Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Νιμπιρου ή 9ος πλανήτης vs επιστημονικά δεδομένα

d6ad0d_bbe3033d38ef429292922167325f0cd0-mv2_d_3840_2160_s_2

Η υποθετική ύπαρξη ένας 9ου πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα δεν είναι μια καινούργια θεωρία. Χιλιάδες δημοσιεύματα και εκατοντάδες βιβλία έχουν γραφτεί για τον μυθικό Νιμπίρου με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα βιβλία του Ζακαρία Σίτσιν που μιλάνε για τους
Ανουνάκι, κάτοικους το μυστηριώδους πλανήτη, που επισκέφτηκαν τη Γη πριν χιλιάδες χρόνια και δημιούργησαν τους ανθρώπους. Οι θεωρίες αυτές έχουν κυκλοφορήσει και στα ελληνικά, με τους Ολύμπιους Θεούς, ΕΛ κτλ να παίρνουν τη θέση των Ανουνάκι.
 Κάποιοι πάνε ένα βήμα παραπέρα, μιλώντας για επιβεβαίωση των θεωριών τους. (Η χλεύη συνεχίζεται από τον υπογράφοντα).
1
Αν και οι θεωρίες του Σίτσιν κέρδισαν επάξια μια λαμπρή θέση στο χώρο της ψευδοεπιστήμης και της ψευδοϊστορίας, υπάρχουν δεδομένα που προτείνουν την ύπαρξη ενός μεγάλου, αγνώστου μέχρι σήμερα σώματος, μεγέθους πλανήτη, πέρα από τη τροχιά του Ποσειδώνα (trans-Neptunian object). Γνωρίζουμε σήμερα αρκετούς πλανήτες νάνους που κινούνται στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος, όπως ο Πλούτωνας που ανακαλύφθηκε το 1930 και πιο πρόσφατα, οι Sedna, Makemake, Eris, 2011 KT19 (Niku), κτλ. Οι ανωμαλίες στις τροχιές τους όμως, υποδηλώνουν την ύπαρξη ενός μεγάλου σώματος, η βαρύτητα του οποίου, ευθύνεται για αυτές τις ασυνέχειες.

 Το 2005 ο Πλούτωνας εξέπεσε από τη θέση του 9ου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος,  και υποβαθμίστηκε σε πλανήτη νάνο. Η αποστολή New Horizons επισκέφτηκε τον Πλούτωνα στις 14 Ιουλίου 2015, κάνοντας μια κοντινή διέλευση σε απόσταση 12.500 χλμ, πριν συνεχίσει το ταξίδι του στο βαθύ διάστημα.

