαθημερινήΝαυτεμπορικήTimes of Israel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html