Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Αγελάδα με τάπα;


ageladaΈνα δημοσίευμα που κάνει το γύρο του διαδικτύου μας προειδοποιεί : » Βίντεο ΣΟΚ..Άνθρωποι τέρατα ταΐζουν τις αγελάδες από βαλβίδα στο στομάχι,σαν να γεμίζουν αυτοκίνητο! » Το βίντεο δείχνει και μια αγελάδα που έχει μια «τάπα». Αλήθεια ή ψέματα;
Το είδαμε εδώ κι εδώ κι εδώ και σε πολλά άλλα site. Είναι πραγματικό ή ψεύτικο το δημοσίευμα;
  • ΥΠΕΡΒΟΛΗ
Ισχυρίζεται το δημοσίευμα ότι:

 Βίντεο ΣΟΚ..Άνθρωποι τέρατα ταΐζουν τις αγελάδες από βαλβίδα στο στομάχι,σαν να γεμίζουν αυτοκίνητο!

Η εταιρεία Agroscope στο Φριμπούρ της Ελβετίας εφαρμόζει μια αμφιλεγόμενη μέθοδο για να εποπτεύει την πέψη διαφορετικών πειραματικών ειδών βρώμης από τις αγελάδες.
Τοποθέτησε στο αριστερό πλευρό 14 αγελάδων ένα είδος «φινιστρινιού», μέσω του οποίου ελέγχει τη διαδικασία της πέψης στην κοιλιά τους.

και σε κάποιο άλλο site βρίσκουμε κι αυτό το βίντεο

που συνοδεύεται από αυτά τα «καλούδια«:
Αργά ή γρήγορα ένας καλός και προοδευτικός επιχειρηματίας θα σκεφτεί: «γιατί να ξοδεύω τόσο χρήμα γα να ταΐζω την αγελάδα χόρτα; Εξάλλου χρειάζεται πολλή ενέργεια στην χώνευση και αυτό σημαίνει λιγότερο γάλα, άσε που παράγουν πολύ μεθάνιο».
Θα πάρει τις νέες αγελάδες και ένας υπάλληλος-σκλάβος θα τους ρίχνει έτοιμη συνθετική τροφή από την τρύπα για να την χωνεύουν αμέσως.
Έτσι θα χρειάζονται λιγότεροι εργάτες, δεν θα υπάρχει πρόβλημα υγιεινής με τις κοπριές των αγελάδων και το ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ: αν η αγελάδα σταματήσει να παράγει μεθάνιο, οι εταιρείες (και τα κράτη) θα μπορούν να αυξήσουν τον αριθμό των ζώων που «εκτρέφουν».

