O Αμερικανός Γερουσιαστής Φλόριδας, Κλωντ Πέππερ, απότρεψε -με σκληρό προσωπικό αγώνα- τον εγκλεισμό (1941-42) σε ''στρατόπεδα συγκέντρωσης'' και των Δωδεκανήσιων στις ΗΠΑ, που τότε ήταν Ιταλοί υπήκοοι (μεταξύ αυτών και η πλειοψηφία των κατοίκων του ''ελληνικού χωριού'' Τάρπον Σπρινγκς, στην Φλόριδα)*. Οι ΗΠΑ έκλεισαν στα στρατόπεδα, Γερμανούς, Ιταλούς, Ιάπωνες υπηκόους και μόνιμους κατοίκους τους, όταν μπήκαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο κατά του ''άξονα''.
Ο μεγάλος φιλέλληνας γερουσιαστής Κλωντ Πέππερ (1900-1989), συνέχισε τον αγώνα του υπέρ της πατρίδας μας, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στην ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα (νομοσχέδιο 82 στο Κογκρέσσο, παρέμβασή του στην Διάσκεψη των Παρισίων κ.ά.)**.
Η τοπική ''οργανωμένη Ομογένεια'' και ειδικά οι Δωδεκανήσιοι στο ''ελληνικό χωριό των σφουγγαράδων'' Τάρπον Σπρινγκς, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, ουδέποτε αναγνώρισαν και τίμησαν τον Κλωντ Πέππερ και την τεράστια προσφορά του, παρά τις πολύχρονες ''οχλήσεις'' του εκδότη του ''Κ''. Γι' αυτούς, η δραστηριότητά τους, σύμφωνα με τις...ικανότητές τους, ξεκινά από γλέντια και ολοκληρώνεται με πανηγύρια.
Σημ.: Ευτυχώς, στην Ρόδο υπάρχει ''οδός Κλαύδιου Πέππερ''. Στο ''ελληνικό χωριό'' Τάρπον Σπρινγκς ειδικά, δεν υπάρχει (ούτε και προτομή του).
* Σχετικές αναφορές: Congressional Records και βιβλίο Μπάμπη Μαλαφούρη ''Ελληνες της Αμερικής 1528-1948''.
** ''Claude Pepper and the Greeks in Tarpon Springs'' (Book: ''Images in American History'')
ΚΑΛΑΜΙ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html