Υπάρχει 9ος πλανήτης;
Η απάντηση είναι όχι, ή τουλάχιστον εάν υπάρχει, δεν έχει βρεθεί ακόμη. Υπάρχουν όμως στοιχεία που καθιστούν πιθανή την ύπαρξή του.
Ένας από τους επιστήμονες (Mike Brown του Caltech University) που είχαν διατυπώσει τον Ιανουάριο τον ισχυρισμό για την ύπαρξη του «Planet Nine» (όπως αποκαλείται προς το παρόν ο πλανήτης), υποστηρίζει ότι υπάρχουν περαιτέρω στοιχεία. Η έρευνά του μάλιστα, δημοσιεύτηκε στο έγκυρο The Astrophysical Journal, με τίτλο: »EVIDENCE FOR A DISTANT GIANT PLANET IN THE SOLAR SYSTEM» και προσυπογράφεται από τον αστρονόμο Konstantin Batygin. Οι υπολογισμοί τους κάνουν λόγο για ένα πλανήτη με δεκαπλάσια μάζα από αυτή της Γης που κινείται σε απόσταση 30 και πλέον δις χιλιομέτρων μακριά και ολοκληρώνει μία περιφορά γύρω από τον ήλιο, κάθε 10.000 με 20.000 χρόνια. Η μεγάλη απόσταση του από το πλανήτη μας, θεωρητικά, δεν έχει επιτρέψει το μέχρι στιγμής εντοπισμό του.
Ο αστρονόμος Mike Brown, είχε καταλήξει αρχικά στο συμπέρασμα ότι ο Planet Nine υπάρχει, μελετώντας τη συμπεριφορά 5 αντικειμένων που βρίσκονται στην Ζώνη του Κάιπερ. Σύμφωνα με τον Brown και τον Batygin, τα αντικείμενα κινούνται με τρόπο που υποδεικνύει ότι ένα μεγάλο σώμα έχει επηρεάσει την τροχιά τους. Άλλωστε, παρόλο που κανένας δεν έχει δει άμεσα τον εν λόγω πλανήτη, για δεκαετίες διατυπώνονται υποθέσεις για την ύπαρξή του.
Η Ζώνη του Κάιπερ αποτελείται από υπολείμματα από την εποχή του σχηματισμού του ηλιακού μας συστήματος και εκτείνεται πέρα από το Ποσειδώνα σε απόσταση 30 έως 50 αστρονομικές μονάδες από τον ήλιο. Μία αστρονομική μονάδα ισούται με την απόσταση Γης-ήλιου, δηλαδή περίπου 150.000.000 χιλιόμετρα. Ακόμη μακρύτερα, βρίσκεται το Νέφος του Όορτ που περιβάλει περιμετρικά το ηλιακό μας σύστημα και εκτείνεται σε αποστάσεις έως 200.000 αστρονομικές μονάδες. Τόσο στη Ζώνη Κάιπερ, όσο και στο Νέφος του Όορτ, υπάρχει άγνωστος αλλά πιθανότατα μεγάλος αριθμός πλανητοειδών.
Ο 9ος πλανήτης κατάγεται από άλλο ηλιακό σύστημα;
Ο «Πλανήτης 9» είναι πολύ πιθανόν να «γεννήθηκε» σε ένα διαφορετικό ηλιακό σύστημα και να τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο μας αρκετά μετά τον σχηματισμό του. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν αστρονόμοι του πανεπιστημίου του Λουντ στη Σουηδία, «τρέχοντας» ένα υπολογιστικό μοντέλο για την προέλευση του «Πλανήτη Χ», όπως αλλιώς είναι γνωστός.
Όπως αναφέραμε πιο πάνω, η υπόθεση ύπαρξης του «Πλανήτη 9» πρωτοδιατυπώθηκε από τους αστρονόμους Μάικλ Μπράουν και Κόνσταντιν Μπάτιγκιν του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech). Στις αρχές του χρόνου, οι δύο επιστήμονες ανακοίνωσαν πως οι τροχιές έξι ουράνιων αντικειμένων, τα οποία βρίσκονται μακρύτερα από τον Πλούτωνα, δίνουν ισχυρές ενδείξεις για έναν ακόμη «κάτοικο» στο ηλιακό μας σύστημα, τον ένατο κατά σειρά.
Τώρα, σύμφωνα με το μοντέλο των Σουηδών αστρονόμων, ο «Πλανήτης Χ» ίσως κρύβει ακόμη περισσότερες εκπλήξεις, καθώς είναι πολύ πιθανόν να τον «έκλεψε» ο Ήλιος μας από τον μητρικό του αστέρα πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Μία θεωρία που, αν επιβεβαιωθεί, θα σημαίνει πως πρόκειται για τον πρώτο εξωπλανήτη που ανακαλύφθηκε στο ηλιακό μας σύστημα.
Για την ακρίβεια, ο όρος «εξωπλανήτης» δηλώνει οποιονδήποτε πλανήτη ο οποίος βρίσκεται πέρα από το ηλιακό μας σύστημα. Επομένως, στην περίπτωση που αποδειχθεί ο ισχυρισμός των αστρονόμων από το πανεπιστήμιο του Λουντ, τότε θα πρέπει να αναθεωρηθεί ο ορισμός.
«Αποτελεί ειρωνεία της τύχης το γεγονός ότι, ενώ οι επιστήμονες εντοπίζουν εξωπλανήτες εκατοντάδες έτη φωτός μακριά, ενδεχομένως ένα τέτοιο σώμα κρύβεται στην “αυλή” μας», λέει χαρακτηριστικά στο σάιτ του σουηδικού πανεπιστημίου ο Αλεξάντερ Μούστιλ, αστρονόμος και μέλος της ομάδας.
