Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Σε Δημοτικές επιχειρήσεις, έφαγαν, ήπιαν, καταχράστηκαν, Αθωώθηκαν!

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΙ ΣΥΓΧΩΡΟΧΑΡΤΙ…
Το σκεπτικό με το οποίο, αν και οι δημοτικές επιχειρήσεις άφησαν «φέσια» στο
Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία, απαλλάσσονται από τις ποινικές τους ευθύνες.
Του Κώστα Τσάβαλου στην Εφημερίδα των Συντακτών
Αφεση αμαρτιών δίνει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με τη γνωμοδότησή του για απαλλαγή από τις ποινικές ευθύνες όσων διοίκησαν δημοτικές επιχειρήσεις, οι οποίες καταργήθηκαν αφήνοντας «φέσια» στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με το ΝΣΚ, όσοι άσκησαν διοικητικά καθήκοντα σε περίπου 5.100 δημοτικές επιχειρήσεις οι οποίες καταργήθηκαν το 2010 και το 2011, μετά τις συγχωνεύσεις Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης βάσει του νόμου για τον «Καλλικράτη», απαλλάσσονται από τις ποινικές ευθύνες για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των επιχειρήσεων αυτών, λόγω διαγραφής των συγκεκριμένων οφειλών και μεταφοράς των υποχρεώσεων αποπληρωμής τους στους αρμόδιους ΟΤΑ.
Συνεπώς, όλοι όσοι διοίκησαν τις καταργηθείσες δημοτικές επιχειρήσεις δεν αντιμετωπίζουν πλέον τον κίνδυνο ποινικών διώξεων και φυλακίσεων για τα χρέη που άφησαν στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα συγκεκριμένα πρόσωπα γλιτώνουν από ποινές φυλάκισης που κυμαίνονται από μερικούς μήνες έως και πάνω από 3 έτη.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της γνωμοδότησης του ΝΣΚ, από τη στιγμή που με τους νόμους 4071/2012 και 4170/2013 οι οφειλές των συγκεκριμένων δημοτικών επιχειρήσεων διαγράφηκαν και βεβαιώθηκαν σε βάρος των αρμόδιων ΟΤΑ παύει να υπάρχει η αλληλέγγυα ευθύνη των διοικούντων τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, γεγονός που συνιστά λόγο απόσβεσης της φορολογικής ενοχής. Επιπλέον, σύμφωνα με το ΝΣΚ, οι δήμαρχοι των ΟΤΑ που ανέλαβαν τις οφειλές δεν έχουν καμία αλληλέγγυα ευθύνη για τα ποσά των οφειλών αυτών, αφού κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται ούτε στον νόμο 4071/2012, με τον οποίο νομοθετήθηκε η μεταφορά των συγκεκριμένων χρεών στους ΟΤΑ, αλλά ούτε και στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (ν. 4174/2013), που ψήφισε η κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2013!
Μείζον ηθικό ζήτημα
Ωστόσο, η απαλλαγή των διοικούντων τις καταργηθείσες δημοτικές επιχειρήσεις από κάθε ευθύνη για τις συγκεκριμένες οφειλές, η οποία έχει συνέπεια την παύση κάθε διαδικασίας ποινικής δίωξης σε βάρος τους ή ακόμη και την ακύρωση κάθε ποινικής κύρωσης που τυχόν τους έχει ήδη επιβληθεί, εγείρει μείζον ηθικό ζήτημα, καθώς καθιερώνει καθεστώς ατιμωρησίας για παράνομες πράξεις και σκόπιμες παραλείψεις. Πολλά από τα απλήρωτα χρέη των συγκεκριμένων επιχειρήσεων συσσωρεύτηκαν επειδή οι διοικούντες δεν απέδιδαν στο Δημόσιο ποσά φόρων μισθωτών υπηρεσιών που είχαν παρακρατήσει από μισθούς εργαζομένων ή ποσά ΦΠΑ που είχαν παρακρατήσει από εισπράξεις των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.
Χρήματα δηλαδή που υπήρχαν στα ταμεία των συγκεκριμένων επιχειρήσεων και έπρεπε να αποδοθούν στο κράτος από τα συγκεκριμένα στελέχη, προφανώς υπεξαιρέθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html