H Ελληνιστική πολεμική στρατηγική άλλαξε το πρόσωπο του αρχαίου κόσμου για πάντα. Στην καρδιά της βρισκόταν ο Μακεδόνας βαρύς οπλίτης (φαλαγγίτης) ο οποίος, οπλισμένος με ένα μακρύ δόρυ (την σάρισα), αναπτυσσόταν μέσα σε μία πυκνή παράταξη διάφορων σχηματισμών (την φάλαγγα).
Από την άνοδο της Μακεδονίας ως μια στρατιωτική υπερδύναμη στα μέσα του 4ου αιώνα
π.Χ. και μέχρι την στιγμή που ηττήθηκε στα χέρια των Ρωμαίων στην Πύδνα 168 π.Χ., η φάλαγγα αποτέλεσε τον πυρήνα σχεδόν κάθε Ελληνιστικού στρατού στο πεδίο της μάχης από την Ιταλία μέχρι την Ινδία. Μολαταύτα, μπορεί κάποιος να πει ότι ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των μελετητών όσον αφορά το ποιός δημιούργησε την πρώτη φάλαγγα και πότε ακριβώς.
Η συγκεκριμένη παρουσίαση θα εξετάσει πώς αυτή η τόσο επαναστατική μορφή πολέμου τέθηκε σε λειτουργία, που δημιουργήθηκε, ποιές ήταν οι μεταρρυθμίσεις που απαιτήθηκαν για την δημιουργία της, πως κατάφερε ο Μέγας Αλέξανδρος να την χρησιμοποιήσει τόσο αποτελεσματικά, και πως αυτό το ύφος του αγώνα κυριάρχησε στον ανατολικό μεσογειακό κόσμο για 200 χρόνια.
Ο Δρ Christopher Matthew αποφοίτησε με άριστα από το Πανεπιστήμιο της Νέας Αγγλίας (University of New England) το 2006, όπου επικεντρώθηκε στη μελέτη των αρχαίων ελληνικών και ρωμαϊκών πολέμων και ολοκλήρωσε μια έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις των μεταρρυθμίσεων που πραγματοποιήθηκαν στο ρωμαϊκό στρατό από τον στρατηγό Gaius Marius.
Στη συνέχεια μετακινήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Macquarie, στο Σίδνεϊ, όπου ολοκλήρωσε το διδακτορικό του δίπλωμα, το 2009, με τη χρήση φυσικής αναδημιουργίας, πειραματικής αρχαιολογίας και βαλλιστικών δοκιμών για να εξετάσει τους μηχανισμούς του πολέμου στην αρχαία Ελλάδα, ιδιαίτερα πώς ο εξοπλισμός του στρατιώτη της εποχής εκείνης καθόρισε τον ρόλο του και την λειτουργικότητά του στο πεδίο της μάχης. Αυτή η έρευνα έχει λάβει έξοχα σχόλια και ο ίδιος θεωρείται ως αυθεντία στην αρχαία ελληνική τέχνη πολέμου.
Η οργανωτική επιτροπή των Σεμιναρίων και η Κοινότητα ευχαριστούν το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Μακεδονικών Σπουδών (AIMS) και την Παμμακεδονική Ένωση Μελβούρνης και Βικτώριας για τη χρηματοδότηση της διάλεξης.
Η διάλεξη θα δοθεί στην Αγγλική γλώσσα, στην αίθουσα της Φιλανθρωπικής Ένωσης Ιθακήσιων (2oς όροφος, 329 Elizabeth Street, Melbourne), την Τετάρτη 28 Μαΐου, στις 7.00μμ.
http://neoskosmos.com/news
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html