Παγκάρι εκκλησίας     

Αγίους σκοπούς που κατέληξαν σε «μίζες» των κεντρικών προσώπων που συγκροτούσαν τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Αλληλεγγύη», αναδεικνύει μέσα απο την πρόταση του προς Συμβούλιο Εφετών για τα «έργα και τις ημέρες» της ΜΚΟ, ο εισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος. Ο εισαγγελικός λειτουργός ζητεί να παραπεμφθούν σε δίκη για κακούργημα ο άλλοτε στενός συνεργάτης του μακαριστού Χριστόδουλου και διαχειριστής της ΜΚΟ Δημήτρης Φουρλεμάδης, η Γεωργία Λυμπέρη, πρώην επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και οι πρώην Εκκλησιαστικοί Οικονομικοί Επιθεωρητές  της Εκκλησίας της Ελλάδος Ιωάννης Πέτσος και Θεολόγος Μακρής.
Οι κατηγορίες που κατά περίπτωση τους αποδίδονται είναι υπεξαίρεση με  την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, συνέργεια στο αδίκημα αυτό, απιστία  και ψευδής βεβαίωση. Βέβαια, οριστικά  για την τύχη τους θα αποφανθεί το συμβούλιο Εφετών.
Εκατομμύρια
Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ποσό 5,6 εκ. ευρώ που έλαβε την περίοδο 2005-2006 η «Αλληλεγγύη» από το υπουργείο Εξωτερικών για ανθρωπιστικές διεθνείς δράσεις, χάθηκαν και έγιναν «προσωπική περιουσία», αφού οι δράσεις είτε έμειναν ημιτελείς, είτε δεν πραγματοποιήθηκαν καθόλου. Κεντρικό πρόσωπο της υπεξαίρεσης, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, φέρεται να είναι  ο Δ.Φουρλεμάδης  καθώς είχε τον απόλυτο έλεγχο των οικονομικών της ΜΚΟ.
Στη δεύτερη κατηγορούμενη αποδίδεται ότι εκ της θέσεως της βοήθησε και διευκόλυνε τον συγκατηγορούμενο της Δ.Φουρλεμάδη στην υπεξαίρεση των 5,6 εκ. ευρώ ενώ στους άλλους δύο ότι βεβαίωσαν ψευδώς  όταν  έλαβαν εντολή ελέγχου  από τον Διευθυντή της Γενικής Εκκλησιαστικής Οικονομικής Επιθεωρήσεως πως το ποσό των 5,6 εκ. ευρώ παραμένει στον λογαριασμό της ΜΚΟ.
Στην πραγματικότητα όμως, κατά τον εισαγγελέα, τα χρήματα είχαν εξαφανιστεί
-πλην ελαχίστων χιλιάδων-  ενώ δεν είχε υλοποιηθεί   κανένα από τα προγράμματα που  η Οργάνωση δεσμεύτηκε να πραγματοποιήσει.

Ακατάλληλα κοτόπουλα
Σύμφωνα με τον εισαγγελέα δεν πραγματοποιήθηκε η αποστολή έκτακτης επισιτιστικής βοήθειας στο Ιράκ. Συμφωνήθηκε και ορίστηκε αφορά ποσότητας 2.650.000 κιλών κατεψυγμένων πουλερικών, με διάρκεια υλοποίησης από 27-9-2006 έως 26-3-2007. Η χρηματοδότηση συμφωνήθηκε στο ποσό των 7 εκ. Ευρώ, από το οποίο η ΜΚΟ έλαβε ως προκαταβολή 5,6 εκ. ευρώ.
Τελικώς, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, αγοράστηκαν μόνο 371.093 κιλά κατεψυγμένων πουλερικών, τα οποία  αποθηκεύτηκαν σε ψυγεία στο Ρέντη.
Εκεί, μετά από έλεγχο από την Κτηνιατρική  Υπηρεσία του Πειραιά, ολόκληρη η ποσότητα των πουλερικών κρίθηκε «ακατάλληλη  για κατανάλωση και βρώση».
Κατόπιν αυτής της εξέλιξης το Υπουργείο Εξωτερικών και συγκεκριμένα η ΥΔΑΣ κατήγγειλε τη σύμβαση τον Ιούνιο του 2007 καλώντας τη ΜΚΟ να επιστρέψει εντός 30 ημερών και εντόκως ολόκληρο το ποσό των 5,6 εκ. ευρώ.
Ωστόσο από το ποσό αυτό επεστράφησαν μόνο τα 500.000 ευρώ και στον Δ.Φουρλεμάδη αποδίδεται πως το υπόλοιπο το ιδιοποιήθηκε παρανόμως, ενσωματώνοντάς το στην  περιουσία του.
Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ όμως φέρεται να χάθηκαν  και σε άλλα προγράμματα που δεν υλοποιήθηκαν όπως η κατασκευή Μουσείου εντός του Πατριαρχικού Οίκου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, η κατασκευή σχολής επαγγελματικής κατάρτισης  δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Β.Σουμάτρα της Ινδονησίας και η υποστήριξη  κακοποιημένων γυναικών στη Ρουμανία.
capital.gr