Τεράστιο παραμένει το ενδιαφέρον για τους πέντε ενοίκους του τάφου της Αμφίπολης, ειδικά μετά την αποκάλυψη για
δολοφονικά τραύματα που διακρίνονται στα οστά που έχουν βρεθεί. Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι ο νεαρότερος από τους
δυο άντρες στον τάφο της Αμφίπολης «φέρει ίχνη τομών (cut marks) στην αριστερή άνω θωρακική μοίρα, σε δύο πλευρές και αυχενικό σπόνδυλο, καθώς και στην κάτω επιφάνεια του στερνικού άκρου της αριστερής κλείδας. Ταυτίζονται πιθανόν με επιθετικά χτυπήματα-τραυματισμούς, που θα πρέπει να έγιναν εξ επαφής με αιχμηρό όργανο π.χ. μαχαιρίδιο, και προκάλεσαν το θάνατο του, καθώς δεν διακρίνονται ενδείξεις επούλωσης».
Θα ακολουθήσουν αναλυτικές μέθοδοι στα σκελετικά ευρήματα σχετικά με τις τομές και τους τραυματισμούς που προκάλεσαν τον θάνατο ενός εκ των ενοίκων του τάφου της Αμφίπολης, ενώ την ίδια ώρα έρχεται να προστεθεί ακόμη ένα κρίσιμο ερώτημα: Ποιος είναι ο δολοφόνος της Αμφίπολης;
Στα δολοφονικά τραύματα στον άνδρα της Αμφίπολης αναφέρεται και η διάσημη αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ, σε κείμενο που έχει αναρτήσει στο blog της.
Η Ντόροθι Κινγκ αναλύοντας τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού, απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι θαμμένη στον τάφο η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδα.
«Η γυναίκα στον κιβωτιόσχημο τάφο, στον οποίο φαίνεται ότι έχουν ταφεί κι άλλοι, ήταν πάνω από 60 ετών. Η Ολυμπιάδα γεννήθηκε το 370 π.Χ. και πέθανε το 316 π.Χ. Δεν βγαίνουν τα μαθηματικά», υποστηριζει η Ντόροθι Κινγκ.
Αναφέρει επίσης ότι δεν μπορεί να είναι ο Ηφαιστίωνας ο ένας από τους δύο άντρες, καθώς πέθανε σε ηλικία 32 ετών αλλά δεν μαχαιρώθηκε.
fimes.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html