Να μην έχετε όμως ΚΑΜΙΑ αμφιβολία ότι η τροφή των αγελάδων θα είναι «υγιεινή» σύμφωνα με τους νόμους, ενώ θα παράγεται περισσότερο γάλα, με λιγότερη εργασία και έξοδα. Θα απολυθούν βέβαια μερικοί εργάτες και κάποιοι αγρότες δεν θα μπορούν να πουλήσουν την σοδειά τους, αλλά τι στα κομμάτια… Δεν μπορείς να φτιάξεις ομελέτα χωρίς να σπάσεις αυγά!
Οι καρεκλοκένταυροι -απανταχού της γης- θα πετάξουν την σκούφια τους με τα νέα κέρδη, θα βάλουν την σφραγίδα και θα αρχίσουν να σας πουλάνε το νέο, υγιεινό και νόστιμο γάλα, ΦΥΣΙΚΑ όχι φθηνότερα…
Έτσι σε μερικά χρόνια θα πίνετε «φρέσκο» και «υγιεινό» (θα το λέει και το ταμπελάκι) καθόλα νομότυπο και εγκεκριμένο γάλα από ζώα που δεν βλέπουν ποτέ το φως της ημέρας, δεν πατάνε ποτέ σε χώμα, δεν κινούνται ποτέ και δεν θα έχουν φάει ούτε μία φορά φυσιολογική τροφή.
Αλλά δεν θα αναρωτιέστε γιατί πεθαίνετε σαν τις μύγες…
ΥΓ: Και σιγά μην σας το έλεγαν στα “καταξιωμένα” κανάλια.
Ανάλυση
Ενώ το βίντεο μπορεί να φαίνεται τραβηγμένο με την πρώτη ματιά, είναι όντως αληθινό. Όμως τα «συνοδευτικά καλούδια» που το συνοδεύουν είναι είτε ανυπόστατα είτε υπερβολικά.
Ας ξεκινήσουμε με το τι βλέπουμε στο βίντεο: βλέπουμε ένα πείραμα/έρευνα/ μελέτη η οποία συμβαίνει σε ερευνητικές εγκαταστάσεις, κι όχι σε κάποιο τυχαίο στάβλο. Η «τάπα» τοποθετείται με χειρουργική επέμβαση, έτσι ώστε ένας επιστήμονας (κι όχι κτηνοτρόφος) να μπορεί να παρακολουθήσει (κι όχι να ταΐσει) μέσα στο στομάχι των αγελάδων . 
Κατανοούμε ότι μπορεί να μας είναι δυσάρεστο κι αποκρουστικό το θέαμα που αντικρίσαμε, αλλά αυτό συμβαίνει λόγω του ότι δεν είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιες εικόνες, αφού δεν είναι ούτε της καθημερινότητάς μας, ούτε μέρος της δουλειάς μας. Και δεν μιλάμε μόνο για όσους από εμάς απομακρυνθήκαμε από την ύπαιθρο και την εκτροφή των ζώων αλλά ακόμη και για επαγγελματίες κτηνοτρόφους. Το ίδιο πιθανώς θα συνέβαινε αν βλέπαμε το έργο ενός χειρούργου ή ακόμη και κάποιων γιατρών ή και κτηνιάτρων. Η έλλειψη εξοικείωσης δημιουργεί ένα αίσθημα δυσφορίας κι αποστροφής
Επίσης είναι πολύ πιθανό να αναρωτηθούμε αν τα ζώα αυτά βιώνουν μόνιμο πόνο και γενικότερα αν τους είναι επίπονη και δυσάρεστη η παρουσία της «τάπας».
Στην πραγματικότητα, το παραπάνω δεν είναι κάτι που συμβαίνει τώρα. Μπορεί φυσικά το βίντεο να κυκλοφόρησε τώρα στην Ελλάδα, αλλά πειράματα με «παράθυρα/φινιστρίνια/τάπες» που έχουν τοποθετηθεί σε αγελάδες και σ άλλα εκτρεφόμενα ζώα σ όλο τον κόσμο γίνονται εδώ και πολλά χρόνια (κάποιοι λένε ότι αρχίσανε οι πειραματισμοί από το 1833 , άλλοι από το 1920).
Θέλω να μάθω περισσότερα
Μια έκθεση του 2003 που δημοσιεύθηκε αρχικά στο The Lantern εξηγούσε :
Η εύρεση των καλύτερων διατροφικών στοιχείων για να σιτιστούν τα κατοικίδια ζώα αποτελεί υψηλή προτεραιότητα στην βελτίωση της υγείας τους. Η έρευνα που διεξάγεται στο Ohio State βοηθά να βρεθεί αυτός ο συνδυασμός, με τη βοήθεια της διασωλήνωσης των αγελάδων.