Κατά κανόνα, οι αστέρες γεννιούνται σε σμήνη, με συνέπεια να διασταυρώνονται συχνά οι τροχιές τους. Έτσι, σε αυτές τις κοσμικές «συναντήσεις», ένα άστρο μπορεί να «κλέψει» έναν ή περισσότερους πλανήτες από κάποιον γειτονικό του ήλιο. Αυτό υποστηρίζουν οι επιστήμονες πως συνέβη και στην περίπτωση του «Πλανήτη 9».
Έτσι, πιθανότατα ο «Πλανήτης 9» να είχε εξωθηθεί στα όρια του αρχικού ηλιακού του συστήματος από τους υπόλοιπους τότε «συγκατοίκους» του. Με δεδομένο λοιπόν πως περιφερόταν σε αρκετά μεγάλη απόσταση από τον μητρικό του αστέρα, ο Ήλιος μας είχε τη δυνατότητα να τον αποσπάσει μέσω της βαρυτικής του έλξης.
«Όταν ο Ήλιος αποχωρίστηκε από το αστρικό σμήνος στο οποίο δημιουργήθηκε, ο “Πλανήτης 9” τον ακολούθησε, παραμένοντας σε τροχιά γύρω του», σημειώνει ο Σουηδός αστρονόμος.
Με δεδομένο πως η ύπαρξη του πλανήτη δεν έχει ακόμη καν επιβεβαιωθεί με άμεσες παρατηρήσεις, θα χρειασθούν πολλές ακόμη έρευνες για να εξακριβωθεί η καταγωγή του. Ωστόσο, αν η θεωρία των αστρονόμων από τη Σουηδία επαληθευτεί, τότε θα έχει ανοίξει ένας νέος δρόμος για την κατανόηση των ηλιακών συστημάτων.
«Στην πραγματικότητα, θα πρόκειται για τον μοναδικό εξωπλανήτη που θα μπορούσε να “επισκεφθεί” ένα διαστημόπλοιο για επιτόπια έρευνα», καταλήγει ο Μούστιλ.
Αδέσποτος πλανήτης ή καφέ νάνος;
Μια ακόμη θεωρία με μικρότερες όμως πιθανότητες κάνει λόγο για κάποιον αόρατο μέχρι στιγμής αδέσποτο πλανήτη (πλανήτης που έχει ξεφύγει από τη τροχιά του άστρου του και κινείται στο διαστρικό κενό), ή ακόμη ενός καφέ νάνου. Η ύπαρξη αδέσποτων πλανητών (rogue planets), έχει τεκμηριωθεί από αστρονομικές παρατηρήσεις.
Οι καφέ νάνοι έχουν τόσο μικρή μάζα, που δεν καταφέρνουν ποτέ να αποκτήσουν την κατάλληλη υψηλή θερμοκρασία, ώστε να διατηρήσουν τις αναγκαίες αντιδράσεις πυρηνικής σύντηξης που λαμβάνουν συνεχώς χώρα σε άστρα όπως ο δικός μας ήλιος. Παρόλα αυτά, λάμπουν χάρη στην θερμοκρασία του σχηματισμού τους, αν και σταδιακά, όσο παγώνουν, φέγγουν όλο και λιγότερο.
Νέμεσις
Η θεωρία της ύπαρξης ενός σκοτεινού άστρου με την ονομασία Νέμεσις, που περνάει κοντά από το ηλιακό μας σύστημα ανά 27.000.000 χρόνια, πρώτο-διατυπώθηκε από τον φυσικό Richard A. Muller του Berkeley, το 1984. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα άγνωστο μέχρι σήμερα άστρο, διέρχεται από το Νέφος του Όορτ, όπου υπάρχουν τουλάχιστον 1 τρις παγωμένα σώματα, διαταράσσοντας τις τροχιές τους και στέλνοντας ένα μεγάλο αριθμός εξ αυτών προς το εσωτερικό ηλιακό σύστημα, με αποτέλεσμα τον βομβαρδισμό της Γης και την εξαφάνιση μεγάλου ποσοστού ζωντανών οργανισμών. Η ανωτέρω θεωρία, δεν έχει επιβεβαιωθεί, αν και η περιοδικότητα μαζικών εξαφανίσεων ανά 27.000.000 χρόνια, φαίνεται πως έχει κάποια βάση.
Το άστρο που πέρασε από τις παρυφές του ηλιακού μας συστήματος, πριν από 70.000 χρόνια
Πριν από 70.000 χρόνια, όταν οι άνθρωποι άρχιζαν να εξαπλώνονται στη γη, το επονομαζόμενο αστέρι Scholz, πέρασε από απόσταση μικρότερη από ένα έτος φωτός από το ηλιακό μας σύστημα. Ενδεικτικά η απόσταση του κοντινότερου αστέρα, του Εγγύτατου Κένταυρου, είναι 4,2 έτη φωτός. Το αστέρι ήταν ένας μικρός καφέ νάνος, με μάζα μόλις 15% αυτή του ήλιου μας.
Σήμερα το εν λόγω άστρο βρίσκεται 20 έτη φωτός μακριά και είναι ένα από το 70 πλησιέστερα άστρα στη γη. Οι αστρονόμοι υπολόγισαν με ακρίβεια 98% ότι πέρασε από το ηλιακό μας σύστημα σε απόσταση μισού έτους φωτός.
Η δημοσίευση φυσικά αναθέρμανε τις θεωρίες περί του μυστηριώδους άστρου της Νέμεσις που θεωρητικά περνά από το ηλιακό μας σύστημα κάθε 26.000.000 χρόνια και προκαλεί κατακλυσμιαίες καταστροφές στο πλανήτη μας.

