Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Αμφιπόλεως 'αινιγμάτων' συνέχεια...


Αίνιγμα για δυνατούς λύτες η Αμφίπολη. Τα νέα δεδομένα έχουν περιπλέξει ακόμα περισσότερο την κατάσταση…
Τα δεδομένα είναι η εύρεση του κεφαλιού της σφίγγας στον τρίτο θάλαμο και η εύρεση τμήματος μαρμάρινου κατωφλίου, το οποίο φέρει κυρτές βαθύνσεις, για την ένθεση των μεταλλικών τροχιών οι οποίες διευκόλυναν  την κίνηση των μαρμάρινων θυροφύλλων. 
Η εύρεση του κεφαλιού της σφίγγας στον τρίτο θάλαμο  καθιστά προφανές πως το μνημείο έχει συλληθεί, και  πως η επιχωμάτωση του μνημείου έγινε σε δεύτερο χρόνο, και όχι με την αποπεράτωση του. Τόσο τα τμήματα των μαρμάρινων θυρών που βρέθηκαν  το υποδεικνύουν αυτό (τα τμήματα της θύρας προφανώς δεν θα βρισκόταν χαμηλά στο έδαφος εάν υπήρχε εξ αρχής επιχωμάτωση), όσο και το κεφάλι της σφίγγας με τα υπόλοιπα ευρήματα που βρέθηκαν στον τρίτο θάλαμο,  και τα οποία προφανώς κάποιος τα μετέφερε εκεί.  
Τα  αινίγματα που  καλούμαστε να  λύσουμε είναι  τα εξής: 
Αίνιγμα πρώτο. Ποιός και γιατί αποκόλησε και μετέφερε  το κεφάλι της σφίγγας βάρους 80 κιλών στο εσωτερικό.  Κάποιοι υποστηρίζουν για τελετουργικούς λόγους (;) Το δεύτερο κεφάλι δεν έχει ακόμα βρεθεί. 
Αίνιγμα δεύτερο. Για ποιό λόγο κατασκευάστηκαν θύρες με μηχανισμό που όπως φαίνεται είχε ως λειτουργία  την συχνή χρήση ανοίγματος και κλεισίματος των θυρών, και όχι για σφάγιση...! (Είναι εξαιρετικά πιθανό να υπάρχουν και άλλοι υπόγειοι αλλά και υπέργειοι θάλαμοι, και ποιά η σχέση τους με τις Ορφικές και  Καβείριες  αλλά και Αιγυπτιακές μυστηριακές τελετουργίες..)
Αίνιγμα τρίτο. Πότε  και γιατί έγινε η σφράγιση με την επιχωμάτωση του μνημείου.
Υπάρχει η πιθανότητα ο χώρος να σφαγίστηκε για προστασία μετά από σύληση, η οποία είναι πολύ πιθανό  να συνέβει κατά τους  Ρωμαικούς χρόνους, όπως έχω ξαναγράψει. 
Οι Ρωμαίοι και χρονικά εγγύτερα ήταν στον χρόνο κατασκευής του, αλλά και ως κατακτητές είχαν όλο τον χρόνο και τα μέσα να συλήσουν τον χώρο και να πάρουν ότι πολύτιμο βρήκαν. Στην Ρώμη κατέληγε εξάλου ότι  πολύτιμο διέθετε ο Ελληνικός χώρος (βλέπε  το ταξίδι του μηχανισμού  των Αντικυθήρων με άλλα πολύτιμα λάφυρα πρός την Ρώμη...).!!
 Αναπαράσταση  Σφιγγών Παναγιώτης Κρουκλίδης
Το μνημείο είναι πιθανό να σφραγίστηκε την εποχή του τελευταίου Εθνικού Αυτοκράτορα του Ιουλιανού του αποστάτη,  ώστε να προστατευτεί από τους Χριστιανούς.
Είναι γνωστό πως τις τελευταίες ώρες της ζωής του  ο Ιουλιανός ξεψύχησε με τη φράση «Νενίκηκάς με, Ναζωραίε», αναγνωρίζοντας το μάταιο της προσπάθειάς του για την αναβίωση της αρχαίας θρησκείας... 
Ίσως  λοιπόν  για αυτό τον λόγο, να έγινε η προσπάθεια να σφραγιστεί το μνημείο μαζί με ότι πολύτιμο είχε απομείνει από την εποχή του αρχαίου  αλλά ειδωλολατρικού κλέους... 
 Αναπαράσταση ψηφιδωτού , Γεράσιμος Γερολυμάτος.
Αν δεν ήταν επί εποχής Ιουλιανού,  θα μπορούσε να είναι λίγο πριν το λυκόφως των τελευταίων εναπομεινάντων  Εθνικών, πρίν δηλαδή την  τελική επικράτηση του Χριστιανισμού και της καταστροφής  πολλών «ειδωλολατρικών» μνημείων.....
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html