Ερευνητές στο MIT αναπτύσσουν αυτή την περίοδο μια συσκευή που θα κάνει τα αόρατα ορατά, αποτυπώνοντας τις μικροσκοπικές κινήσεις σε βίντεο.
Τα κύματα που παράγονται για παράδειγμα από ένα ηχείο κάνουν ένα ποτήρι να δονείται. Το
πρόβλημα είναι ότι αυτές οι δονήσεις δεν είναι ορατές στο ανθρώπινο μάτι.
Υπεύθυνος του πειράματος είναι ο Νιλ Γουάντβα, απόφοιτος του τμήματος των υπολογιστών. Για να συλλάβει την κίνηση, δημιούργησε ένα μικροσκόπιο κίνησης που καταφέρνει να εμφανίζει ό,τι είναι αόρατο στο ανθρώπινο μάτι.
«Είναι πράγματα που δεν έχουν ξαναδεί οι άνθρωποι. Εμείς τα κάνουμε ορατά. Το μικροσκόπιο κίνησης είναι ένας τρόπος για να οπτικοποιήσουμε τις μικρές κινήσεις, που είναι αόρατες στο ανθρώπινο μάτι σε βίντεο» εξήγησε ο εφευρέτης.
Τα βίντεο προβάλλονται σε έναν υπολογιστή που λειτουργεί με τη βοήθεια ενός νέου λογισμικού που ανιχνεύει τις απειροελάχιστες κινήσεις, μέσα στο βίντεο, πίξελ – πίξελ. Αυτές οι αδιόρατες αλλαγές ενισχύονται στη συνέχεια και εμφανίζονται στο αρχικό βίντεο. Τα αποτελέσματα είναι πραγματικά εντυπωσιακά.
Επίσης, η κυκλοφορία του αίματος και οι καρδιακοί ρυθμοί μπορούν να οπτικοποιηθούν, μέσα από το πρόσωπο ενός άνδρα, συλλαμβάνοντας τις απειροελάχιστες αλλαγές στον τόνο του δέρματος. Η αναπνευστική λειτουργία ενός νεογνού εξετάζεται με μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Το ίδιο και η κίνηση του ματιού στη κόγχη.
«Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα μόνιτορ με τις ζωτικές ενδείξεις του καθενός μας, χωρίς να χρειάζεται να βάλουμε κάποιο μηχάνημα επάνω μας. Θα μπορέσουμε έτσι να δούμε τους παλμούς και την αναπνευστική μας λειτουργία» τόνισε ο Νιλ Γουάντβα.
Εκτός ιατρικής τώρα, αυτό το μικροσκόπιο κίνησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επιθεώρηση τούνελ αλλά και γεφυρών που δέχονται δονήσεις, για να δούμε αν έχουν υποστεί μη ορατές ζημιές. Η εφεύρεση αυτή ανοίγει λοιπόν νέους δρόμους σε εντελώς διαφορετικά πεδία.
Copyright © 2015 euronews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html