Ωστόσο η επίδραση του αστέρα Scholz ήταν ασήμαντη. Δε φαίνεται ότι διατάραξε τις τροχιές των κομητών ή άλλων σωμάτων τους Νέφους του Όορτ. Οι πρόγονοί μας πιθανότατα δεν το είδαν ποτέ εξαιτίας της χαμηλής φωτεινότητάς του.
Τι λέει η NASA για το Πλανήτη 9 ή Planet X;
Εάν ο »Πλανήτης Χ είναι εκεί έξω, θα τον βρούμε!». Αυτά είναι τα λόγια του Jim Green, διευθυντή πλανητικών ερευνών της NASA. Η δημοσίευση των Brown και Batygin, έχει σίγουρα τραβήξει τη προσοχή της Αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας. Αν και ποτέ δεν έχει παρατηρηθεί, η μαθηματική πρόβλεψη ύπαρξης ενός πλανήτη στις παρυφές του ηλιακού συστήματος, θα μπορούσε να εξηγήσει τις μοναδικές τροχιές κάποιων μικρότερων σωμάτων (τουλάχιστον 5) που βρίσκονται στη Ζώνη του Κάιπερ.
Μελετώντας συνδυαστικά τις τροχιές των 5 πλανητοειδών, οι αστρονόμοι έχουν μια ιδέα, αν και πολύ γενική, για το που μπορεί να βρίσκεται ο Πλανήτης 9. Ο Ποσειδώνας, ο 8ος κατά σειρά πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα, ανακαλύφθηκε το 1846. Ηταν ο πρώτος πλανήτης που βρέθηκε σύμφωνα με μαθηματική πρόβλεψη και όχι από εμπειρικές παρατηρήσεις. Οι απροσδόκητες μεταβολές στην τροχιά του Ουρανού οδήγησε τον Αλέξ Μπουβάρντ να συμπεράνει ότι η τροχιά του υπόκειται σε βαρυτική διαταραχή από έναν άγνωστο πλανήτη.
Με 10 ερευνητικές ομάδες να ψάχνουν το μυστηριώδη Πλανήτη 9, ο αστρονόμος Mike Brown, δήλωσε πριν λίγες ημέρες πως ευελπιστεί πως θα τον εντοπίσουν μέσα στους επόμενους 16 μήνες.
Αν και η ύπαρξη ενός αγνώστου μέχρι στιγμής πλανήτη είναι πιθανή από τη μελέτη των δεδομένων που παρουσίασε η έρευνα των Brown και Batygin, αν και η NASA επιβεβαιώνει τις μετρήσεις, ο Πλανήτης 9, επισήμως δεν υπάρχει. Τυχόν ανακάλυψή του στο μέλλον, δε θα έχει καμία σχέση με σεισμούς, λιμούς, καταποντισμούς, ή επιστροφές εξωγήινων, διότι τα ανωτέρω δεν έχουν τη παραμικρή επιστημονική βάση (Οι σχετικές θεωρίες, όπως ναφέραμε στη πρώτη παράγραφο, βασίζονται στα γραφόμενα του Σίτσιν, που δέχτηκαν σφοδρή κριτική για την επιλεκτική και λανθασμένη μετάφραση αρχαίων κειμένων). Η ύπαρξη του Πλανήτη 9, αν και ανεπιβεβαιώτη, είναι πιθανή. Ακόμη και να βρεθεί, δεν θα έχει τη παραμικρή σχέση με το Νιμπίρου ή οποιοδήποτε άλλο μυθολογικό ουράνιο σώμα που θα φέρει τη καταστροφή.
via TNI
Θάνος Επαχτίτης

Θάνος Επαχτίτης

Αρθρογράφος - Ερευνητής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html