Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Όταν οι Έλληνες βασίλευαν στην Αίγυπτο



Η Αρχαία Αίγυπτος, που προστατεύεται από θάλασσα και έρημο και τρέφεται από τον Νείλο, ευδοκίμησε για περισσότερα από 30 αιώνες με αξιοσημείωτη πολιτική, θρησκευτική και πολιτιστική συνέχεια. Ο Μέγας Αλέξανδρος, εκμεταλλεύτηκε την θέση της Αιγύπτου για την εκστρατεία του που
είχε ως σκοπό να κατακτήσει την Περσική Αυτοκρατορία. Ωστόσο, ο στρατηγός του Μέγα Αλέξανδρου Πτολεμαίος κατά τη διάρκεια της παραμονής του, κατάφερε να αναμειχθεί με τον τοπικό πολιτισμό. Η δυναστεία του, η οποία διήρκησε για περισσότερο από 300 χρόνια, είδα τον πλούτο και την επαφή μεταξύ των δύο λαών.

Μια έκθεση που τα κύρια εκθέματα προέρχονται από το Art Institute του Σικάγο με προσθήκες από ιδιωτικές συλλογές και από το Μουσείο Ανατολικής τέχνης του Πανεπιστημίου του Σικάγο θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το κοινό. «Όταν οι Έλληνες κυριαρχούσαν στην Αίγυπτο», είναι ο τίτλος της έκθεσης και μας παρουσιάζει τις επιρροές που υπήρξαν μεταξύ των δύο λαών μέσα από 75 έργα τέχνης. Η έκθεση θα ξεκινήσει στις 27 Ιουλίου 2014.

Η έκθεση ξεκινάει με έργα τέχνης που χρονολογούνται πριν από την άφιξη του Μέγα Αλέξανδρου στην Αίγυπτου. Τα εκθέματα έχουν σχέση με την θρησκεία, ωστόσο περιλαμβάνονται και πορτρέτα αλλά και αιγυπτιακές απομιμήσεις σωμάτων. Πολλοί ήταν οι Έλληνες που μυήθηκαν στην τέχνη της μουμιοποίησης και τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά, σύμφωνα με τους ιστορικούς. Τα υπόλοιπα εκθέματα αναπαριστούν κρέας, λαχανικά και σπονδές, που σκοπό είχαν να εξασφαλίσουν την αφθονία του νεκρού στη μεταθανάτια ζωή.

Οι Έλληνες ηγεμόνες της Αιγύπτου επινόησαν ένα νέο θεό τον Σέραπις, ο οποίος προστάτευε την παραγωγή σιτηρών στην Αίγυπτο, που είχε ζωτική σημασία για τους Έλληνες και αργότερα για τους Ρωμαίους.

Τέλος, η έκθεση περιλαμβάνει επίσης και έργα που δημιουργήθηκαν κατά τη ρωμαϊκή περίοδο. Μέσα από την έκθεση, ακούγονται και οι φωνές των αρχαίων Ελλήνων και Αιγύπτιων συγγραφέων.

ΠΗΓΗ: http://www.macedoniahellenicland.eu/content/view/4367/60/lang,el/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html