»Οι συγκεκριμένες αγελάδες είναι ίδιες μ όλες τις υπόλοιπες αγελάδες της φάρμας, εκτός του ότι φέρουν κάτι που ονομάζεται κάνουλα», ανέφερε η ειδικός Natasha Weaver. Βασικά, τα ζώα έχουν υποστεί μια χειρουργική επέμβαση για να δημιουργηθεί μια πρόσβαση από τα πλευρά του ζώου, ώστε οι ερευνητές να μπορούν να εκτελούν μετρήσεις για το τι συμβαίνει μέσα στη μεγάλη κοιλία της αγελάδας».
Το πεπτικό σύστημα των μηρυκαστικών 1. οισοφάγος 2. μεγάλη κοιλιά 3. κεκρύφαλος 4. εχίνος ή βίβλος 5. ήνυστρο 6. λεπτό έντερο
Το πεπτικό σύστημα των μηρυκαστικών
1. οισοφάγος 2. μεγάλη κοιλιά 3. κεκρύφαλος 4. εχίνος ή βίβλος
5. ήνυστρο 6. λεπτό έντερο
Οι κάνουλες επιτρέπουν την εύκολη πρόσβαση:
Οι ερευνητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις τάπες/κάνουλες για άμεση πρόσβαση στον προ-στόμαχο των ζώων για να πάρουν δείγμα απ αυτά που έχουν φάει. Τα δείγματα μπορούν στη συνέχεια να αναλυθούν ώστε να καθορίσουν τους καλύτερους συνδυασμούς  σίτισης και να βελτιώσουν τις διατροφικές συστάσεις για τα ζώα (πρέπει να γνωρίζουμε ότι η ενέργεια που χρειάζεται μια αγελάδα και τ άλλα μηρυκαστικά δεν εξαρτάται μόνο από την τροφή τους αλλά κι από τους μικροοργανισμούς που ζουν στο μεγάλο στομάχι).  Η διαδικασία αυτή έχει στόχο να βελτιώσει την ενεργειακή απόδοση των αγελάδων, η οποία με τη σειρά της βοηθά το περιβάλλον με τη μείωση της ποσότητας του μεθανίου που παράγει το ζώο (και φυσικά εμάς που θα χουμε καλύτερες μπριζόλες, χάμπουργκερ, γάλα και τυράκι…)
Οι ανησυχίες για κακή μεταχείριση των ζώων:
Κάποιοι ακτιβιστές που ενδιαφέρονται για την καλή διαβίωση των ζώων έχουν επικρίνει την πρακτική ως σκληρή κι ανθυγιεινή. Ωστόσο, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι με την επέμβαση αυτή οι αγελάδες δεν βιώνουν καθόλου πόνο όταν εξετάζονται . Εννοείται βέβαια ότι οι αγελάδες κατά την τοποθέτηση της κάνουλας υφίστανται αναισθησία. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το άρθρο του the lantern , οι συγκεκριμένες αγελάδες μπορεί να είναι πιο υγιείς από τις «φιλενάδες» τους στο κοπάδι:
Για την πέψη της τροφής στη μεγάλη κοιλία (βλ.φωτο) συμμετέχουν εκατομμύρια μικροοργανισμοί. Η αφθονία αυτή των μικροβίων κρατά επίσης τις «ταπωμένες» αγελάδες υγιής, συχνά αποτελούν και τις πιο υγιείς του κοπαδιού. Θα πίστευε κανείς ότι έχοντας ένα άνοιγμα στα πλευρά τους μπορεί να επιτρέψει σε εξωτερικά μικρόβια να μπουν και να μολύνουν τις αγελάδες, αλλά με την ύπαρξη μιας τέτοιας ποικιλίας φυσικών μικροβίων ήδη στο πρώτο στομάχι, τα νέα μικρόβια δεν μπορούν να ανταγωνιστούν για θρεπτικά συστατικά ώστε να επιβιώσουν». Δεν είναι λίγες εκείνες οι φορές που οι αγελάδες αυτές χρησιμεύουν συχνά ως «δότες» τροφής στα άρρωστα ζώα (αυτό επιτυγχάνεται με εκχύλιση του περιεχόμενου από τη μεγάλη κοιλία της «ταπωμένης» προς τις άρρωστες)
Η συγκεκριμένη πρακτική αυτή, επίσης, χρησιμοποιείται και σ άλλα μηρυκαστικά ζώα , όπως τα  πρόβατα .
Περισσότερες πληροφορίες για την επέμβαση και το κόστος της μπορείτε να διαβάσετε  εδώ
Αν υπάρχουν φίλοι του site που γνωρίζουν περισσότερα για το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο (πχ κτηνίατροι), και μπορούν, ας μας βοηθήσουν με την άποψή τους

Γιώργος Γιώτης

Γιώργος Γιώτης

Αρθρογράφος - Ερευνητής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html