Κυκλοφορεί εδώ και χρόνια, σε διάφορες παραλλαγές , ένας μύθος που λέει ότι δεν πρέπει να βάζουμε γάλα στον καφέ μας , γιατί αλλιώς θα πάθουμε διάφορα τρομερά και φοβερά πράγματα…
Ποια είναι άραγε αυτά τα προβλήματα που θα προκαλέσει αυτή η συνήθεια στην υγεία μας?
Aς δούμε τι λέει ένα δημοσίευμα, που θα το βρείτε σε πολλά (κι από τα κορυφαία σε αναγνωσιμότητα) ελληνικά site:
Όταν το γάλα συνδυαστεί με υψηλή ποσότητα καφεΐνης έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση αποβολής του ασβεστίου από τον οργανισμό. Η καφεΐνη, όχι μόνο αυξάνει την απέκκριση ασβεστίου στα ούρα αλλά προκαλεί και αυξημένη έκκριση ασβεστίου στο έντερο. Επίσης εκτιμάται ότι η πολυουρία που προκαλεί η καφεϊνη σταδιακά οδηγεί στην απώλεια του ασβεστίου από τα ούρα.
Επίσης διαβάζουμε σ ένα site που ασχολείται αποκλειστικά με ιατρικά θέματα:
Έρευνες έδειξαν πως όταν το γάλα αναμιχθεί με υψηλές ποσότητες καφεΐνης (οι οποίες βρίσκονται στον καφέ φυσικά, ή και στο τσάι), τότε αυξάνεται η απέκκριση ασβεστίου από τα ούρα ενώ μεγάλη ποσότητα από το ιχνοστοιχείο αυτό κατακάθεται στα έντερα. Το γάλα στον καφέ σε γενικές γραμμές είναι και “βαρύ” για το στομάχι και συχνά όταν πίνουμε έτσι τον καφέ μας νιώθουμε σαν να μην έχουμε χωνέψει. Η ουσία καζείνη που έχει το γάλα, όταν έρθει σε επαφή με την καφεΐνη, τότε πήζει και δημιουργεί μια μάζα που προκαλεί φούσκωμα, συχνά πόνο στο στομάχι ή την κοιλιά και ακόμη συχνότερα κοιλιακές διαταραχές.
Όπως συμβαίνει συνήθως σε παρόμοια αμφισβητούμενα δημοσιεύματα , αναφέρονται γενικά κι αόριστα, σε υποτιθέμενες έρευνες , χωρίς να τις κατονομάζουν ή να υποδεικνύουν τις πηγές (τις οποίες κρατάνε επτασφράγιστο μυστικό για τους εαυτούς τους). Πόσο μάλλον ν αναφέρουν τ αποτελέσματα και τα συμπεράσματα αυτών των ερευνών αναλυτικά .
Κυρίως δεν μας λένε , ποιο ήταν το δείγμα , τι ποσότητες χρειάζονται κάθε φορά να καταναλωθούν για να συμβούν τ αρνητικά αποτελέσματα της έρευνας αυτής (ή οποιασδήποτε άλλης) ώστε να αναρωτηθούμε για την αξιοπιστία τους. Για παράδειγμα είμαι σίγουρος ότι δεν θα δώσεις την ίδια βαρύτητα και δεν θ αλλάξεις τις διατροφικές σου συνήθειες αν διαβάσεις ότι, για να προκύψουν τα αρνητικά αποτελέσματα πρέπει να πίνεις 20 ή 30 καφέδες ημερησίως… Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, τα οφέλη της εσκεμμένης παραπληροφόρησης και τρομολαγνίας θα χάνονταν, μαζί και η αναγνωσιμότητα του άρθρου τους…
Γενικά πρέπει ν αναφέρουμε ότι ο καφές (είναι αποδεδειγμένο) έχει μερικά εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία – πιθανώς λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτοί που πίνουν καφέ έχουν χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως διαβήτης τύπου 2, ηπατική νόσο, νόσο του Πάρκινσον, νόσο του Alzheimer, και νόσου της χοληδόχου κύστης .
Απο την άλλη ο καφές είναι γεγονός ότι έχει μεγάλη ποσότητα καφεΐνης, η οποία μπορεί να αποτελεί πρόβλημα για άτομα με καρδιακές παθήσεις, ή με υψηλή αρτηριακή πίεση, με αϋπνία ή με άγχος. Μάλιστα δεν είναι σαφές εάν,,,,,Περισσότερα στην πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html