Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΕΞΗΣ ΕΚΔΟΤΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΙΧΩΡ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΙΣ 4 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΤΙ ΣΥΝΕΒΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΑΔΡΙΑΝΟ ΜΠΕΖΟΥΓΛΩΦ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 4 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΕΞΗΣ
ΑΔΡΙΑΝΟΣ ΜΠΕΖΟΥΓΛΩΦ
ΤΑΚΗΣ ΤΑΦ ΜΟΥΣΙΚΗ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΕΞΗΣ: ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΠΟΥ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΕΚΤΕΝΩΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΘΕΜΑ ΑΜΦΙΠΟΛΗ. ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ.ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΕΞΗΣ
ΑΔΡΙΑΝΟΣ ΜΠΕΖΟΥΓΛΩΦ
ΤΑΚΗΣ ΤΑΦ ΜΟΥΣΙΚΗ
ΕΝΩ ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ΟΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΣ ΠΟΛΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ,ΜΙΛΗΣΑΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΓΙΑ ΙΕΡΕΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΟ ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΓΛΥΠΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΕΙ, ΓΙΑ ΗΦΑΙΣΤΙΩΝΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ,ΩΣ ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ, Ο ΤΡΙΠΛΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΠΡΙΝ 20 ΗΜΕΡΕΣ,ΕΝ ΤΟΥΤΟΙΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΟΠΟΥ ΚΑΙ Η ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ, ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑ ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΗΤΑΝ. 7 ΜΕ 8 ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ ΠΗΡΑΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΝΑ ΦΛΥΑΡΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΔΟΜΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ, ΕΝΩ Ο ΛΟΓΟΣ ΔΕΝ ΕΔΟΘΗ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΛΛΟΝ.
ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΕΤΡΑΠΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ…. ΑΥΡΙΟ (ΣΑΒΒΑΤΟ 5/03/16) ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΘΑ ΠΩ ΠΟΛΛΑ.
Ο αρχαιολόγος Ευάγγελος Μπεξής στους Δελφούς.
Ε. Μπεξής με τον Αντόνιο Κόρσο συνεργάτης της ανασκαφικής ομάδος της Αμφιπόλης.
ΛΕΠΤΟΜΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΓΛΥΦΗ ΖΩΦΟΡΟ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ & ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΠΑΡΙΣΤΑ ΤΟΝ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ
Στην αίθουσα του παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ πραγματοποιήθηκε η ομιλία των Κ. Περιστέρη, Μ. Λεφαντζή και Α. Corso εκ μέρους της 29ης Συνάντησης με τίτλο «Το Αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη το 2015».
Οι τρεις τους αναφέρθηκαν στην εξέλιξη των ανασκαφών του Τύμβου Καστά της Αμφίπολης Σερρών. Συγκεκριμένα, ο κύριος Corso αναφέρθηκε στον τέταρτο χώρο του Τύμβου και τόνισε πως πρόκειται για μία πλάκα που απεικονίζει έναν Μακεδόνα πολεμιστή που φαίνεται να μοιάζει στον Αλέξανδρο Γ’ ο οποίος φέρει μια ασπίδα και ένα κράνος που μάλιστα φαίνονται να είναι πολύ μεγαλύτερα σε σχέση με την σωματική του ανάπλαση το οποίο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι φέρει τα όπλα κάποιου άλλου πολεμιστή και συγκεκριμένα του Ηφαιστίωνα.
Από την κεραμική η οποία, σύμφωνα με την κυρία Περιστέρη, εκτείνεται χρονικά από τον 4ο π.Χ. ως τα ρωμαϊκά χρόνια, προκύπτει, ότι γίνονταν τελετές για αφηρωισμό.
Οι ανασκαφείς έχουν κατ’ επανάληψιν τονίσει ότι η αποξήλωση του τύμβου από τα μάρμαρα του περιβόλου και του μνημείου έγινε από τους Ρωμαίους.
Όσον αφορά το εύρημα με τη στήλη που έχει παράσταση με φίδι ενισχύει την ερμηνεία για τελετουργίες στο μνημείο το οποίο, σύμφωνα με την επικεφαλής των ανασκαφών στον τύμβο της Αμφίπολης, Κ. Περιστέρη, κατασκευάστηκε, τουλάχιστον αρχικά, ως ηρώον προς τιμήν του αφηρωισμένου Ηφαιστίωνα το τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html