Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016

Δικάζονται ως υπαίτιοι κατάρρευσης τμήματος οροφής στο κτήριο της Ακαδημίας οι κ.κ. Κουσουρνάς και Κολιάδης


ΑΚΑΔΗΜΙΑ
Για την 29η Νοεμβρίου 2016 διεκόπη χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου η εξέταση των εφέσεων που άσκησαν ο πρώην δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς και ο προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου κ. Θεοδόσιος Κολιάδης κατά της αποφάσεως του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου με την οποία καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με 3ετή αναστολή για έκθεση δια παραλείψεως και συγκεκιρμένα ως υπαίτιοι για την κατάρρευση μέρους της οροφής του δευτέρου ορόφου στο κτιριακό συγκρότημα Ακαδημίας, τον Φεβρουάριο του 2012.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», η έρευνα κινήθηκε μετά την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς από τους δικηγόρους κ.κ. Γιάννη Χαρίτο και Στέφανο Στεφανίδη, αλλά και αναφορές για την κατάσταση του σχολικού συγκροτήματος της διευθύντριας και του προέδρου του διδασκαλείου.
Οι κατηγορούμενοι φέρονται ειδικότερα κατά το χρονικό διάστημα από 27.08.2008 έως 30.01.2012 με πρόθεση και δια παραλείψεως να τέλεσαν το ακόλουθο ποινικό αδίκημα:
Ενώ βάσει του Νόμου 3463/2006 άρ. 75 η συντήρηση σχολικών κτηρίων έχει περιέλθει στην αρμοδιότητα των Δήμων, άφησαν αβοήθητο πρόσωπο που το έχουν στην προστασία τους, παραλείποντας να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας αν και είχαν προς τούτο νόμιμη υποχρέωση ως εκ της ιδιότητάς τους, ως:
-Ο κ. Κολιάδης ως προϊστάμενος της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου από 18.01.2010 έως 26.04.2013 τουλάχιστον,
-Ο κ. Κουσουρνάς ως δήμαρχος του Δήμου Ρόδου κατά το χρονικό διάστημα από 01.01.2012 έως 26.04.2013 τουλάχιστον.
Συγκεκριμένα αν και είχαν ενημερωθεί με το υπ’ αριθμ. Φ14/84/04.3.011 έγγραφο της Δ/νσης Α’βάθμιας Εκπαίδευσης Δωδ/σου, το με ΑΠ 45/20.12.2011 έγγραφο του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Αλ. Δελμούζος καθώς και το με ΑΠ 13/25.01.2010 έγγραφο του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθώς και με το με ΑΠ ΕΓ12-00/21243/27.8.2008 έγγραφο του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων ΑΕ με το οποίο απεστάλησαν στο Δήμο Ρόδου οι εκθέσεις αυτοψίας των σχολικών κτηρίων του Δήμου Ρόδου, σχετικά με τα προβλήματα υγρασίας που παρουσίαζε το κτήριο της Ακαδημίας Ρόδου στην οροφή του προκαλώντας τη διάβρωση αυτής και συνεπώς μπορούσαν να προβλέψουν ως ενδεχόμενο την πιθανότητα κατάρρευσης της οροφής, δεν έλαβαν κανένα προστατευτικό μέτρο για τη στεγανοποίηση της οροφής και την αποφυγή ατυχήματος από την πτώση τμημάτων της οροφής καίτοι ολόκληρο το κτήριο χρησιμοποιούνταν ως σχολείο στεγάζοντας εκεί το 8° Δημοτικό σχολείο, το Δημοτικό Ειδικό Πειραματικό σχολείο, το 1° και 2° πειραματικό δημοτικό σχολείο, το 3/θ πειραματικό δημοτικό σχολείο, το 1ο νηπιαγωγείο και το 2/θ πειραματικό νηπιαγωγείο με αποτέλεσμα στις 30.01.2012 να καταρρεύσει ένα μέρος της οροφής στον τρίτο όροφο σε αίθουσα όπου παρακολουθούσαν μαθήματα παιδιά του ειδικού σχολείου θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη ζωή 30 μαθητών περίπου, τους οποίους είχαν αφήσει αβοήθητους οι κατηγορούμενοι, αφού έπεσαν μεγάλα κομμάτια σοβά από την οροφή. Χθες με την έναρξη της δίκης οι κατηγορούμενοι υπέβαλαν αυτοτελείς ισχυρισμούς άρνησης της κατηγορίας.
Πιο συγκεκριμένα ο πρώην δήμαρχος εξέθεσε ότι είχε μεταβιβάσει την αρμοδιότητα των τεχνικών υπηρεσιών στον πρώην αντιδήμαρχο κ. Μανώλη Σαββή, ότι ως δήμαρχος δεν είχε την ευθύνη εποπτείας των μαθητών και τέλος ότι δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο της δικογραφίας ότι άφησε κάποιον αβοήθητο ώστε να δικαιολογείται η καταδίκη του για έκθεση.
Ως συνήγοροι υπεράσπισης τους παρίστανται οι δικηγόροι κ.κ. Κ. Σαρρής και Δ. Σαλαμαστράκης. Πηγή:www.dimokratiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html