Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Οικιακή κομποστοποίηση: τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε . VIDEO



του Άκη Αδαμόπουλου
Όταν πέφτουν στο έδαφος τα φυτικά υπολείμματα, αρχίζει η διαδικασία της αποσύνθεσης, δηλαδή η κομποστοποίηση. Κομποστοποίηση μπορούμε να...



κάνουμε και στο χώρο μας (οικιακή κομποστοποίηση) με τη βοήθεια ειδικών κάδων. Είναι ένας μοναδικός τρόπος να ανακυκλώσουμε ορισμένα από τα οικιακά λύματα, σε πολύτιμα πρόσθετα του εδάφους.

Τα οργανικά απόβλητα αποτελούν περίπου το 40%-60% του συνόλου των αποβλήτων που παράγει κάποιος στο σπίτι του. Το 70% από αυτά είναι κομποστοποιήσιμα. Κάνοντας κομποστοποίηση, μπορούμε να μειώσουμε το σύνολο των οικιακών αποβλήτων μας κατά 35%. Επειδή όμως δεν είναι τόσο οικεία διαδικασία σας παρουσιάζουμε ορισμένες συμβουλές.
Τι να κάνετε
Κομποστοποιήστε υλικά όπως πεσμένα φύλλα, υπολείμματα λαχανικών από την κουζίνα, κατακάθια καφέ καθώς και στάχτη από χαρτί ή το τζάκι.
Επιλέξτε ένα στεγνό και σκιερό μέρος, που να έχει εύκολη πρόσβαση σε νερό για να τοποθετήσετε τον κάδο σας.
Προσθέστε καφέ και πράσινα υλικά και βεβαιωθείτε πως θα σπάσετε τα μεγαλύτερα κομμάτια.
Βρέξτε ξηρά υλικά για να προσθέσετε.
Μόλις ο σωρός του κομπόστ σας είναι εγκατεστημένος, ανακατέψτε με τα υπόλοιπα κομμένο γρασίδι και θάψτε φρούτα και φυτικά απόβλητα στο βάθος του υλικού.


Το κομπόστ σας χρειάζεται οξυγόνο για να διασπάσει τα υλικά που προσθέτετε. Ανάλογα τον κάδο, ανακινήστε σε τακτική βάση τα υλικά και το μείγμα.
Καλύψτε το. Φροντίστε να έχετε κοντά στον κάδο μια σακούλα με φύλλα για να προσθέτετε στα νέα υλικά.
Διατηρήστε ισορροπία. Χωρίς πολλά πράσινα λύματα το κομποστ ο σωρός θα αποσυντίθεται πολύ αργά, ενώ αντίστοιχα χωρίς πολλά καφέ λύματα θα μυρίζει. Για αυτό το λόγο εξισορροπήστε το περιεχόμενο.
Τι να μην κάνετε
Μην τοποθετήσετε γαλακτοκομικά, κρέας και αντίστοιχα προϊόντα, κόκαλα ή λίπη καθώς θα προκληθούν σημαντικά προβλήματα δυσοσμίας και δεν θα αποσυντεθούν.
Μην αφήσετε το κομποστ να στεγνώσει. Προσπαθήστε να «ενυδατώνετε» το μείγμα ανά τακτά διαστήματα. Ιδανική φαντάζει η προσθήκη χυμών φρούτων που έχουν περισσέψει.
Μην βάζετε πολύ νερό καθώς θα αρχίσει να μυρίζει δυσάρεστα.
Δεν προσθέτουμε ολόκληρα φυτά στο μείγμα. Αφαιρέστε τους σπόρους καθώς υπάρχει περίπτωση να φυτρώσει κάτι νέο στο μείγμα.
Δεν πρέπει να είστε ανυπόμονοι, καθώς τα αποτελέσματα του κομπόστ θέλουν αρκετό καιρό για να είναι έτοιμα.
http://freepatentsgr.blogspot.gr/2014/05/video_5.html



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html