Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Διχάζουν τις ΗΠΑ τα όπλα που δεν ανιχνεύονται





Αυτο το όπλο δημιουργήθηκε με εκτύπωση τρισδιάστατου εκτυπωτή. Ομοσπονδιακοί πράκτορες των ΗΠΑ ισχυρίζονται πως τα εκτυπωμένα, μη ανιχνεύσιμα όπλα είναι μία εθνική απειλή. (Φωτ: gannett-cdn.com)
Αντιδράσεις από το πανίσχυρο αμερικανικό λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής συναντά η ψήφιση νόμου που θα απαγορεύει όσα όπλα δεν μπορούν να εντοπισθούν από ανιχνευτές μετάλλων ή
συσκευές ακτίνων Χ. Η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Βουλή των Αντιπροσώπων πρόκειται να ψηφίσει την ανανέωση νόμου του 1988, για ακόμη δέκα χρόνια.
Παρότι οι Δημοκρατικοί νομοθέτες θα υπερψηφίσουν τον νόμο, η Κοινοβουλευτική τους Ομάδα έχει ζητήσει την ενίσχυση της κείμενης νομοθεσίας, ώστε αυτή να καλύπτει τα πλαστικά όπλα, που έχουν κατασκευαστεί με τη μέθοδο της τρισδιάστατης εκτύπωσης.
Ο νόμος του 1988 απαγορεύει την πώληση όπλων με περιεκτικότητα σε μέταλλο μικρότερη από εκείνη που απαιτείται για τον εντοπισμό τους από συσκευές ανίχνευσης, όπως αυτές σε αεροδρόμια ή δικαστικά μέγαρα. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της αρμόδιας ομοσπονδιακής υπηρεσίας, υπάρχοντες τρισδιάστατοι εκτυπωτές είναι ικανοί να κατασκευάσουν όπλα εξ ολοκλήρου από πλαστικό.
Κατασκευαστές όπλων, όπως η αυστριακή Glock, χρησιμοποιούν ήδη μεγάλο ποσοστό πλαστικών και συνθετικών ουσιών στα μοντέλα τους, διατηρώντας ωστόσο αρκετά μεταλλικά μέρη, ώστε να μην παραβιάζουν την αμερικανική νομοθεσία. 
Η χρονική επέκταση του νόμου θα συζητηθεί στην πρώτη επέτειο της σφαγής 20 παιδιών και έξι εκπαιδευτικών σε δημοτικό σχολείο του Νιουτάουν του Κονέκτικατ, στις 14 Δεκεμβρίου 2012.
Οι δολοφονίες στο Νιουτάουν είχαν δώσει την ευκαιρία στον Λευκό Οίκο του Μπαράκ Ομπάμα να προωθήσει μέτρα με στόχο τον περιορισμό της οπλοκατοχής, ενισχύοντας τους ελέγχους σε επίδοξους αγοραστές όπλων, μέτρο το οποίο καταψήφισε η Γερουσία την περασμένη άνοιξη.
Η «εκτύπωση» όπλων απασχόλησε τα ΜΜΕ για πρώτη φορά τον Μάιο, όταν ο φοιτητής Νομικής του Πανεπιστημίου του Τέξας, Κόντι Ουίλσον, δημοσίευσε στο Διαδίκτυο σχέδια κατασκευής πιστολιού που ονόμασε «Liberator».
Aποσύρθηκαν 
Τα σχέδια του Ουίλσον αποσύρθηκαν σε 48 ώρες, ύστερα από ομοσπονδιακή παρέμβαση, αν και οι οδηγίες του συνεχίζουν να διατίθενται μέσω ιστοσελίδων ανταλλαγής δεδομένων Ρ2Ρ. Ενας τρισδιάστατος εκτυπωτής μπορεί να κοστίζει στο εμπόριο μεταξύ 1.000 και 500.000 δολαρίων, ενώ τα ακριβά μοντέλα διατίθενται ήδη προς ενοικίαση μακράς διάρκειας.
Το αμερικανικό λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής τονίζει ότι δεν θα δεχθεί κανέναν νέο περιορισμό στην υπάρχουσα ομοσπονδιακή νομοθεσία για τα όπλα, την οποία χαρακτηρίζει «δρακόντεια».
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html