alt
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Επιτροπής, υπό τον Αντώνη Λιάκο, για τις αλλαγές στην Παιδεία όσον αφορά στη λειτουργία δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων καθώς και στο εξεταστικό σύστημα για την είσοδο στα πανεπιστήμια.


Στις προτάσεις της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου περιλαμβάνονται νέο εξεταστικό σύστημα και αλλαγές στη φοίτηση στα πανεπιστήμια, με βάση τις οποίες οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν -υπό όρους- κατεύθυνση, να αποκτούν πτυχίο από συνδυασμούς επιστημών και να κερδίζουν πρωτεύουσα και δευτερεύουσα ειδικότητα.

Ταυτόχρονα υπάρχει πρόταση για αλλαγή της διδακτικής διαδικασίας και στη μέση εκπαίδευση, ενώ προτείνεται το γυμνάσιο να γίνει τετραετές και το λύκειο διετές.

Η Επιτροπή Εθνικού Διαλόγου εισηγείται επίσης να καταργηθούν οι μαθητικές παρελάσεις, ο υποχρεωτικός εκκλησιασμός και η υποχρεωτική προσευχή. ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΕΛΑΣΕΩΝ ΔΙΑ-ΦΩΝΟΥΜΕ!!


Το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ

Η πρόταση προβλέπει την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω ενός συγκεκριμένου συντελεστή κατάταξης των υποψηφίων, επι του γενικου βαθμου προσβασης η αλλων κριτηριων επιδοσης.

Η εφαρμογη του συντελεστη καταταξης των υποψηφιων, επι του γενικου βαθμου προσβασης η αλλων κριτηριων επιδοσης, θα εξασφαλιζει σε ΑΕΙ και ΤΕΙ φοιτητες με γενικη αλλα και ειδικη επαρκεια.

Απο τη στιγμη που εχει ολοκληρωθει το Νεο Λυκειο, ο συντελεστης βαρυτητας μπορει να εφαρμοστει επι του Εθνικου Απολυτηριου και ετσι να περασουν οι πανελληνιες εξετασεις στην Ιστορια.

Ωστοσο, η υιοθετηση του συντελεστη μπορει να γινει απο τις επομενες εισαγωγικες εξετασεις.

Έτσι, βασική πρόβλεψη της πρότασης εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της επιτροπής Λιάκου είναι η εφαρμογη συντελεστη βαρυτητας ανα επιλογη και πληθος επιλογων του υποψηφιου. Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικα θα επιβραβεύεται με διαφοροποιημενο ποσοστο η σειρα επιλογης (1η, 2η, 3η, εως και 10η επιλογη) και το πληθος των 10 πρωτων επιλογων των υποψηφιων.

Μετα την 10η επιλογη οι επιλογες δεν επιβραβευονται (η τιμή του συντελεστή θα είναι μηδενικη).