Ο Επιμενίδης, ένας από τους πιο ξακουστούς σοφούς και στη μυθολογία αναφέρεται ότι κοιμήθηκε σε μια σπηλιά για 57 ολόκληρα χρόνια! Ήταν θρησκευτικός δάσκαλος, προφήτης και μάντης, ποιητής και φιλόσοφος του 7ου ή 6ου αι. π.α.χ.χ. καταγόμενος
από την Κρήτη και συχνά έκανε παρεμβάσεις στην πολιτική ζωή της Αθήνας, τόσο με θρησκευτικό όσο και με πολιτικό τρόπο.
Ο «Επιμενίδειος ύπνος»
Σύμφωνα με τη μυθική παράδοση περί του βίου του, κάποτε ο πατέρας του έχασε ένα από τα πρόβατά του και έστειλε τον γιο του τον Επιμενίδη στο χωράφι που χάθηκε το πρόβατο για να ψάξει να το βρει και να το φέρει πίσω.
Ο Επιμενίδης ξεκίνησε να βρει το πρόβατο, αλλά στη διαδρομή χάθηκε και αντί να φτάσει στο συγκεκριμένο χωράφι που του είχε υποδείξει ο πατέρας του, βρέθηκε σε μία σπηλιά. Ήταν κουρασμένος από την αναζήτηση του πρόβατου και μπήκε μέσα για να ξεκουραστεί. Γρήγορα αποκοιμήθηκε.
Η μυθολογία καταγράφει την ιστορία του ως παράδοξη, καθώς ο Επιμενίδης κοιμήθηκε μέσα στην σπηλιά για 57 ολόκληρα χρόνια! Από αυτό βγήκε και η παροιμιώδης φράση «Επιμενίδειος ύπνος». Όταν ξύπνησε ο Επιμενίδης άρχισε και πάλι να ψάχνει το πρόβατο, πιστεύοντας ότι έχει κοιμηθεί λίγες μόλις ώρες. Σύντομα όμως, διαπίστωσε έκπληκτος ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου του είχαν αλλάξει τα πάντα γύρω του.
Δεν ήταν πλέον σε θέση να αναγνωρίσει τίποτα. Το χωράφι είχε αλλάξει ιδιοκτήτη και το χωριό του παρουσίαζε πολύ μεγάλες και ανεξήγητες αλλαγές. Όταν αναζήτησε να βρει τους δικούς του ανθρώπους, ανακάλυψε ότι δεν βρισκόταν πια εκεί που ήξερε πριν κοιμηθεί… Πολύ σύντομα, ο Επιμενίδης ανακάλυψε ότι οι πιο πολλοί άνθρωποι που γνώριζε είχαν πια πεθάνει. Παρόλα αυτά κατάφερε κάποια στιγμή να βρει τον αδελφό του, γέροντα πλέον, ο οποίος και του εξήγησε τι ακριβώς είχε συμβεί στην πραγματικότητα.
Όταν έμαθαν αυτή την ιστορία οι Έλληνες, τον θεώρησαν αγαπημένο των θεών, διότι στη διάρκεια του ύπνου του συνάντησε θεούς. Η μορφή του Επιμενίδη στα αρχαϊκά χρόνια πήρε τη θέση του Περίανδρου στον κατάλογο των επτά σοφών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html