Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

«Κερδίσαμε παππούλη μου»!


Ένα θερμό φιλί από τον Νικόλαο Δεμουρτζίδη στον «ήρωά» του, τον παππού του Ηλία
Ένα θερμό φιλί από τον Νικόλαο Δεμουρτζίδη στον «ήρωά» του, τον παππού του Ηλία Δεμουρτζίδη
ΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΜΑΙΟΥ
Με ιδιαίτερη συγκίνηση και ικανοποίηση, ανακοίνωσε ο 30χρονος παραγωγός Νικόλαος Δεμουρτζίδης, από την Αδελαΐδα, ότι η ταινία μικρού μήκους «Ιστορία», με δημιουργό
τον ίδιο, απέσπασε το πρώτο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Καλύτερου Ανεξάρτητου Ντοκιμαντέρ στο Hollywood.
«Παππούλη μου κερδίσαμε» έγραψε χαρακτηριστικά ο ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίας μόλις ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού. 
Εγγονός του Ηλία Δεμουρτζίδη, ο οποίος, αφού ορφάνεψε μετά τον τραγικό θάνατο των γονέων του κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο Νικόλαος αποφάσισε να καταγράψει την ιστορία του παππού του ο οποίος μετανάστευσε στην Αυστραλία στις αρχές της δεκαετίας του 1930, όπου, όπως και οι περισσότεροι Έλληνες μετανάστες της γενιάς του, εργάστηκε σκληρά για να επιτύχει τους στόχους του, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. 
«Ο παππούς μου ήταν ο καλύτερος μου φίλος μέχρι την ημέρα που μας άφησε. Ήταν ένας μεγάλος παραμυθάς και ένας πολύ σοφός άνθρωπος» λέει ο Νικόλαος σε συνέντευξη του στο «Νέο Κόσμο». 
Η ιδιαίτερη αυτή σχέση παππού με εγγονό δυνάμωνε μέρα με τη μέρα αλλά καθώς περνούσαν τα χρόνια, ο Νικόλαος άρχισε σταδιακά να παρατηρεί μια αξιοσημείωτη αλλαγή στην πνευματική διαύγεια και συμπεριφορά του παππού του, ο οποίος παρουσίαζε συμπτώματα άνοιας και Alzheimer. 
Ο Νικόλαος κατανοώντας ότι ο παππούς Ηλίας ήταν, ουσιαστικά, ο άνθρωπος που κρατούσε τις απαντήσεις σε ό,τι αφορούσε την ιστορία της οικογένειάς του, αποφάσισε να συλλέξει πολύτιμο υλικό από τις εμπειρίες του παππού του προτού τον «χάσει» ολοκληρωτικά. 
Ταξίδεψε για τελευταία φορά στην Ελλάδα με τον παππού του και ένα μικρό συνεργείο όπου γύρισαν την ταινία μικρού μήκους Ιστορία για να μοιραστούν την ιστορία της οικογένειάς τους, αλλά και να ρίξουν φως στην ασθένεια αυτή που κάνει τους ανθρώπους να ξεχνούν το παρελθόν και να αγνοούν την ίδια την ταυτότητά τους.
Η πρεμιέρα της «Ιστορία» έλαβε χώρα σε κεντρικό κινηματογράφο της Αδελαΐδας στις 11 Οκτωβρίου 2015 αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στους 750 θεατές που την παρακολούθησαν και οι οποίοι έβγαιναν από τις αίθουσες με δάκρυα στα μάτια. Το ντοκιμαντέρ απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από επαγγελματίες του είδους. 
«Σαράντα ώρες κινηματογραφικού υλικού με τον παππού μου δεν είναι αρκετό, αλλά το μόνο που εύχομαι είναι μέσα από το δικό μας συναισθηματικό ταξίδι να κατορθώσω να εμπνεύσω τη νεολαία να πλησιάσει τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους. 
«Όταν κάναμε το ντοκιμαντέρ δεν είχαμε στο μυαλό μας ούτε βραβεία ούτε διακρίσεις. Το μόνο που ήθελα να πω στους νέους της γενιάς μου ήταν πως σε κάθε οικογένεια υπάρχει ένας ήρωας που κρατά την ιστορία και τους θησαυρούς του παρελθόντος. 
«Είναι εκεί, πλησιάστε τον»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του μπλογκ. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
http://eleusisdiagoridon.blogspot.gr/2013/08/blog-post_49.html